O Βαγγέλης Παπουτσής τίμησε το άρθρο μου “αποτυχημένο promotion της χρονιάς” με μια εκτενή απάντηση. Μπορείτε να την διαβάσετε στα σχόλια του άρθρου μαζί με τις σύντομες απαντήσεις μου. Καθότι καλό παράδειγμα, άσχετα με τον συγκεκριμένο 31χρονο Παναθηναϊκό με την αγάπη στην Μυτιλήνη και τον Ian Rush. (Αυτά και πολλά άλλα διαθέσιμα στα 15 δημόσια διαθέσιμα προφίλ στα οποία έχει γραφεί με το ίδιο email με το οποίο μου έριξε τα σχόλια κι ας μην άφησε όνομα στα πολλαπλά αντίγραφα του σχόλιου που έκανε με διαφορετικά email …. ; ) Αποδεικνύει πόσο προβληματικός σαν κλάδος εργασίας είναι τα social media.
Ο άνθρωπος αμέσως υπέθεσε (ή το βρήκε πιο εύκολο να εστιάσει εκεί) ότι εγώ έγραψα άσχημα για την προωθητική εταιρεία επειδή έχω κάποιο συμφέρον. (Διαβάστε το άρθρο “ο πάπας, ο μπλόγκερ και ο νεκρός ελέφαντας” σχετικά.) Μάλλον δουλεύει ο άνθρωπος στην εταιρεία Adv Prodigy και κάνω το λογικό άλμα ότι είχε κάποια άμεση
σχέση με την συγκεκριμένη καμπάνια. Οπότε τον έθιξα. Στεναχωρήθηκε. Ένιωσε την ανάγκη να υπερασπιστεί την δουλειά του. Όλα σεβαστά. Αλλά καλώς ήρθατε στην εποχή των social media!
1. Ένας πατέρας με τρία παιδιά στο αυτοκίνητο, περνώντας από ένα φανάρι φωτογραφίζει κάτι που του κάνει εντύπωση.
2. Ένας από τους χιλιάδες Έλληνες με ιστολόγιο, ανεβάζει τις φωτογραφίες και ένα – ομολογουμένως προχειρογραμμένο – κείμενο.
3. Ο υπογράφων (επώνυμα) τα λέει χύμα πάντα και για όλους. Ανατρέξτε στην αρθρογραφία μου και εδώ και σε περιοδικά και θα με βρείτε να τα βάζω με την HTC, την Εθνική Τράπεζα, Ricardo, τα ελληνικά κρασιά, την Lacta και γενικά με την κακοποίηση της εταιρικής σελίδας. Δεν επηρεάζομαι από μόδες, λέω ευθαρσώς την γνώμη μου. Αντίστοιχα μπορεί κάποιος να με κατηγοριοποιήσει βέβαια και να θεωρήσει λιγότερο σημαντική την όποια κριτική μου. (Ειδικά αν διαφωνεί!)
4. Σίγουρα δεν με “συμφέρει” επαγγελματικά αυτό που κάνω. Καλύτερα απλά να έλεγα μόνο τα θετικά αν ήθελα τέτοιες δουλειές. Αλλά αυτό το κάνουν όλοι και δείτε που μας έβγαλε…
Το θέμα είναι καθαρά προσωπικό. Με την έννοια ενός προσώπου (εμένα) που λέει την γνώμη του. Αν δεν έχει βάση στην αλήθεια (ένα λεπτό σε κάθε φανάρι να είδα εγώ την φάση;) εγώ γίνομαι ρεζίλι. Αν ήταν πετυχημένο promotion, ο πελάτης της εταιρείας θα χαίρεται και θα πουλάει Mercedes χωρίς να τον νοιάζει ότι αν έχω εγώ αντιρρήσεις για το στυλ της ενέργειας. Αν (το πιο πιθανό) έχει ψήγματα αλήθειας, αντιμετωπίστε τα. Δουλέψτε ακόμα καλύτερα και κάντε με ρεζίλι. (Επιστήμονας είμαι – όταν αποδεικνύονται λάθη μου χαίρομαι γιατί μαθαίνω περισσότερο!) Αν έχει λάθη, έχω αποδείξει πολλές φορές ότι με άνεση τα παραδέχομαι και τα διορθώνω.
Αλλά είναι ενδεικτικό ενός γενικού προβλήματος στα social media. Στις αναλύσεις το ονομάζουν με διάφορους τρόπους, άλλοι μιλάνε υποτιμητικά για τα “παιδαρέλια που τρέχουν σελίδες χωρίς να ξέρουν τίποτα”, οι μεγάλες διαφημιστικές τσαντίζονται που τους σπάνε τις τιμές… και ο χώρος των social media παραμένει μπάχαλο. Έγραφα παλιότερα ότι πρέπει, σαν τους αστρολόγους και τους ομοιοπαθητικούς (ε, αυτούς πράγματι τους κυνηγάω με κακία και εμπάθεια!) να οργανωθεί ο κλάδος. Κάτι τέτοια κρούσματα απλά με επιβεβαιώνουν.
Για μια ακόμα φορά απαντάς με λάσπη στην λάσπη.
Την ανωτέρω εταιρία πρώτη φορά την ακούω στην ζωή μου, δεν ξέρω ούτε τι κάνει ούτε ποια είναι και να σου πω και την αλήθεια χέστηκα και εάν είναι καλή ή κακή.
Αλλά για να σε ευχαριστήσω ας υποθέσουμε ότι την ξέρω, ότι είμαι υπάλληλός της, ή καλύτερα ότι είμαι μέτοχος. Σου κάνει αυτό? Νομίζω πως ναι.
Θα μας πεις τώρα γιατί αποφάσισες να δημιουργήσεις ένα social media crisis την στιγμή που περίτρανα αποδεικνύεται ότι όλες οι κατηγορίες σου πέφτουν στο κενό από την απάντηση του “Nikos”?
Ένα και ένα κάνουν δύο. Έθιξες 5-10 κακά σημεία της διαφημιστικής ενέργειας και όπως προκύπτει από τις δικές σου φωτογραφίες το κείμενό σου και τις απαντήσεις του Nikos, όχι μόνο δεν ευσταθεί καμία κακή κριτική αλλά αποδεικνύονται τουλάχιστον φαντασιώσεις.
Τελικά εγώ σαν κοινός θνητός (έ δεν είμαι και επιστήμονας) δεν έχω το δικαίωμα να απαντήσω σε ένα άρθρο ου βγάζει μάτι ότι είναι προκατειλημμένο (κατά την ταπεινή μου άποψη). Ενώ εσύ που “τυχαία είδες κάτι που δεν σου άρεσε στο δρόμο” αποφάσισες να θέσεις τα τρία σου παιδιά σε κίνδυνο αφού με το ένα χέρι οδηγούσες και με το άλλο κρόταγες την φωτογραφική μηχανή την ώρα που κινείσαι με το αυτοκίνητο σου σε κεντρική λεωφόρο, στην μεσαία λωρίδα, με το φανάρι πράσινο?
Ή πολύ κακός πατέρας είσαι (θέτεις τα παιδία σου σε κίνδυνο) ή αλλήθωρος (με το ένα μάτι κοίταζες τον δρόμο και με το άλλο κοίταζες την φωτογραφική μηχανή)