Τα φώτα σβήνουν. Το κοινό σιωπά. Οι προβολείς στραμμένοι στη σκηνή.
Εκείνη ακριβώς τη στιγμή ένας άντρας πετάγεται έξω. Ή μάλλον τον πετάνε έξω. Η γυναίκα του. Εκείνος απορεί.
Προσπαθεί να καταλάβει πού έφταιξε. Ένας απλός ανδρικός εγκέφαλος προσπαθεί να εξηγήσει τα αυτονόητα (για τον γυναικείο εγκέφαλο). Το όνομα του Σωτήρης.
Εδώ ο ίδιος ο Freud είχε παραδεχθεί ότι ο εγκέφαλος μιας γυναίκας είναι η “μαύρη ήπειρος” της επιστήμης και ένα από τα λίγα αναπάντητα ερωτήματα, ο Σωτήρης δε θα απορήσει;
Ο R. Becker στηριζόμενος στη διαφορετικότητα των φύλων έπλασε τον “Caveman”. Ο ήρωας είναι παντρεμένος με τη Μαίρη. Τον βρίσκουμε έπειτα από ένα καυγά έξω από το σπίτι να αναρωτιέται και να προσπαθεί να καταλάβει. Τότε είναι ο caveman που του δίνει ένα χέρι βοήθειας σε κάποιες τουλάχιστον από τις απορίες του.
Η κάμερα φεύγει από την κεντρική σκηνή και μεταφέρεται στην πίσω πλευρά όπου ένα άλλο κοινό παρακολουθεί την άλλη όψη του νομίσματος. Τη Μαίρη να βλέπει μέσα από το σπίτι το Σωτήρη.
Έχει μισανοίξει την κουρτίνα και τον κοιτάζει. Το δάκρυ κορόμηλο συνοδευόμενο από τα απαραίτητα αναφιλητά. Τύφλα να έχει η Μάρθα Βούρτση. Τέτοιο δράμα.
Είναι εμφανές ότι οι γυναίκες αντιδρούν πιο έντονα σε διάφορες καταστάσεις λόγω του έντονου συναισθηματικού τους κόσμου.
Έπειτα, τσατισμένη τραβάει την κουρτίνα. Τρέχει προς την κουζίνα. Το ψυγείο, κόκκινο πανί κουνιέται προκλητικά μπροστά στον ταύρο που έχει από τα νεύρα της μεταμορφωθεί.
Το ανοίγει και αρπάει μια τεράστια σοκολάτα που είχε μέσα για ώρες έκτακτης ανάγκης.
Κρατώντας στο ένα χέρι τη σοκολάτα και στο άλλο το τηλέφωνο καλεί την κολλητή της φίλη.
Όπως κάθε γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της όταν έχει ένα πρόβλημα δε θα αποστασιοποιηθεί μέχρι να το λύσει, όπως είθισται να κάνουν οι άντρες. Τρέχει στις φίλες της. Χρειάζεται υποστήριξη. Αγάπη και φροντίδα.
Η γυναίκα είναι σαν το κύμα. Όταν έχει αγάπη και προσοχή η αυτοπεποίθηση της υψώνεται στα ύψη μετά από λίγο όμως πέφτει σε μια κίνηση που θυμίζει κύμα.
“Δεν αντέχω άλλο! Είναι ένας αχαΐρευτος. Ένας βάρβαρος” παύση για δαγκωνιά στο σοκολατένιο πειρασμό, ρουφάει τη μύτη και σε έξαλλη κατάσταση συνεχίζει:
“Δε με καταλαβαίνει σου λέω. Δεν κατανοεί τις ανάγκες μου. Και κάθε φορά που προσπαθώ να του εξηγήσω ή να του πώ ένα παράπονο με λέει και γκρινιάρα από πάνω! Γκρινιάρα ποιος; Εγώ! Αν είναι δυνατόν”.
Είναι εμφανές ότι οι γυναίκες και οι άντρες (αντι)δρούν με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο είτε αυτό πρόκειται για κάτι θετικό είτε για κάτι αρνητικό όπως δείχνει και το βίντεο παρακάτω:
Η ώρα περνάει και ενώ το ένα κοινό συνεχίζει να παρακολουθεί τους προβληματισμούς του Σωτήρη. Το άλλο κοινό βλέπει τη Μαίρη να συνεχίζει τα παράπονα της στη φίλη της στο τηλέφωνο.
