Όταν ανακοινώθηκαν κάπου το 2015 και στην χώρα μας τα νέα αυτά σχολεία, σχολιάστηκαν λίγο στα ΜΜΕ και μετά τίποτα. Είναι ένα τεράστιο πείραμα το οποίο βγάζει λεφτά όμως ήδη. Όπως γράφει το CNN:
Είναι μια ιδέα που προήλθε από τον Μαξ Βεντίλα, πρώην στέλεχος της Google, όταν έψαχνε ένα κατάλληλο δημοτικό σχολείο για την κόρη του.
«Δεν βρίσκαμε τον κατάλληλο χώρο, ο οποίος θα έχτιζε την προσωπικότητα του παιδιού και θα το προετοίμαζε με εφόδια για το μέλλον. Αντιλαμβάνομαι ότι η δουλειά του εκπαιδευτικού είναι πολύ δύσκολη κυρίως όταν πρέπει να προετοιμάσεις τα παιδιά για τις νέες δεκαετίες που έρχονται», δήλωσε, σύμφωνα με το CNN.
Η υλοποίηση του σχεδίου αυτού του σύγχρονου σχολείου, πραγματοποιήθηκε με τη δωρεά 133 εκατομμυρίων δολαρίων. Μάλιστα, οι μεγαλύτεροι επενδυτές του είναι ο Μάρκ Ζάκερμπεργκ και η γυναίκα του Πρισνίλα Τσαν, που έδωσαν ένα κομμάτι της περιουσίας τους για αυτό τον σκοπό.
Οι μαθητές έχουν μια «play list», όπου σε εβδομαδιαία βάση τους ανατίθενται 25 εργασίες. Με τη χρήση του Google Chromebook, η λίστα περιλαμβάνει μια σειρά από δραστηριότητες, που ονομάζονται κάρτες. Η βασική ιδέα είναι ότι με τις κάρτες, ο δάσκαλος βοηθάει το παιδί να αναπτυχθεί και να μάθει περισσότερα, με έναν ευχάριστο τρόπο.
Μπορεί για παράδειγμα να παίξει κάποιο εκπαιδευτικό παιχνίδι στο iPad ή να παρακολουθήσει κάποιο βίντεο. Σε αυτό που διαφέρει, επίσης, το AltSchool από τα παραδοσιακά σχολεία, είναι ότι έχει ανάμεικτες τάξεις, με παιδιά όλων των ηλικιών.
Στο εσωτερικό του σχολείου, υπάρχουν πολλές κάμερες που καταγράφουν μια διδασκαλική ημέρα. Αυτό, όπως υποστηρίζεται και στην επίσημη σελίδα του, βοηθάει τους εκπαιδευτικούς να παρακολουθούν τα ενδιαφέροντα των παιδιών και να εξετάζουν την πρόοδό τους, όπως και τυχόν άσχημες συμπεριφορές κατά τη διάρκεια της μέρας.
Την επόμενη σχολική χρονιά, που ξεκινάει το Σεπτέμβριο, το σχολείο θα δεχτεί περίπου 400 παιδιά. Τα δίδακτρά του ανέρχονται στα 25.000 δολάρια το χρόνο. Τα προσόντα που πρέπει να κατέχει ένας εκπαιδευτικός για να προσληφθεί, φαίνεται να είναι αρκετά. Το 2015, 3.000 άτομα έκαναν αίτηση, και από αυτούς, μόλις 24 προσλήφθηκαν.
Το AltSchool, ωστόσο, έχει και τους επικριτές του. Ένας από αυτούς είναι ο Λάρυ Κούμπαν, καθηγητής ιστορίας, του πανεπιστημίου Στάνφορντ. «Απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κύκλο, δεν είναι κάτι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό. Έχουν υπάρξει πολλές προηγούμενες προσπάθειες τα ιδιωτικά σχολεία να μετατραπούν σε δημόσια. Από όσο ξέρω, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμα».
Ο Βεντίλα, ωστόσο, φαίνεται να είναι απτόητος, πιστεύοντας ότι το μοντέλο της εξατομίκευσης, θα εξαπλωθεί τα επόμενα χρόνια στο εκπαιδευτικό σύστημα. «Στους ανθρώπους υπάρχει η τάση να αρέσκονται σε κάτι, όταν υπάρχουν επιλογές, και όχι όταν τους επιβάλλεται να κάνουν κάτι που χρειάζεται». Το ερχόμενο έτος, η έμπνευση του Βεντίλα θα ολοκληρώσει τον κύκλο της, καθώς η κόρη του θα μπει στην πρώτη τάξη.
