Καθότι δεν είναι μικρή επένδυση το ηλεκτρικό ποδήλατο, συγκεντρώνω εδώ τις πιο συχνές απορίες: (Aν είστε νέοι στο θέμα – δείτε τον πολύ σύντομο οδηγό με τα βασικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη στην επιλογή σας.)
1. Φορτίζει καθώς προχωράς; Λογική ερώτηση για όσους έχουν μεγαλώσει με δυναμό. Γιατί να μην “κερδίζουμε” την ενέργεια από το φρενάρισμα στον κατήφορο; Για όσους κατανοούν τα μεγέθη η ερώτηση είναι ανόητη. Θεωρητικά, κάθε ηλεκτροκινητήρας μπορεί να δουλέψει και σαν φορτιστής. Στην πράξη όμως απαιτεί παραπάνω εξαρτήματα τα οποία προσθέτουν σημαντικά βάρος και η φόρτιση που προσφέρουν είναι αμελητέα. Το αναφέρουν κάποιοι κατασκευαστές αλλά μόνο σαν κόλπο marketing μπορούμε να το κατατάξουμε για το μεσοπρόθεσμο μέλλον. Μόνο αν γίνουν πολύ πιο ελαφριοί και αποδοτικοί οι μηχανισμοί recharge θα είναι ρεαλιστική πρόταση. (Αναλυτικά με υπολογισμούς το θέμα εδώ.)
2. Πόσο μακριά / πόσο γρήγορα πάει; Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να δούνε το ηλεκτρικό ποδήλατο σαν…μηχανάκι. Δεν έχουν άδικο και είναι απόλυτα ρεαλιστική προσέγγιση. Μετρήστε με το υπάρχον μεταφορικό σας μέσο τις αποστάσεις που καλύπτετε καθημερινά. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων βρήκαν ότι είναι 42 χιλιόμετρα ο μέσος όρος. Τέτοιου είδους αποστάσεις είναι μέσα στις προδιαγραφές ηλεκτρικού ποδήλατου αλλά εξαρτάται από υψομετρικές διαφορές και άλλους παράγοντες. Όποιος κατασκευαστής γράφει συγκεκριμένη απόσταση είναι προφανώς ανόητος Στην πράξη δεν αντέχεις να μην κάνεις και λίγο πετάλι και έτσι μπορείτε να πάτε όσο θέλετε! Βλέπω κυνικά τις προσπάθειες κάποιων να φτιάξουν…μηχανάκια τα οποία βαφτίζουν ηλεκτρικά ποδήλατα. (Αναλυτικά εδώ.) Από πόρτα σε πόρτα είναι πολύ συχνά πιο γρήγορο από το αυτοκίνητο όπως αποδεικνύουν μελέτες που λαμβάνουν υπόψη όλους τους χρόνους ενός ταξιδιού.
3. Γιατί να μην μετατρέψω το ποδήλατό μου σε ηλεκτρικό; Θα παρατηρήσετε ότι βάση της εμπειρίας μου, είμαι εξαιρετικά κυνικός σε αυτό το blog σχετικά με τα διάφορα “κιτ μετατροπής” που προσφέρονται στο εμπόριο. Ενώ θεωρητικά δουλεύουν και φαίνονται φτηνά, η καθημερινότητα είναι πολύ διαφορετική για όσους χρησιμοποιούν το ποδήλατο σαν βασικό μέσο μετακίνησης. Τα κομμάτια που συνθέτουν μια λύση ηλεκτροκίνησης ποδηλάτου είναι τρία: α. Κινητήρας, β. Ελεγκτής (controller) ο υπολογιστής που χειρίζεται το σύστημα και γ. Μπαταρία. Και τα τρία έχουν σοβαρότατα θέματα αξιοπιστίας όταν δεν τα ενσωματώνει μια εταιρεία με γνώση του αντικειμένου σε ολοκληρωμένη λύση με εγγύηση. (Κριτική σε συγκεκριμένο και δημοφιλές κιτ εδώ.)
4. Aφού καίει ρεύμα δεν είναι εξίσου κακό για το περιβάλλον με κάτι που καίει βενζίνη; Όχι, όχι και…εξαρτάται. Το ποδήλατο ως γνωστό είναι το μέσο που καταναλώνει την λιγότερη ενέργεια. Καλύτερο και από το περπάτημα! Εδώ μια λεπτομερής πρόσφατη μελέτη με μετρήσεις που δείχνουν ότι μακροπρόθεσμα και κοιτώντας ολιστικά το ζήτημα είναι καλύτερο και από το σκέτο ποδήλατο! 2 με 4 φορές καλύτερο σε αυτήν εδώ την ανάλυση. Προφανώς αν η ΔΕΗ καίει βρώμικο λιγνίτη δεν είναι όμως και ότι καλύτερο. Αλλά πρέπει να λάβετε υπόψη ότι για να κάνετε πετάλι χρειάζεστε περισσότερο φαγητό! Ανάλογα με την πηγή του ηλεκτρισμού και τι είδους φαγητό τρώτε, στο ηλεκτρικό ποδήλατο θα είστε υπεύθυνοι για 3.5 με 7 γραμμάρια CO2 ανά μίλι ταξιδιού, ενώ με το συμβατικό ποδήλατο 7 – 12 γραμμάρια! (Λάβετε υπόψη ότι για να φτάσει το φαγητό σε εσάς μεταφέρετε σε φορτηγά, πλοία κλπ τα οποία ξοδεύουν και αυτά ενέργεια.)
