Το άρθρο που ακολουθεί είναι απάντηση αναγνώστριας σε προηγούμενο σε αυτό το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Kiss My GRass
Αυτά συμβαίνουν όταν το τιμόνι κρατούν αδαείς και στερούμενοι της στοιχειώδους ηθικής.
Δεν γνωρίζω πόσο καλά γνωρίζει το δημόσιο ο συντάκτης του άρθρου. Αν δεν το γνωρίζει έπιασε την ουσία για την μεγάλη άγνωστη του δημοσίου, την ΑΡΙΣΤΕΙΑ! Αν το γνωρίζει παρέλειψε σημαντικές παραμέτρους όπως:
1. Η αξιολόγηση γίνεται μόνον “top down” από πάνω προς τα κάτω δηλ. αξιολογεί μόνον ο προϊστάμενος. Η μέθοδος είναι απαρχαιωμένη και ευνοεί την ανάπτυξη παρασκηνιακής συμπεριφοράς και μεροληψίας.
2. Ο προϊστάμενος του ελληνικού δημοσίου είναι πολύ συχνά ανεπαρκής και υστερόβουλος. Στην πλειοψηφία είναι τοποθετημένος αναξιοκρατικά. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που τοποθετείται με αξιοκρατικές διαδικασίες, αυτές έως πρόσφατα γίνονταν με ένα σύστημα αξιολόγησης βασισμένο σε ελάχιστες παραμέτρους, μάλιστα άσχετες με το μάνατζμεντ.
3. Επίσης, επειδή αφενός δεν έχει γνώσεις μάνατζμεντ, αφετέρου καταλαμβάνει μία θέση που του χαρίστηκε δις (και ως υπάλληλος και ως προϊστάμενος) και λόγω της κρατούσας νοοτροπίας, δουλεύει με σύστημα αυλικών και δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να βαθμολογήσει υψηλά έναν υφιστάμενό του που απειλεί λόγω ικανοτήτων να γίνει προϊστάμενος.
4. Υποκύπτει πάντα στον πολιτικό του προϊστάμενο όταν ζητάει μη σύννομες χάρες. Έτσι αν ένας π.χ. δήμαρχος του πει “…δεν ξέρω τι θα κάνεις αλλά το ρουσφέτι μου τον αρχιτεμπελαρά το Νίκο μην και διανοηθείς να τον βαθμολογήσεις χαμηλά, γιατί αν αυτός απολυθεί εγώ θα σε κυνηγήσω…”, θα υποκύψει και ας έχει το Χρήστο το σαΐνι που ξεσκίζεται στη δουλειά και επιπλέον διορίστηκε αξιοκρατικά. Έτσι Νίκος vs Χρήστος = 1 – 0, έτσι απλά.
5. Το νομοσχέδιο ευνοεί την αναξιοκρατία και για τους αποδεδειγμένα άριστους υπαλλήλους, διότι στην περίπτωση που από φόβο ο προϊστάμενος τους δεν τους βάλει καλό βαθμό, αυτοί ΔΕΝ έχουν το δικαίωμα να κάνουν ένσταση.
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ: μόλις ξεκίνησε η εφαρμογή του ν. 3839/2010 του Ραγκούση βάσει του οποίου θα τοποθετούνται ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ και με αδιάβλητο τρόπο οι προϊστάμενοι. Πριν καλά καλά προλάβει να εφαρμοστεί, ο νυν υπουργός πρόλαβε να εξαγγείλει την αλλαγή του, αφαιρώντας ως προσόν τον ΚΑΝΟΝΑ του ιδιωτικού τομέα που είναι η ΕΜΠΕΙΡΙΑ. Είπατε τίποτε;
Μην ξεχνούμε ότι ο στόχος του υπουργού είναι να χαρακτηριστεί με “όποιον τρόπο” το 15% ως ανεπαρκείς υπαλλήλους. Για να τους διώξει. Και αυτοί να με θυμηθείτε θα είναι ΑΣΕΠΙΤΕΣ! λόγω του γεγονότος ότι εξ ορισμού δεν έχουν πολιτική προστασία!!!
Και δεν θα εκπλαγώ αν ακούσουμε περιστατικά διαφθοράς με θέμα την εξαγορά ενός καλού βαθμού: “βάλε με καλό βαθμό πασά μου και πες μου τι θες για μπαχτσίσι;” ή να ζητά ο προϊστάμενος χρηματικά ανταλλάγματα “πόσα μου δίνεις για να μη σε βάλω στο 15%!”
Πηγή: https://www.facebook.com/mariamarillou