“Και σα να μην έφταναν όλα αυτά να σου πω τι συνέβη τις προάλλες. Είχαμε βγεί έξω και είχαμε πιεί τα κρασάκια μας. Καταλήξαμε στο κρεβάτι. Καταλαβαίνεις. Μετά από μια καυτή βραδιά και ενώ είχα κουρνιάσει στην αγκαλιά του ξαφνικά ακούω το ροχαλητό του. Ναι! Καλά κατάλαβες. Είχε κοιμηθεί ο γάιδαρος. Και δεν ήταν η πρώτη φορά αυτή! Ε και εγώ του έφερα στο κεφάλι το μαξιλάρι και μετά με ρωτούσε ο αναίσθητος τι έγινε!”…
Η Luann Brizendine, αμερικανίδα ψυχίατρος, η οποία είχε γίνει διάσημη για το best-seller βιβλίο της “Ο θηλυκός εγκέφαλος” υποστήριξε ότι υπάρχει εξήγηση. Για το ότι ο άντρας αφήνει στα κρύα του λουτρού την ερωτική του σύντροφο μετά το σεξ ευθύνεται ένα είδος ναρκοληψίας που προκαλείται μόνο στους άντρες εξαιτίας της ξαφνικής έκρηξης της “ωκυτοκίνης” η οποία και απελευθερώνεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου αμέσως μετά τον οργασμό. Για κακή τύχη των ανδρών η ίδια ορμόνη στις γυναίκες προκαλεί όρεξη για χάδια και κουβεντούλα τη στιγμή που σε εκείνους λειτουργεί ως υπνωτικό χάπι.
Η σκηνή παγώνει. Οι προβολείς σβήνουν. Μια οθόνη κατεβαίνει. Πρώτο πλάνο μια γυναίκα μέσα σε μια σπηλιά. Φροντίζει τα παιδιά. Διατηρεί την εστία καθαρή και περιμένει τον άντρα που έχει βγει για κυνήγι να επιστρέψει για να τους φέρει τροφή.
Έπειτα από λίγο μπαίνει ο άντρας στη σπηλιά. Μαζί με το θήραμα. Η γυναίκα τρέχει να φροντίσει τον άντρα και να φτιάξει το φαγητό για την οικογένεια. Η δική του υποχρέωση έλαβε τέλος. Αυτή ήταν η αρχή της διαφορετικής εξελικτικής πορείας που πήραν ο ανδρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος.
Η γυναίκα έγινε πιο ευάλωτη συναισθηματικά ενώ ο άντρας με το να λείπει για μεγάλο χρονικό διάστημα από την εστία του έμαθε να προσαρμόζεται στις μεγάλες αποστάσεις για να μπορεί να κυνηγά και να πολεμά, καθώς επίσης και να βλέπει τηλεσκοπικά προκειμένου να εντοπίζει τόσο το θήραμα όσο και τον εχθρό και όλα αυτά βουβά. Ενώ προσανατολίζεται πιο εύκολα, προκειμένου να μπορέσει να βρει και να γυρίσει στη σπηλιά του.
Η προβολή σταματάει. Η Μαρία εξακολουθεί να ωρύεται την ίδια στιγμή που ο Σωτήρης αναρωτιέται ακόμα έξω στο δρόμο τι συμβαίνει!
Η παράσταση λαμβάνει τέλος. Οι θεατές που παρακολουθούσαν τη Μαίρη πίστευαν ότι αυτή έχει δίκιο, ενώ η άλλη μεριά υποστήριζε το Σωτήρη.
Ωστόσο η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.
Στο παρακάτω βίντεο περιγράφεται με πολύ έξυπνο τρόπο και χιούμορ “η κόντρα” μεταξύ των δύο φύλων :
Ο John Gray ξεκινάει- εύστοχα- το βιβλίο του “Άνδρες από τον Άρη και γυναίκες από την Αφροδίτη” προκειμένου να τονίσει τη διαφορετικότητα μεταξύ των δύο φύλων ως εξής :
“Μια φορά και έναν καιρό οι κάτοικοι του Άρη συναντήθηκαν με τις κατοίκους της Αφροδίτης. Αγαπήθηκαν και έζησαν ευτυχισμένα μαζί, για πολλά χρόνια και αυτό γιατί είχαν αποδεχτεί τις διαφορές τους. Κάποτε, όμως ήρθαν στη Γη και έπαθαν αμνησία. Ξέχασαν ότι είναι από διαφορετικούς πλανήτες και επομένως διαφορετικοί”.
Είναι αυτή η λήθη που μας έφερε λοιπόν αντιμέτωπους χρόνια μετά; Οι άντρες υποστηρίζουν ότι δε μας καταλαβαίνουν λόγο της πολυπλοκότητας μας ενώ εμείς από την άλλη υποστηρίζουμε ότι αδιαφορούν ως προς τις ανάγκες μας, ενώ στην ουσία ούτε εμείς τους καταλαβαίνουμε λόγο της απλότητας του τρόπου σκέψης τους.
Όλες αυτές οι διαφορές συνοψίζονται σε ένα ανέκδοτο που θα το βρείτε εδώ!
Το θέμα είναι ότι πολλές συγκρούσεις μεταξύ των περισσότερων ζευγαριών είναι απόρροια του διαφορετικού τρόπου σκέψης που έχουν. Χρυσή τομή αποτελεί το σημείο εκείνο που ενώνονται αυτές οι αντιφάσεις. Αν προσπαθούσαμε να κατανοήσουμε τον άλλο σίγουρα πολλοί ομηρικοί καυγάδες θα είχαν αποφευχθεί.
Άλλωστε έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλο.
Το τραγούδησε και η Etta James
“This is a man’s world but it would be nothing without a woman”.