Λίγες μέρες έμειναν για την απονομή της Κυριακής. Δράττομαι της ευκαιρίας λοιπόν να σας παρουσιάσω τις δικές μου αγαπημένες νικήτριες των βραβείων από την αρχή του θεσμού μέχρι σήμερα.
Για κάποιον που ζει σινεμά, τρώει σινεμά και πίνει σινεμά όλη μέρα, δεν είναι μια απλή υπόθεση να ξεχωρίσει κάποιες ταινίες ανάμεσα σε δεκάδες λατρεμένες. Κάθε τέτοια λίστα παίρνει ώρες, σκέψη και εμπεριέχει και αρκετή αγανάκτηση.
Η δική μου χτύπησε κόκκινο όταν αντιλήφθηκα νωρίς… (μετά από μια μισή ώρα περίπου) ότι αυτό που προοριζόταν για ΤΟΠ 10… θα έπρεπε να μετατραπεί τουλάχιστον σε ΤΟΠ 15 ώστε να διατηρήσω την ψυχική μου ηρεμία και να καθυστερήσω, όσο μπορώ, τον νευρικό κλονισμό, που χτυπούσε την πόρτα του μυαλού μου με βαριοπούλα.
Κατέληξα λοιπόν σε αυτήν εδώ την 15άδα μέσα από προκριματικούς και εσωτερικές μάχες, που άφησαν σημάδια στο λάπτοπ, αλλά και στα νεύρα μου.
Μεγάλες ταινίες, σπουδαίοι σκηνοθέτες και τεράστιοι ηθοποιοί βρίσκονται εδώ! Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς βέβαια εφόσον μιλάμε για μερικές από τις κορυφαίες κινηματογραφικές εμπειρίες του αιώνα που πέρασε, αλλά και αυτού που διανύουμε.
Μέσα απ’ αυτές θα γνωρίσετε καλύτερα εμένα και τα σινε- γούστα μου και θέλω να ελπίζω ότι αν υπάρχουν κάποιες ταινίες εδώ που ΔΕΝ έχετε απολαύσει, θα το κάνετε το γρηγορότερο! Δεν θα αναλύσω άλλο! Λίγα λόγια για την καθεμία αρκούν, νομίζω.
Φύγαμε λοιπόν!
15 .) THE APARTMENT
Η Γκαρσονιέρα του 1960, παραγωγός και σκηνοθέτης της οποίας είναι ο τιτανοτεράστιος Μπίλι Γουάιλντερ.
Πρωταγωνιστούν οι Τζακ Λέμον, Σίρλεϊ Μακ Λέιν και Φρεντ ΜακΜάρρεϋ. Μια ρομαντική κομεντί που άφησε εποχή. Αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία, τόσο εμπορικά όσο και σε ό,τι αφορά τις κριτικές.
Λάβετε υπ΄ όψιν ότι η ταινία του Γουάιλντερ ακολούθησε την ιδιαίτερα επιτυχημένη ”Μερικοί το προτιμούν καυτό” (ίσως η καλύτερη κωμωδία όλων των εποχών) και τα κατάφερε με τον καλύτερο τρόπο!
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Τζακ Λέμον υποδύεται τον Κ.Κ. Μπάξτερ, έναν μοναχικό χαμηλόμισθο υπάλληλο μιας ασφαλιστικής εταιρίας στη Νέα Υόρκη. Προκειμένου να εξασφαλίσει την άνοδό του στην εταιρία προσφέρει εναλλάξ κάποια απογεύματα τη γκαρσονιέρα, όπου διαμένει σε τέσσερις διαφορετικούς διευθυντές τμημάτων της εταιρίας για να στεγάσουν τις εξωσυζυγικές τους σχέσεις. Ενοχλημένος με το γεγονός ότι καλείται να ξεσπιτωθεί κάθε λίγο και λιγάκι, αλλά χωρίς και να μπορεί να απογοητεύσει τα αφεντικά του, προσπαθεί να προγραμματίσει τις απαιτήσεις τους, που συχνά συμπίπτουν, ενώ παράλληλα αναπτύσσει και ο ίδιος ρομαντικό ενδιαφέρον για την πρόσχαρη κοπέλα που χειρίζεται το ασανσέρ της εταιρίας, τη δεσποινίδα Φραν Κιούμπελικ, την οποία υποδύεται η ΜακΛέην. Όσο συμβαίνουν αυτά, οι γείτονές του, ένας φιλήσυχος γιατρός και η σύζυγός του, σχηματίζουν την εντύπωση ότι ο Μπάξτερ είναι ένας αδιόρθωτος πλεϊμπόι που κάθε βράδυ διασκεδάζει με άλλη γυναίκα. Πολύ γέλιο με μεγάλες δόσεις έρωτα. Η ταινία κέρδισε 5 Όσκαρ.
14.) UNFORGIVEN
H επιστροφή του Γουέστερν έσκασε σαν βόμβα το 1992 και ο Κλίντ Ίστγουντ με τους Ασυγχώρητους σάρωσε τα πάντα!
Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι η ταινία επρόκειτο να είναι το τελευταίο του γουέστερν και αφιέρωσε την ταινία στους αποθανόντες σκηνοθέτες και μέντορές του Ντον Σίγκελ και Σέρτζιο Λεόνε.
ΥΠΟΘΕΣΗ: H ηρεμία στην ζωή μιας πόλης αναταράσσεται όταν δυο καουμπόηδες μαχαιρώνουν (σημαδεύουν) μια πόρνη. Οι υπόλοιπες πόρνες ζητούν δικαιοσύνη, αλλά ο σερίφης Λιτλ Μπιλ (Χάκμαν) τους αφήνει ελεύθερους και σχεδόν ατιμώρητους. Τότε οι πόρνες προσεγγίζουν τον ηλικιωμένο επαγγελματία πιστολά Γουίλιαμ Μάνι (Ίστγουντ), που έχει πλέον αποσυρθεί από τη δράση, προσφέροντάς του 1.000 δολάρια! (μισθοί ενός χρόνου σαν να λέμε) προκειμένου να τις βοηθήσει να πάρουν εκδίκηση. Ο Μάνι που τα τελευταία 11 χρόνια έχει αποσυρθεί από την παρανομία για χάρη της νεαρής του συζύγου, ζει σε μια μικρή φάρμα, όπου εργάζεται ως αγρότης και έχει αποκτήσει δυο παιδιά, είναι αρχικά διστακτικός, αλλά αποφασίζει τελικά να βοηθήσει τις γυναίκες. Στρέφεται στον παλιό του συνεργάτη Νεντ Λόγκαν (Μόργκαν Φρίμαν) για βοήθεια και οι δυο τους καβαλάνε τα άλογά τους με σκοπό να σκοτώσουν για μια ακόμη φορά.
Η ταινία έλαβε σχεδόν γενική αποδοχή από τους κριτικούς. Η ιστοσελίδα Rotten Tomatoes της δίνει βαθμολογία 97%!!! Πολλοί από αυτούς επαίνεσαν την ταινία για την ηθική αμφισημία και την ατμόσφαιρα που παραπέμπει στο είδος Φιλμ νουάρ. Ο Τζακ Μέθιους της εφημερίδας Los Angeles Times αποκάλεσε την ταινία: Το καλύτερο κλασσικό γουέστερν που γυρίστηκε από την εποχή της ταινίας του Τζον Φορντ, Η Αιχμάλωτος της Ερήμου (The Searchers, 1956)!
Σίγουρα ένα από τα 2-3 καλύτερα Γουέστερν που γυρίστηκαν ποτέ! Κέρδισε 4 Όσκαρ ενώ ο Κλιντ Ίστγουντ που ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου έχασε το βραβείο από τον Αλ Πατσίνο που μετά από 8 άκαρπες υποψηφιότητες (ήμαρτον)… κρίθηκε νικητής για την ταινία Άρωμα Γυναίκας (Scent of a Woman)!
13.) THE ARTIST
H επιστροφή του ασπρόμαυρου και βουβού κινηματογράφου το 2011 ήταν μια έκπληξη μεγατόνων για όλους! Μια αισθηματική ταινία, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Μισέλ Χαζαναβίσιους ( πως είπατε..;; ε ναι!)
Πρωταγωνιστούν οι Ζαν Ντε Ζαρνέν και η Μπερενίς Μπεζό.
ΥΠΟΘΕΣΗ: Η ιστορία εστιάζει στη φθίνουσα πορεία της καριέρας ενός κινηματογραφικού αστέρα του βωβού κινηματογράφου και μιας ανερχόμενης και φιλόδοξης ηθοποιού του ομιλούντος κινηματογράφου. Η βράβευση της ταινίας με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας την κατέστησε την πρώτη βωβή παραγωγή που κέρδισε το βραβείο μετά ”Τα φτερά” (Wings) του 1927! Απέσπασε εξαιρετικές κριτικές κερδίζοντας 5 ‘Οσκαρ!
12.) THE STING
Το Κεντρί είναι μια γκανγκστερική περιπέτεια με καλές δόσεις χιούμορ, παραγωγής 1973 σε σκηνοθεσία Tζορτζ Ρόι Χιλ. Πολύ ”έξυπνη” για την εποχή της… με γρήγορους ρυθμούς και συνεχείς ανατροπές!
Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο Πωλ Νιούμαν, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ κι ο Ρόμπερτ Σω. Η ταινία γυρίστηκε με σκοπό να επανενώσει τον Πωλ Νιούμαν, τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και τον Τζορτζ Ρόι Χιλ, που είχαν συνεργαστεί ξανά με μεγάλη επιτυχία το 1969 για λογαριασμό της ταινίας Οι Δυο Ληστές (Butch Cassidy and the Sundance Kid).
