Μιλάμε όλοι για την αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα μετά την πανδημία αλλά σίγουρα πολύ μεγαλύτερη αύξηση έχει ο δικός μας τουρισμός προς το εξωτερικό. Ως σύζυγος αεροσυνοδού και λάτρης των ταξιδιών εδώ μερικά πράγματα που θα ήθελαν όλοι στο αεροπλάνο να ξέρετε:
- Έχετε ένα άδειο μπουκάλι για νερό. Μετά το security check μπορείτε να το γεμίσετε. Ακόμα και πρώην “μεγάλες” εταιρείες πλέον τσιγκουνεύονται και δεν δίνουν δωρεάν νερό ή δίνουν μια γουλιά της πλάκας. Η αφυδάτωση είναι Νο1 εχθρός σε τέτοια φάση.
- Παρ’τε μαζί σας σνακ. Πολλά. Όσοι ξεκινάνε σε στυλ “ε, νταξ, τρεις ώρες πτήση, αντέχω” συχνά βρίσκονται με τέσσερις ώρες καθυστέρηση να πεθαίνουν της πείνας και γίνονται μετά δύστροποι και την πληρώνουμε όλοι γύρω τους.
- Τσεκάρετε πολύ προσεκτικά τα site όλων των εταιρειών και χωρών που θα ταξιδέψετε. Υπάρχουν ακόμα περιορισμοί για COVID. Καλό παράδειγμα κάποιες χώρες που ζητάνε αναλυτικά και τις ημερομηνίες κάθε δόσης εμβολίου να τις βάλεις σε δικιά τους online φόρμα πριν φτάσεις.
- Ναι, ισχύει ότι πρέπει να πηγαίνουμε από νωρίς. Αν δεν έχετε κάτι καλύτερο να κάνετε, γιατί όχι; Ωραία είναι εκεί και δίνετε σε όλους χρόνο να διορθώσουν τυχόν λάθη ή πράγματα που ξεχάσατε. Αν φτάσεις στο αεροδρόμιο χωρίς διαβατήριο μια ώρα νωρίς προλαβαίνεις ίσως να γυρίσεις να το πάρεις κάπως. Αν φτάσεις οριακά, ε, δεν θα ταξιδέψεις.
Μέσα στο αεροπλάνο:
- Αυτό το κουμπί από πάνω σας με την εικόνα της αεροσυνοδού είναι ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ. Αν χρειάζεστε νερό ή να ρωτήσετε κάτι, περιμένετε να περάσει αεροσυνοδός.
- Ξέρετε πόσα ασύρματα ακουστικά μαζεύουν κάθε μέρα από ανάμεσα στα καθίσματα; Ε, φροντίστε να μην είναι τα δικά σας! Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει και σε καθυστέρηση της πτήσης γιατί έρχεται ολόκληρο συνεργείο μηχανικών να ξηλώσει όλη τη σειρά (αν εμποδίζει το ακουστικό πχ τον μηχανισμό.)
- Σε μερικούς από εμάς αρέσει η μπροστινή σειρά με την πολύ άπλα για τα πόδια μας. Αλλά παραμένει και έξοδος κινδύνου. Δηλαδή έχετε σοβαρές ευθύνες αν γίνει οτιδήποτε. Αν όχι να γίνετε ήρωας, τουλάχιστον να μην είστε εμπόδιο ή μπουρδουκλωθούν όλοι στα πράγματα που έχετε παρατήσει στο πάτωμα. Δεν αράζουμε πάνω στην πόρτα κινδύνου ούτε βάζουμε τα πόδια μας.
- Οι αεροσυνοδοί είναι ευαίσθητοι σε κάποια πράγματα (πχ την πόρτα – έξοδο κινδύνου) γιατί ξέρουν ότι αν ένας αφηρημένος επιβάτης κάνει μπαρούφα μπορεί να ανοίξει και να υπάρξει καθυστέρηση (στην καλύτερη) ή να πέσει το αεροπλάνο (αν είναι στον αέρα). Γενικά είναι ευαίσθητοι σε πολλά πράγματα που δεν θέλετε να ξέρετε, απλά κάντε ότι σας λένε καλύτερα.
Το αεροπλάνο δεν είναι ταξί πολυτελείας. Το marketing των αερογραμμών το πουλάει σα να είναι ξενοδοχείο πέντε αστέρων βέβαια. Και έτσι είναι συχνά μια καλή πτήση που όλα πάνε καλά. Αλλά ουσιαστικά κάθε πτήση είναι μια εξαιρετικά καλά οργανωμένη στρατιωτικής πειθαρχίας επιχείρηση με πολύ μικρά περιθώρια λάθους. Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι πετάνε με χίλια σχεδόν χιλιόμετρα την ώρα στο υψόμετρο του Everest σε έναν μεταλικό σωλήνα. Κόψτε τις μαγκιές και ακολουθήστε τους κανόνες.