Το κύριο χαρακτηριστικό του Aconitum αλλά και η κεντρική του ιδέα είναι η αυξημένη ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται τα συμπτώματά του. Αυτό ακολουθείται πάντα από αγωνία, φόβο και υπερβολικό άγχος που συνοδεύεται απο έντονη νευρική υπερδιέγερση. Πρόκειται για κατάσταση πανικού-σοκ, καταβάλλεται από ξαφνική υπερδιέγερση του αγγειακού και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Για να το κατανοήσουμε αυτό πρέπει να σκεφτούμε, ποια κατάσταση θα ήταν ικανή από την μία στιγμή στην άλλη να μας αποδιοργανώσει τόσο ώστε να χάσουμε τον έλεγχο; Όσοι είχαν την εμπειρία σεισμού καταλαβαίνουν τι ακριβώς εννοώ αν και δεν είναι κανόνας ότι όλοι μας θα έπρεπε να είχαμε νιώσει το φόβο στην ίδια ένταση. Εκφράζουμε μόνον ότι έχουμε μέσα μας (με την προσωπική μας ιδιαιτερότητα) και ο βαθμός που μας επηρεάζει εξαρτάται από την ζωτικότητά μας. Στο Α^^ είναι τα αποτελέσματα της τρομάρας απο ένα απρόβλεπτο γεγονός που απειλεί την ζωή του και τον βρίσκει τελείως απροετοίμαστο. Τρομάζει πάρα πολύ και χρειάζεται αρκετό χρόνο να συνέλθει, συχνά δε ο φόβο αυτός υπάρχει μέσα του και αναζωπυρώνεται όταν βρεθεί αντιμέτωπος με καταστάσεις που τον παραπέμπουν στο αρχικό γεγονός. Αν π.χ.
βρεθεί σε μία συναυλία στον Λυκαβηττό όταν κουνηθούν οι κερκίδες από τον ενθουσιασμό των θεατών μπορεί ξαφνικά να τον καταβάλει τρόμος ταυτίζοντας το κούνημα τον κερκίδων με τον σεισμό και τον τρόμο που είχε νιώσει τότε. Μπαίνει στο ασανσέρ (αν δεν προτιμήσει τις σκάλες όπως θα κάνανε οι περισσότεροι τύποι Acon.) και τον “”λούζει”” κρύος ιδρώτας, τον πιάνει πανικός. Το ίδιο μπορεί να συμβεί όταν διασχίζει ένα τούνελ με το τρένο και λόγω διακοπής του ρεύματος ο συρμός σταματάει, και τα κύρια φώτα σβήνουν και τον καταβάλει ο ίδιος πανικός. Φανταστείτε έναν άνθρωπο που αποτυπώνεται μέσα του μία τέτοια κατάσταση πανικού. Μεταξύ των συμπτωμάτων του πιθανόν να παρουσιάσει ψυχογενή δύσπνοια και φόβο ασφυξίας. Στις περιπτώσεις Acon. χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο ξαφνικός φόβος του θανάτου με τρέμουλο σε όλο το σώμα, ιδρώτας, αίσθημα καρδιακών παλμών (ταχυκαρδία), ανησυχία, φόβος και πανικός. Δεν μπορεί να καθίσει σε ένα μέρος, πηγαίνει συνέχεια πάνω κάτω γεμάτος αγωνία και φόβο. Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι προλέγει την ώρα του θανάτου, μπορεί δηλαδή να σας πει ότι αύριο στις 10 η ώρα π.μ. θα πεθάνει. Κατάσταση Acon. μπορεί να παρουσιαστεί και μετά από ξαφνικό και δυνατό κρύο αέρα με επακόλουθα ξαφνικό και υψηλό πυρετό. Χειροτερεύει την νύχτα κυρίως μετά τα μεσάνυχτα, σε ζεστούς χώρους, αν ξαπλώσει επάνω στην πονεμένη πλευρά και όταν σηκώνεται απο το κρεβάτι.
Βελτιώνεται Σε ανοιχτούς χώρους και γενικότερα στην εξοχή.(Πολλοί ομοιοπαθητικοί το χρησιμοποιούν κατασταλτικά για υψηλό πυρετό αλλά αυτός είναι αλλοπαθητικός τρόπος σκέψης που είναι ασυμβίβαστος με την Ομοιοπαθητική σκέψη). Ο Χάνεμαν έλεγε ότι “”Όσες φορές από Ομοιοπαθητικής σκοπιάς προτιμήσετε το Acon, πρέπει κατά κύριο λόγο να παρατηρήσετε τα ψυχοδιανοητικά συμπτώματα του ασθενούς και να διαπιστώσετε, ότι το φάρμακο του ταιριάζει. Προσέξτε το άγχος, την αγωνία και την ανησυχία, ειναι συμπτώματα που δεν κατευνάζονται.