Το σενάριο έγραψε ο Ντέιβιντ Γουόρντ και είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα.(The Big Con: The Story of the Confidence Man.)
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Τζόνι Χούκερ (Ρόμπερτ Ρέντφορντ), ένας μικροαπατεώνας από το Ιλινόις, καταφέρνει να κλέψει στα χαρτιά 11.000 δολάρια από ανύποπτο θύμα. Το θύμα όμως ήταν τσιράκι του διαβόητου μαφιόζου Ντόιλ Λόνεγκαν (Ρόμπερτ Σω). Εκεί αρχίζουν τα προβλήματα για τον Ρέντφορντ ο οποίος θα ζητήσει την βοήθεια του Νιούμαν, ώστε να στήσουν μια ανυπέρβλητη κομπίνα για να εξαπατήσουν την Μαφία και να σώσουν τις ζωές τους, εφόσον πλέον έχουν εμπλακεί και οι δύο σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι ζωής και θανάτου!
Το “κεντρί” του τίτλου, έχει να κάνει με τη στιγμή που ο κομπιναδόρος τελειώνει το παιχνίδι και μαζεύει τα χρήματα από τους υπόλοιπους χαρτοπαίκτες. Η απάτη του θεωρείται επιτυχημένη εφόσον οι υπόλοιποι χαρτοπαίκτες δεν έχουν καταλάβει την κομπίνα.
Η υποψηφιότητα του Ρέντφορντ για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου ήταν κι η μοναδική που έλαβε στην καριέρα του ως ηθοποιός, (έχασε το βραβείο από τον Τζακ Λέμον για την ταινία Σώστε την Τίγρη (Save the Tiger).Ο Ρέντφορντ βραβεύτηκε με Όσκαρ το 1980, αλλά με την ιδιότητα του σκηνοθέτη. Το Κεντρί κέρδισε 7 Όσκαρ.
11.) LAWRENCE OF ARABIA
Το 1962 μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη η βιογραφία του Τόμας Έντουαρντ Λόρενς!
ΥΠΟΘΕΣΗ: O Λώρενς, ένας αξιωματικός του βρετανικού στρατού, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου αναλαμβάνει την αποστολή να χαρτογραφήσει, αλλά και να κατασκοπεύσει τον άτακτο στρατό των διαφόρων αραβικών φυλών στη Σαουδική Αραβία, όμως γοητεύεται από το πνεύμα της ερήμου και τελικά καταλήγει να ενώσει αντιμαχόμενες Αραβικές φατρίες σε τακτικό στρατό και να τους οδήγησει σε νικηφόρες μάχες εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Εκπληκτικές είναι οι ερμηνείες του πρωτοεμφανιζόμενου τότε ( και πρόσφατα εκλιπόντα) Πήτερ Ο’ Τουλ (αλλά και των αστέρων της εποχής όπως οι Άλεκ Γκίνες, Άντονι Κουίν, Ομάρ Σαρίφ και Χοσέ Φερέρ).
Η ταινία του χάρισε την πρώτη από τις οκτώ υποψηφιότητές του για Όσκαρ, ένα βραβείο που δεν κέρδισε ποτέ. Μάλιστα σε ότι αφορά το Όσκαρ, η αντίδραση του προς την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, όταν τον επέλεξε για μια βράβευση με ειδικό τιμητικό Όσκαρ το 2003, υπήρξε μάλλον ειρωνική λέγοντας … «Εφόσον παραμένω στο παιχνίδι της σοουμπίζ και εφόσον υπάρχει πιθανότητα να τον κερδίσω κάποια στιγμή τον μπαγάσα τον ‘Οσκαρ, μήπως η Ακαδημία θα μπορούσε να περιμένει ως τα 80 μου;»
Η ταινία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, ενώ βραβεύτηκε με 7 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας (Ντέιβιντ Λην).
10.) ON THE WATERFORNT
Το λιμάνι της αγωνίας είναι ταινία του 1954 του Ηλία Καζάν, βραβευμένη με Όσκαρ καλύτερης ταινίας.
Πρωταγωνιστές αυτής της κλασσικής ταινίας της χρυσής εποχής του Χόλυγουντ είναι ο Μάρλον Μπράντο, η Εύα Μαρί Σεντ, ο Ροντ Στάιγκερ και ο Καρλ Μάλντεν.
Ο προϋπολογισμός της ταινίας ήταν μόλις 960 χιλιάδες δολάρια!