5. Πόσα Watt, Volt, Amps και λοιπά ηλεκτρολογικά ερωτήματα απαντιούνται εδώ όπως και θέματα ασφάλειας στην βροχή εδώ.
6. Πρέπει οπωσδήποτε να είναι και σπαστό (αναδιπλούμενο) το ηλεκτρικό μου ποδήλατο; Ακόμα και αν ζείτε ….στις Άλπεις η απάντηση είναι “ναι”. Εκτός αν το αγοράζετε για χόμπι, η επένδυση σε ένα μεταφορικό μέσο πρέπει να λαμβάνει υπόψη οτιδήποτε αυξάνει τις πιθανότητες να βολέψει. Διπλώνει για να μπει σε αμάξι, λεωφορείο, τραίνο, αεροπλάνο, ΚΤΕΛ ή και απλά για να το αποθηκεύσετε πιο εύκολα στο σπίτι ή στη δουλειά και να μην ανησυχείτε ότι θα σας το κλέψουν. Για να το πω και αλλιώς “γιατί να αγοράσεις ένα ποδήλατο που δεν διπλώνει;“!
7. Πόσο κρατάει η μπαταρία; Γιατί δεν βάζεις μια τεράστια (πχ αυτοκινήτου) να πηγαίνεις όλη μέρα; Η μπαταρία αυτοκινήτου είναι σίγουρα η χειρότερη επιλογή αφού είναι πολύ βαριά και φορτίζει αργά. Τα περισσότερα ηλεκτρικά ποδήλατα αντέχουν να κάνεις τις δουλειές σου και τα φορτίζεις κάθε βράδυ. Τα καλά σχεδιασμένα (όχι κιτ – εκεί εξαρτάται από την πατέντα) επιτρέπουν την εύκολη αποσύνδεση της μπαταρίας ώστε να την φορτίσεις πχ σε ένα καφέ ενώ αράζεις.
8. Φοβάμαι στον δρόμο! Δεν είναι πιο επικίνδυνο το ηλεκτρικό ποδήλατο; Όχι βέβαια γιατί σου δίνει μεγαλύτερη ενεργητική ασφάλεια. Δηλαδή γκάζι! πχ όταν ξεκινάς από ένα φανάρι ή πρέπει να περάσεις γρήγορα μια διασταύρωση. Συγχρόνως επειδή είναι ήσυχο, ακούς καλύτερα την κίνηση από ότι σε μηχανάκι.
Για θέματα σπαστών ποδηλάτων σας παραπέμπτω στο εξαιρετικά καλογραμμένο FAQ της Dahon Ελλάδας που απαντάει στα παρακάτω ερωτήματα καλύτερα από ότι εγώ:
- Τι είναι ένα αναδιπλούμενο ποδήλατο;
- Γιατί χρειάζομαι ένα σπαστό ποδήλατο;
- Τα σπαστά ποδήλατα είναι το ίδιο καλά στο δρόμο με ένα παραδοσιακό ποδήλατο που δεν διπλώνει;
- Μερικά από τα ποδήλατά σας έχουν μικρούς τροχούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνω πετάλι πολύ γρήγοραγια να προχωρήσω;
- Οι μικροί τροχοί είναι πιο αργοί και πιο ευπαθείς από τους μεγάλους τροχούς;
- Μου αρέσει η ιδέα ενός αναδιπλούμενου ποδήλατου αλλά φοβαμάι μήπως διπλώσει την ώρα που οδηγώ. Πόσο ασφαλή, γερά και στέρεα είναι τα ποδήλατά σας;
- Είμαι μεγαλόσωμος και αναρωτιέμαι αν τα διπλωτά ποδήλατά σας υποστηρίζουν το βάρος μου και αν θα έχω σωστή θέση οδήγησης.
- Πόσο μικρό γίνεται ένα σπαστό ποδήλατο όταν το διπλώσω;
- Πως συγκρίνεται το βάρος με παραδοσιακά ποδήλατα ή με άλλα αναδιπλούμενα;
- Τι θα γίνει αν χρειαστώ συντήρηση; Είναι δύσκολο να βρω ανταλλακτικά;