Σοβαρότατη εξέλιξη για τον online κόσμο όλων μας! Ορθογραφία σε οτιδήποτε κάνετε στον internet explorer! Είτε γράφετε στο google mail σας ή στο blog σας, το Babylon 7 βγάζει όχι μόνο προτεινόμενες εναλλακτικές αλλά και την μετάφρασή τους! Δηλαδή αν γράφετε σε Αγγλικό forum πχ θα ξέρετε τι ακριβώς πάτε να γράψετε. http://www.programa.gr/ViewShopProduct.aspx?Id=94780
Παραμένουν κάποιες δυσκολίες ανάγνωσης μηνυμάτων, ιδιαίτερα με ελληνικούς χαρακτήρες, ανάμεσα σε διαφορετικές πλατφόρμες (πχ Windows – Mac) ή διαφορετικά συστήματα κωδικοποίησης χαρακτήρων. Για να είστε σίγουροι, φροντίστε στην πρώτη επικοινωνία με κάποιον να έχετε στα Αγγλικά ή se Gringlish κάποιο κείμενο που να διασφαλίζει ότι ο αποδέκτης σας ξέρει ποιός/α είστε! Προσωπικά έχω πάντα εύκαιρο το Corel Draw X3 με το οποίο διαλέγω κωδικοποίηση (encoding) και τα βλέπω όλα σωστά.
Μην προωθείτε ή προκαλείτε μαζικές αποστολές μηνυμάτων. Εγώ πχ, έστελνα μια φορά την εβδομάδα περίπου σε χιλιάδες αποδέκτες το ηλεκτρονικό μου εφημεριδάκι TechTV update αλλά το είχαν ζητήσει οι ίδιοι! Και πάλι έχουμε κινδυνεύσει να θεωρηθούμε spam και αναγκάζονται να δηλώνουν στο Hotmail ότι θέλουν να το λαμβάνουν. 2-3 φορές έχω στείλει σε 30 περίπου γνωστούς μήνυμα για κάτι που με απασχολεί προσωπικά πολύ (πχ η καταστροφή της Πεντέλης από τα μαρμαράδικα) αλλά ποτέ δεν προωθώ μαζικές αποστολές άλλων.
Ελέγχετε με site όπως το Hoax central αν η μαζική αποστολή για το παιδάκι στην Αφρική χωρίς γονείς ή τον καρκινοπαθή που θέλει να σπάσει κάποιο ρεκόρ την γνησιότητά τους πριν πλημμυρίσετε με σαβούρα το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Συν τοις άλλοις μπορεί κάλλιστα να προωθήσετε με αυτόν τον τρόπο κάποιο νέο ιό. Οι ημερομηνίες καλό είναι να γράφονται ολογράφως, τουλάχιστον ο μήνας, γιατί κάποιοι βάζουν τον μήνα πρώτο και γίνονται παρεξηγήσεις. Επίσης αντί για «εισαγωγικά» και η χαμηλή γραμμή μπορεί να υποδηλώνει κάτι που προέρχεται από αλλού για παράδειγμα από το _τάδε βιβλίο_.
Με την ίδια λογική όταν αναφέρεστε σε κάτι που μπορεί να βρεθεί στο internet, εκτός κι αν συντρέχει ειδικός λόγος, προτιμήστε να δώσετε την διεύθυνση. (link) Για να βλέπει ο αποδέκτης email, κατά πάσα πιθανότητα έχει και πρόσβαση στο δίκτυο. Υπάρχει και μια υστερία να μην κυκλοφορούμε στοιχεία πιστωτικών καρτών στο δίκτυο, αλλά ως παλιός χρήστης πρέπει να πω ότι ποτέ δεν μου έχει τύχει κάτι και τις δίνω απλόχερα όπου χρειάζεται!
Τα επισυναπτόμενα πρέπει να περνάνε από πολλαπλά κόσκινα. Είναι απαραίτητα; Μήπως υπάρχουν κάπου online καλύτερα; Έχει ο αποδέκτης κατάλληλη ταχύτητα για να τα κατεβάσει χωρίς να περιμένει ώρα; Κάποιος server στην δρομολόγηση του μηνύματος μπορεί να έχει περιορισμό μεγέθους (πχ 2MB είναι συχνό όριο από διαχειριστές δικτύων) ή για τύπο αρχείου. (πχ αρχεία mp3 «κόβονται» συχνά σε επαγγελματικούς χώρους). Αν ένα εισερχόμενα μήνυμα περιέχει προειδοποίηση για ιό εξετάστε το λίγο πριν αρχίσετε να πανικοβάλεστε ή να το κάνετε κάτι. Πολλές φορές είναι απλά μήνυμα από υπερπροστατευτικό server ή υπερβολικό firewall. Όπου υπάρχει διαχειριστής δικτύου, καλύτερα συμβουλευτείτο τον/την.
Προσέξτε τα ονόματα που δίνετε στις επαφές σας. Μπορεί να έχετε περάσει την ηλεκτρονική διεύθυνση του καθηγητή σας ως «αυτός ο χαζός που με ταλαιπωρεί» και όταν του στείλετε μήνυμα, αυτός να δει έναν τέτοιο τίτλο! Χρησιμοποιείστε τα καλούδια του επεξεργαστή κειμένου σας. Ο ορθογραφικός έλεγχος για παράδειγμα είναι απολύτως απαραίτητος. Η αρίθμηση μπορεί να γίνεται αυτόματα. Επίσης σημαντικό ότι μπορεί να ρυθμιστεί να σώζει αυτόματα το μήνυμα κάθε λεπτό ώστε να μην χάσετε ένα μεγάλο μήνυμα επειδή κόπηκε το ρεύμα! Όταν απαντάτε σε ένα μήνυμα, πότε μην το αφήνετε όλο μέσα. Ξέρει αυτός που το έγραψε τι έγραψε! Χρησιμοποιήστε κάποια μέθοδο (italics, ΚΕΦΑΛΑΙΑ, άλλο χρώμα, κάποιο σημάδι) ώστε να φαίνεται ξεκάθαρα τι γράφετε εσείς και σε τι απαντάτε. Η ύπαρξη δεκάδων διαφορετικών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μάλλον θα σας μπερδέψει, αλλά δύο είναι μάλλον απαραίτητη. Μια επαγγελματική και μια προσωπική. Ίσως και μια ακόμα που θα χρησιμοποιείτε σε περιπτώσεις που δεν θέλετε να δώσετε την πραγματική σας. Για παράδειγμα όταν κάνετε συνδρομή σε ένα online περιοδικό και θέλετε να σας στείλουν τον κωδικό σας.
(Το άρθρο αυτό είναι λίγο ντεμοντέ λόγω εξελίξεων στα social media κλπ, αλλά παραμένει νομίζω χρήσιμο από το 1997 που το έγραψα)