ΥΠΟΘΕΣΗ: Στο Νιού Τζέρσεϊ της δεκαετίας του 50 μια ομάδα γκάνγκστερ έχει πάρει με τη βία την αρχηγεία του συνδικάτου των εργατών του λιμανιού. Οι εγκληματίες αυτοί βγάζουν χρήματα, εκμεταλλευόμενοι την εργασία των εργατών, στους οποίους σπέρνουν τον τρόμο. Όσοι επαναστατούν, τιμωρούνται, ακόμα και με θάνατο. Ένας αποτυχημένος πυγμάχος, (Μπράντο) γίνεται αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας, ενός εκ των εργαζομένων του λιμανιού, αρχίζει να δέχεται πιέσεις από την αστυνομία για να καταθέσει ενάντια του Τζόνι Φρέντλι. Αρχικά αρνείται, αλλά οι τύψεις τον βαραίνουν και μεγαλώνουν, όταν γνωρίζεται και ερωτεύεται την αδελφή του θύματος Ίντι Ντόιλ (Εύα Μαρί Σεντ).
Το 1997 το Λιμάνι της αγωνίας έλαβε την 8η θέση ως μιά απ’ τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών απ’ το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Η βραδιά των όσκαρ στις 30 Μαρτίου του 1955 ανέδειξε την ταινία, ως την καλύτερη της χρονιάς. Ο Καζάν έλαβε το δεύτερο του Όσκαρ σκηνοθεσίας και ο Μάρλον Μπράντο το πρώτο του Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου μετά από τρεις αποτυχημένες συνεχόμενες υποψηφιότητες. Η ταινία έλαβε συνολικά 8 βραβεία Όσκαρ!
9.) REBECCA
Δεν θα μπορούσε να λείπει ο Μάρτης απ’ την Σαρακοστή, ο κορυφαίος δηλαδή σκηνοθέτης του 20 ου αιώνα, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ!
Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται οι Λόρενς Ολίβιε, Τζόαν Φοντέιν και Τζούντιθ Άντερσον.
ΥΠΟΘΕΣΗ: Μια νεαρή συνεσταλμένη συνοδός ηλικιωμένων κυριών (Τζόαν Φοντέιν) κάνει διακοπές συνοδεύοντας την εργοδότριά της στο Μόντε Κάρλο, όταν γνωρίζει τον πλούσιο χήρο Μαξίμ Ντε Γουίντερ (Λόρενς Ολίβιε), του οποίου η σύζυγος Ρεβέκκα έχει πεθάνει πρόσφατα σε ατύχημα. Οι δυο τους ερωτεύονται, ο Μαξίμ της ζητά κάπως βεβιασμένα να παντρευτούν κι εκείνη δέχεται. Η ευτυχία τους όμως είναι εφήμερη καθώς όταν κι οι δυο τους επιστρέφουν στο Μέντερλι, την έπαυλη του Μαξίμ, η νεαρή γυναίκα, της οποίας το όνομα δε μας αποκαλύπτεται, διαπιστώνει ότι η πρώτη γυναίκα του συζύγου της εξακολουθεί να ‘χει μια περίεργη επιρροή, ακόμα και μετά το θάνατό της σε όλους τους κατοίκους του Μέντερλι. Η δεύτερη κυρία Ντε Γουίντερ, όντας νέα κι άπειρη και μη γνωρίζοντας πώς να συμπεριφερθεί για να φανεί αντάξια σύζυγος για τον Μαξίμ, για τον οποίο νομίζει ότι είναι ακόμη ερωτευμένος με τη Ρεβέκκα, γίνεται ευάλωτη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βρεθεί έρμαιο εκμετάλλευσης στα χέρια της παράξενης και ψυχρής οικονόμου της έπαυλης (Τζούντιθ Άντερσον), η οποία έχει ψύχωση με την πρώην οικοδέσποινα του Μέντερλι.
Προτάθηκε για 11 βραβεία Όσκαρ, κέρδισε δύο κι αποτελεί τη μοναδική ταινία του Χίτσκοκ που κατάφερε να κερδίσει το πολυπόθητο αγαλματίδιο, (Καλύτερης ταινίας) καθώς και την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα στο Χόλιγουντ. Ο μετρ της αγωνίας θα ξαναεπιχειρούσε άλλες πέντε φορές να βραβευτεί για σκηνοθεσία, αλλά χωρίς επιτυχία! Το 1967 η Ακαδημία του παραχώρησε ένα τιμητικό Όσκαρ για την προσφορά του στον κινηματογράφο. ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΞΕΦΤΙΛΕΣ!!
8.) AMADEUS
Η ζωή του Μότσαρτ μετατρέπεται σε μια πραγματικά επική παραγωγή το 1984!
ΥΠΟΘΕΣΗ: Το 1823, ο συνθέτης Αντόνιο Σαλιέρι (Μάρεϊ Έιμπραχαμ), που βρίσκεται πια σε προχωρημένη ηλικία, αποπειράται να αυτοκτονήσει ζητώντας δυνατά για συγχώρεση, εφόσον κατά τα λεγόμενά του ήταν υπαίτιος για το θάνατο του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (Τομ Χαλς) το 1791. Ο συνθέτης εισάγεται σε τρελοκομείο κι εκεί δέχεται την επίσκεψη ενός νεαρού ιερέα, ο οποίος προσπαθεί να τον εξομολογήσει. Ο Σαλιέρι είναι αρχικά διστακτικός, αλλά τελικά αρχίζει να διηγείται τα γεγονότα από την αρχή: τη γνωριμία του με τον Μότσαρτ, τη μεγάλη ιδιοφυΐα της μουσικής, την αντιπαλότητα μεταξύ των δυο συνθετών (ο Σαλιέρι ζήλευε το ταλέντο και την επιτυχία του Μότσαρτ) και το σατανικό του σχέδιο, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του μεγάλου συνθέτη.