H Καθημερινή το περιέγραψε ως εξής:
Προσθέστε ένα δημοτικό σχολείο στον κατάλογο των σχεδίων που χρηματοδοτούν επενδυτές από τη Silicon Valley με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για την αλυσίδα σχολείων AltSchool που κέρδισε επένδυση ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ και από άλλους επενδυτές. Τα σχολεία AltSchool, τα οποία επικεντρώνονται στη χρήση της τεχνολογίας, ίδρυσε ο Μαξ Βεντίλα, πρώην στέλεχος της Google. Με τη χρήση εξειδικευμένων μηχανημάτων και λογισμικού, οι δάσκαλοι έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν πιο προσωπικά διδακτικά πλάνα. Αντί να ακολουθούν οι μαθητές το ίδιο διδακτικό πλάνο στη διάρκεια της χρονιάς, αυτό μπορεί να προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε μαθητή. Τα δίδακτρα ανέρχονται στις 21.000 δολάρια τον χρόνο και με την πάροδο των ετών η εταιρεία σκοπεύει να πουλήσει την τεχνολογία που χρησιμοποιεί και σε άλλα σχολεία. «Ολα ενορχηστρώνονται με τη χρήση της τεχνολογίας», εξηγεί ο κ. Βεντίλα.
Επενδυτές που τοποθετούν χρήματα σε εταιρείες τεχνολογίας κάνουν το ίδιο και σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της παιδείας. Οι επενδύσεις σε νεοφυείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της παιδείας αυξήθηκαν πέρυσι κατά 55% στο 1,87 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία CB insights. Ο Ζούκερμπεργκ έχει επικεντρωθεί ιδιαίτερα στην παιδεία. Δώρισε 100 εκατ. δολάρια στα σχολεία του Νιούαρκ στο Νιου Τζέρζι το 2010 και το 2014 υποσχέθηκε να δωρίσει ακόμη 120 εκατ. δολάρια στα σχολεία της περιοχής του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο. Ο ζήλος του Ζούκερμπεργκ παρακίνησε και άλλους επενδυτές. «Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η εποχή να ξαναφανταστούμε την εκπαίδευση», δήλωσε ο Μπράιαν Σίνγκερμαν, της εταιρείας Founders Fund.
Τα σχολεία AltSchool διαφέρουν από άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης και οι οποίες συνήθως κατασκευάζουν εφαρμογές ώστε να βοηθήσουν τους μαθητές στα Μαθηματικά ή γενικότερα στο διάβασμα. Η εταιρεία λειτουργεί η ίδια τα σχολεία της. Ξεκίνησε πέρυσι με μια τάξη 20 μαθητών και εφέτος σκοπεύει να λειτουργήσει 20 σχολεία δυναμικότητας 500 μαθητών συνολικά. Το 2010 ο Βεντίλα πούλησε την εταιρεία του Aardvark στην Google για την οποία και εργάστηκε μέχρι το 2013. Σταδιακά άρχισε να ασχολείται όλο και περισσότερο με το προβληματικό εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ, όπως λέει. Οι ΗΠΑ κατατάσσονται στη 14η θέση, κάτω από τη Ρωσία και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, σε παγκόσμια μελέτη της Pearson σχετική με τα εκπαιδευτικά συστήματα και τις επιδόσεις των μαθητών στα Μαθηματικά, τις επιστήμες, το διάβασμα, τη γνώση γραφής και ανάγνωσης και τα ποσοστά αποφοίτησης. Ενας βασικός λόγος για την κακή επίδοση του αμερικανικού δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος είναι η έλλειψη χρηματοδότησής του, κάτι για το οποίο δεν πρέπει πια να ανησυχεί η εταιρεία του κ. Βεντίλα.
Είναι φαντάζομαι θέμα χρόνου κάποιος Έλληνας επιχειρηματίας να καταφέρει να αρχίσει Ελληνικό altSchool καθότι είναι ιδανικό για πλούσιους ανθρώπους που ψάχνουν κάτι προηγμένο και διαφορετικό.