Η ταινία είχε τεράστια επιρροή στη μουσική σκηνή της δεκαετίας του ’80, που μαστιζόταν από συγκροτήματα (που αποκαλούνταν New Romantics, με κύρια παραδείγματα τους Duran Duran, τους Spandau Ballet και τον Adam And The Ants), τα μέλη των οποίων εμφανίζονταν φορώντας ρούχα εποχής.
Παράδειγμα αποτελεί το τραγούδι Rock Me Amadeus του Αυστριακού τραγουδιστή Falco που κυκλοφόρησε το 1985 κάνοντας τεράστια επιτυχία. Αναφορά στην ταινία γίνεται στο φιλμ του 1993 Ο τελευταίος μεγάλος ήρωας (Last Action Hero) με πρωταγωνιστή τον Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, όπως επίσης και σε επεισόδιο των σειρών The Simpsons και How I Met Your Mother. Προτάθηκε για 53 συνολικά βραβεία και κέρδισε 40, συμπεριλαμβανομένων και 8 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.
7.) ONE FLEW OVER THE CUCKOO’S NEST
Η ταινία αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Κεν Κέισι και έχει ως πρωταγωνιστές τον Τζακ Νίκολσον και τη Λουίζ Φλέτσερ… σε ρεσιτάλ ερμηνειών.
ΥΠΟΘΕΣΗ: Στο Όρεγκον του 1963, ο Ραντλ Πάτρικ Μακ Μέρφι (Τζακ Νίκολσον), ένας ψυχοπαθής εγκληματίας που εκτίει μικρή ποινή σε φυλακή με φάρμα, μεταφέρεται σε ψυχιατρική κλινική. Ο Μακ Μέρφι ελπίζει πως εκεί θα περάσει τους τελευταίους μήνες της ποινής του σε ένα περιβάλλον πιο ήρεμο και αποφεύγοντας τη σκληρή δουλειά. Η πτέρυγα του Μακ Μέρφι διευθύνεται όμως από τη σκληρή και άκαμπτη νοσοκόμα Μίλντρεντ Ρέιτσεντ (Λουίζ Φλέτσερ), η οποία χρησιμοποιεί ανορθόδοξες ιατρικές μεθόδους προκειμένου να υποτάξει και να ταπεινώσει τους ασθενείς της. Ο Μακ Μέρφι συγκρούεται με τη νοσοκόμα Ρέιτσεντ και ένας πόλεμος νεύρων ξεσπάει ανάμεσά τους.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του σκηνοθέτη της ταινίας Μίλος Φόρμαν, πρώτη επιλογή για το ρόλο του Μακ Μέρφι ήταν ο Μπαρτ Ρέινολντς, ενώ οι ηθοποιοί Τζέιμς Καάν, Μάρλον Μπράντο και Τζιν Χάκμαν τον απέρριψαν. Το φιλμ αυτό προτάθηκε για 9 βραβεία Όσκαρ κι απέσπασε πέντε. Πέντε βραβεία και τα πέντε στις βασικές κατηγορίες, ένα επίτευγμα που μέχρι σήμερα μόνο άλλες δυο ταινίες έχουν καταφέρει. Τα… Συνέβη μια Νύχτα (1934) και Η Σιωπή των Αμνών 1991!
6.) THE DEPARTED
Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Λεονάρντο (ΠΑΑΑΡΤΟ αγοοοόρι μου!!) Ντι Κάπριο , ο Τζακ Νίκολσον, ο Μαρκ Γουόλμπεργκ και ο Ματ Ντέιμον. Υπάρχουν βέβαια και μεγάλοι δεύτεροι ρόλοι για μια πλειάδα ηθοποιών σε ένα από τα καλύτερα κάστινγκ που έγινε ποτέ! Πρόκειται για ένα αμερικάνικο ριμέικ της ταινίας του 2002 “Infernal Affairs”, από το Χονγκ Κονγκ.
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Colin Sullivan (Ματ Ντέιμον) είναι έξυπνος, φιλόδοξος και φαίνεται να ελίσσεται γρήγορα στην ιεραρχία του αστυνομικού τμήματος της Μασαχουσέτης και στο επίλεκτο Σώμα Έρευνας, του οποίου πρωταρχικός στόχος είναι ο ισχυρός Ιρλανδός μαφιόζος Frank Costello (Τζακ Νίκολσον). Ο Billy Costigan (Λεονάρντο Ντι Κάπριο), παιδί του δρόμου και σκληρός, έχει βίαιη συμπεριφορά, κάτι που του κοστίζει το σήμα του και τελικά τον «ρίχνει» πίσω στη σκληρή ζωή των δρόμων της Βοστόνης, όπου «στρατολογείται» από τον Costello. Όμως, κανείς από τους δυο τους δεν είναι αυτό που φαίνεται, και καθώς δουλεύουν προς αντίθετες κατευθύνσεις, μπλέκονται σε ένα επικίνδυνο κυνήγι γάτας – ποντικού. Ο κάθε άνδρας είναι πλήρως απορροφημένος από τη διπλή του ζωή, μαζεύοντας πληροφορίες για τα σχέδια της κάθε πλευράς. Όταν γίνεται εμφανές τόσο στους γκάνγκστερ όσο και στην αστυνομία ότι έχουν από έναν προδότη στις τάξεις τους, ο Billy και ο Colin κινδυνεύουν να βρεθούν ακάλυπτοι. Και ο καθένας τους πρέπει να αποκαλύψει το συντομότερο δυνατόν την ταυτότητα του άλλου, ώστε να σώσει τον εαυτό του. Η λέξη fuck και τα παράγωγά της ακούγονται 237 φορές κατά τη διάρκεια της ταινίας, ενώ η λέξη cunt 22 φορές!
Ο «Πληροφοριοδότης» ήταν η ταινία για την οποία ο Μάρτιν Σκορσέζε κέρδισε το πρώτο του Όσκαρ… (AMHN)!! Επιπλέον πήρε τα Καλύτερης Ταινίας, Μοντάζ και Διασκευασμένου Σεναρίου!
5.) FROM HERE TO ETERNITY
Την αγαπάω αυτή την ταινία! Το Όσο υπάρχουν άνθρωποι γνωστό και ως Από εδώ ως την αιωνιότητα, είναι ταινία του 1953 του Φρεντ Τσίνεμαν βραβευμένη με Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Πρωταγωνιστές αυτής της κλασικής ταινίας είναι ο Μπαρτ Λάνκαστερ, ο Μοντγκόμερι Κλιφτ, η Ντέμπορα Κερ, ο Φρανκ Σινάτρα και η Ντόνα Ριντ.
ΥΠΟΘΕΣΗ: Εδώ έχουμε την καταγραφή των γεγονότων που προηγήθηκαν της ανατίναξης της βάσης του Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου του 1941. Ο στρατιώτης Ρόμπερτ Λι Προύιτ (Μοντγκόμερι Κλιφτ) ζήτησε μετάθεση και κατέληξε στο Σόφιλντ της Χαβάη. Ο διοικητής Ντέινα Χολμς (Φίλιπ Όουμπερ) έχει ακούσει για τις ικανότητες του Προύιτ στην πυγμαχία και προσπαθεί με θεμιτά κι αθέμιτα μέσα να τον πείσει να αγωνιστεί με την ομάδα μποξ του τάγματος. Όταν ο Προύιτ αρνείται όλο το τάγμα στρέφεται εναντίον του. Παράλληλα ο λοχίας Γουόρντεν (Μπαρτ Λάνκαστερ) συνάπτει ερωτικές σχέσεις με την Κάρεν (Ντέμπορα Κερ), τη γοητευτική και μοναχική σύζυγο του Χολμς, ενώ ο φίλος του Προύιτ στρατιώτης Άντζελο Μάτζιο (Φρανκ Σινάτρα) καταλήγει στην απομόνωση όπου υπομένει τα βασανιστήρια του δεσμοφύλακα Φατσο (Έρνεστ Μπόργκνάιν). Μετά το βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ οι ζωές όλων θα αλλάξουν.
Θρυλική πλέον η σκηνή του φιλιού στην παραλία! Το φιλμ αυτό προτάθηκε για 13 βραβεία Όσκαρ και απέσπασε 8!!
4)THE DEERHUNTER
Η σημαντικότερη ταινία του Μάικλ Τσιμίνο, ο οποίος σχολιάζει το πρώτο μεγάλο τραύμα της μεταπολεμικής Αμερικής μέσα από την ιστορία των τριών φίλων, που από κυνηγοί μετατράπηκαν σε θηράματα.
Ο Cimino χωρίζει την ταινία σε τρεις πράξεις.
Η πρώτη πράξη που κυριαρχεί, ο γάμος, είναι αρκετά μεγάλη προσπαθώντας να μας κάνει να γνωρίσουμε τους χαρακτήρες στους οποίους αναφέρεται η ιστορία αλλά και όλους αυτούς με τους οποίους συναναστρέφονται, έτσι ώστε να αντιληφθούμε εντονότερα αργότερα τις αλλαγές που έφερε αυτός ο πόλεμος στη ζωή τους. Ο Cimino μας δίνει τους τρεις ήρωες της ιστορίας με διαφορετικούς χαρακτήρες που ζουν μια ήσυχη ζωή σε μια επαρχιακή πόλη, με τα βαρετά τους βράδια και την ήσυχη ζωή τους, που όμως φαντάζει ειδυλλιακή όταν κατόπιν τους πετά στο κολαστήριο του Βιετνάμ στη δεύτερη πράξη και εκεί ζουν ανομολόγητες ακρότητες όπως το μαρτύριο της «ρώσικης ρουλέτας» και άλλα δεινά, ώστε στην Τρίτη πράξη της επιστροφής να καταλάβουμε πως οι ψυχές τους και τα σώματά τους είναι πάνω από κάθε γιατρειά. Μόνο ο Μάικλ που είναι και ο «αρχηγός» της παρέας προσπαθεί να φέρει τα πράγματα, όσο γίνεται όπως ήταν πριν, αλλά και αυτός είναι πληγωμένος άσχημα.
Ο Ελαφοκυνηγός προτάθηκε για εννέα Όσκαρ. Ο De Niro είχε προταθεί για το Όσκαρ Καλύτερου Α’ Ανδρικού Ρόλου, αλλά το έχασε από τον Jon Voight, που υποδυόταν επίσης ένα βετεράνο του πολέμου του Βιετνάμ, στην ταινία Coming Home. Ευτυχώς το πήρε ο Walken για την ανατριχιαστική του παρουσία και ερμηνεία!
Επικές οι σκηνές της ρώσικης ρουλέτας σε κάνουν να τρως νύχια από χέρια και από πόδια!
H ταινία κέρδισε 5 ‘Οσκαρ!
3) THE GODFATHER
Σκηνοθέτης ο Φράνσις Φορντ Κόπολα. Συγγραφέας ο Μάριο Πούζο. Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτό το αριστούργημα της 7ης τέχνης. Είχα γράψει πριν καιρό ότι μέσα από την ιστορία της οικογένειας Κορλεόνε, ο Κόπολα δημιούργησε όχι μια σπουδή πάνω στη σύνθεση και τη λειτουργία της ιταλικής μαφίας, αλλά ένα υπερ-φιλόδοξο γκανγκστερικό έπος που διατρέχει τη σύγχρονη ιστορία της Αμερικής και προσφέρει εξαιρετικούς ρόλους στον Μάρλον Μπράντο, τον Αλ Πατσίνο, τον Ρόμπερτ ντε Νίρο, την Νταϊάν Κίτον, τον Τζέιμς Κάαν και τον Ρόμπερτ Ντυβάλ!
Ασύγκριτο, αξεπέραστο και πραγματικά μια μεταφορά ύμνος στο δημιούργημα του συγγραφέα! Την μαγεία συμπληρώνει η αριστουργηματική μουσική του Νίνο Ρότα, αλλά ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε στην μεγαλειώδη ερμηνεία του Μάρλον Μπράντο (ο οποίος κέρδισε το Όσκαρ Α’ Αντρικού ρόλου) και στους διαλόγους, που κόκκαλα δεν έχουν και κόκκαλα τσακίζουν! Ο “Νονός” είναι η κατεξοχήν ταινία για βραδιές με σινεφίλ μαραθώνιους με φίλους, ξανά και ξανά. Κέρδισε 3 Όσκαρ σε μια βραδιά που μια άλλη ταινία, το ΚΑΜΠΑΡΕ, σάρωσε με 8 βραβεία, αλλά κατέχει από τότε το αρνητικό ρεκόρ της ταινίας με τα περισσότερα βραβεία χωρίς αυτό της καλύτερης ταινίας)!
2.) CASABLANCA
Η Καζαμπλάνκα είναι ”ΤΟ” ρομαντικό δράμα ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ… και μας διδάσκει ένα και μόνο πράγμα! ΌΤΙ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΥΛΕΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΑ Η ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΔΟΠΑΤΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΙΒΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥΣ!
Η ταινία είναι παραγωγής 1942, (ναι… και τότε οι γυναίκες τα ίδια έκαναν) σκηνοθετημένο από τον Mάικλ Κερτίζ. Πρωταγωνιστούν ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και η Ίνγκριντ Μπέργκμαν.
ΥΠΟΘΕΣΗ: Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Καζαμπλάνκα, ο Ρικ Μπλέιν (Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ), ένας εξόριστος Αμερικανός, διευθύνει το μεγαλύτερο κέντρο διασκέδασης της πόλης, το Rick’s Bar. Ο κυνικός Μπλέιν έχει στην κατοχή του δυο πολύτιμες άδειες διακίνησης. Όταν ο Γερμανός Στρατηγός Στράσερ (Κόνραντ Βάιντ) καταφτάνει στην Καζαμπλάνκα, ο αξιωματικός της γαλλικής αστυνομίας Ρενώ κάνει ότι μπορεί για να τον ευχαριστήσει, υπόσχεται επίσης να του παραδώσει τον διάσημο Τσέχο αρχηγό της Αντίστασης Βίκτορ Λάζλο (Πολ Χένριντ). Ο Λάζλο εμφανίζεται στο κέντρο διασκέδασης του Ρικ μαζί με τη σύζυγό του Ίλσα (Ίνγκριντ Μπέργκμαν) με την οποία ο Ρικ είχε ερωτική σχέση για μικρό διάστημα στο Παρίσι.
Ο Ρικ που είναι ακόμα ερωτευμένος με την Ίλσα είναι πικραμένος μαζί της, καθώς τον άφησε χωρίς λέξη. Όταν ο Ρικ καταλαβαίνει τους λόγους για τους οποίους τον άφησε η Ίλσα οι δυο τους σχεδιάζουν να το σκάσουν μαζί χρησιμοποιώντας τις άδειες διακίνησης. Η ταινία μέχρι και σήμερα έχει κατακτήσει μια θέση στην καρδιά του κάθε σινεφίλ και μη σε κάθε γωνιά της υφηλίου… και έλαβε οκτώ υποψηφιότητες και κέρδισε τρία Όσκαρ, ανάμεσα τους Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου
KAI… φτάαασαμε στο Νο1!
THE GODFATHER (PART II)
Δύο χρόνια μετά τον θρίαμβο του πρώτου Νονού… ο Κόπολα επιστρέφει για να ολοκληρώσει το έπος του.
Η ιστορία ακολουθεί ουσιαστικά τρεις γενιές Κορλεόνε και την διαδρομή τους μέσα στον χρόνο. Ο δεύτερος Νονός είναι καλύτερος από τον πρώτο και θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη και πληρέστερη ταινία όλων των εποχών! Ακουλουθεί τους πρωταγωνιστές του σε δύο εποχές και καταγράφει την πλήρη ιστορία της Οικογένειας Κορλεόνε από την αρχή!
ΥΠΟΘΕΣΗ: Το 1901, στο Κορλεόνε της Σικελίας, η οικογένεια του εννιάχρονου Βίτο Αντολίνι σκοτώνεται επειδή ο πατέρας του προσέβαλε τον ντόπιο αρχιμαφιόζο, τον Δον Τσίτσιο. Εκείνος, παιδί τότε και μοναδικός επιζών της σφαγής, ξεφεύγει στην Νέα Υόρκη, και καταγράφεται στο νησί Ellis ως “Βίτο Κορλεόνε”.’Επειτα το έπος του Κόπολα μας μεταφέρει στην στο 1958. Με την περίσταση της πρώτης κοινωνίας του γιου του Άντονι, το 1958, ο Μάικλ Κορλεόνε -γιος του Βίτο- έχει μια σειρά συναντήσεων ως ο Δον της φαμίλιας.Την ίδια ώρα προσπαθεί να χειριστεί την κατάθλιψη της αδελφής του Κόνι, αλλά και τον μεγαλύτερο του αδελφό του Φρέντο, οποίος πάντα ήταν επιρρεπής σε αναποδιές όλων των ειδών που στον κόσμο της Μαφίας όμως δεν συγχωρούνται!
Δεύτερο φλας μπακ μετά από τον Κόπολα που μας μεταφέρει πάλι στα 1917, όπου ο Βίτο Κορλεόνε ζει σε μια φτωχική πολυκατοικία με την σύζυγο του Καρμέλα, και τον νεογέννητο Σόνι, και δουλεύει σε ένα μπακάλικο της Νέας Υόρκης που έχει ο πατέρας ενός στενού του φίλου. Ένα μέλος του Μαύρου Χεριού, ο Δον Φανούτσι, που εκβιάζει ντόπιες επιχειρήσεις πουλώντας προστασία, αναγκάζει τον μπακάλη ν’ απολύσει τον Βίτο και να δώσει την θέση του στον ανιψιό του Φανούτσι. Ο Βίτο καταλαβαίνει τότε ότι για να έχεις ό.τι χρειάζεσαι και ό,τι δικαιούσαι στην ζωή, ο δρόμος είναι μακρύς βαμμένος με αίμα και ότι δεν θα πρέπει να κρατάς τον σταυρό στο χέρι!
Έτσι αποφασίζει να γίνει το αφεντικό της μοίρας του αλλά και όλων όσων τον περιβάλουν.
Ένα αριστούργημα της 7ης τέχνης που έχει την θέση που του αξίζει στις καρδιές όλων των σινεφίλ. Η ταινία κέρδισε 6 Όσκαρ και είναι το μόνο σίκουελ που το κατάφερε! Κάποιοι θεωρούν σίκουελ και την Σιωπή των αμνών (Ανθρωποκυνηγός) αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι…
AYTA AΠΟ ΜΕΝΑ! ΕΥΧΟΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ… ΝΑ ΤΙΣ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ!
ΥΓ…
Στο εξώφυλλο Ο ΑΓΓΛΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ήταν στην θέση 16… και έμεινε εκτός 15αδας για λίγο.
Πηγή: wikipedia