Κοίτα ρε σύμπτωση. Πάνω που διαφήμιζαν στις αφίσες το application τους, να και μια φασαρία που τους έρχεται κουτί για τζάμπα promotion…
Κάτι δεν έχουν καταλάβει καλά οι φιλελεύθεροι φίλοι μου. Το Beat, πρώην TaxiBeat, νυν Daimler Benz σχέδιο κατάκτησης του κόσμους δεν είναι φιλελεύθερο. Να μπορούν οι ταξιτζήδες να κλείνουν κούρσες από κινητό app δεν είναι πρόοδος για το 2017. Ουσιαστικά αντί να έχουν οι ταξιτζήδες το “κέντρο” και να ακούμε στο CB “κέντρο καλεί…κούρσα από Καλλιθέα για Πατήσια” μπήκε το TaxiBeat νταβατζής και κάνει με app την ίδια δουλειά. Σιγά τα ωά. Το Uber είναι η πρόοδος. Να μπορώ εγώ στον ελεύθερο χρόνο μου να κάνω κούρσες με το ιδιωτικό μου αυτοκίνητο. Μην είστε σαν τους ανόητους που ψωνίζουν από τον Σκλαβενίτη γιατί θεωρούν ότι είναι “πιο ελληνικός”… Δεν πάει έτσι στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και την τεχνολογία. Το TaxiBeat ήταν επιχειρηματικά έξυπνο μόνο στο γεγονός ότι κατάφεραν να κάνουν κάτι επαρκώς πειστικά για να εξαγοραστούν. Το οποίο ήταν εξαρχής ο σκοπός τους.
Το Uber είναι η μόνη εφαρμογή που παίζει σε όλο τον κόσμο. Ακόμα κι αν δεν ταξιδεύετε συχνά στο εξωτερικό, αυτό μετράει πολύ. Γιατί τους επιτρέπει να κάνουν προόδους και συμφωνίες που κάτι παιδάκια στην οδό Σίνα ή ακόμα και στην Daimler τώρα δεν μπορούν να φανταστούν. Η Uber έχει ήδη ενσωματώσει τεχνολογία για self driving αυτοκίνητα. Για να ακριβολογούμε την έχει εξελίξει ως πρωτοπόρος στον χώρο. Κάνει δισεκατομμύρια έσοδα σε δισεκατομμύρια κούρσες. Τι θα κάνει η Mercedes τώρα που αγόρασε το TaxiBeat; Κλασσικά θα πάει να κλείσει κάποια αγορά βέβαια στα δικά της οχήματα κάπως. Είχαμε παλιά τον παπάρα ταξιτζή με το “Μερσεντέ”, τώρα θα έχουμε τον ελαφρώς πιο προηγμένο παπάρα με το “iΜερσεντέ”…
To TaxiBeat είναι μια 100% κλεμμένη ιδέα, αρχικά άθλια σε εκτέλεση. Το φωνάζω από την πρώτη μέρα. Το μόνο αξιοσημείωτο με το TaxiBeat είναι ότι είχαν το θράσος και την επιμονή να το φτάσουν σε σημείο να πουληθεί. Τώρα έχει φτάσει σε αξιοπρεπές επίπεδο αλλά και πάλι είναι έτη φωτός πίσω. Αν έχετε ζήσει λίγο την φάση Uber vs Lyft στις ΗΠΑ ξέρετε σε τι αναφέρομαι. Προσφορές, πακέτα, διαρρύθμιση κάθε μέρα με δεκάδες προσαρμογές ανάλογα τι κάνεις. Είναι η ελεύθερη αγορά στα καλύτερά της. Υπάρχουν κυριολεκτικά δεκάδες apps σε όλο τον κόσμο με δεκάδες εκατομμύρια (κυριολεκτικά) χρήστες πολύ πιο προηγμένα από το TaxiBeat σε απήχηση και χρήση.
Ε, τότε δεν θέλεις ανταγωνισμό; Και βέβαια θέλω. Αλλά ανταγωνισμό με καινοτομία. Όχι αντιγραφείς του κώλου να το παίζουν αρχηγοί. Αυτό είναι οπισθοδρόμηση! Όταν λέ
νε “είναι πολύ καλύτερο το TaxiBeat από το να ψάχνω ταξί” είναι σαν να έλεγε κάποιος ότι “το άλογό μου είναι πολύ καλύτερο από το γαϊδούρι σου την εποχή που είχαν ήδη εφευρεθεί τα αυτοκίνητα”. Απόδειξη ασχετίλας με τις διεθνείς εξελίξεις. Για παράδειγμα όταν μιλάμε για Uber:
UberPOOL | Μοιραζόμαστε τα έξοδα ενός αυτοκινήτου σε κοινή διαδρομή |
UberX | Κοινοί άνθρωποι με κοινά αυτοκίνητα μέχρι 4 θέσεων σε πάνε όπου θες |
UberXL | 6θέσιο |
UberSELECT | 4θέσιο πολυτελείας |
UberBLACK | Κυριλέ υπηρεσία |
UberSUV | Κυριλές 6θέσιο |
Δεν είναι μόνο ταξί και μόνο ταξιτζήδες. Οι άνθρωποι ασχολούνται με τις μετακινήσεις σας, εξού και συνδυάζεται με το Google Maps τόσο αρμονικά. (Εκτός από το γεγονός ότι είναι μερικοί πρώην Google μέσα στην φάση.) Έχουν εταιρικά προγράμματα, προωθητικές ενέργειες για τον τουρισμό και ένα σωρό άλλες υπηρεσίες. Όχι ψεύτες. Σαν τον επιχειρηματία που άρχισε το TaxiBeat να λέει ένα παραμύθι της χαλιμάς ότι στεκόταν στην Αθήνα στην βροχή και δεν έβρισκε ταξί και έτσι του ήρθε η ιδέα για το app. (Που ήδη υπήρχε προ καιρού σε άλλες χώρες και ήταν πασίγνωστο…) Ή το ανέκδοτο με την υποτιθέμενη επέκταση της εταιρείας στην Νότια Αμερική. Όπου βέβαια κανείς σχεδόν δεν το εγκατέστησε καν. Δείτε πως μια σοβαρή εταιρεία κατακτά μια αγορά στο γράφημα.
Η όλη φάση μου θυμίζει την αντίστοιχη ιστορία με τα GPS και τους ελληνικούς χάρτες. Θυμάστε την φάση; Τότε δεν υπήρχε Google Maps, oύτε Android. Χρυσοπληρώναμε κάτι εταιρείες που είχαν λειψούς χάρτες της Ελλάδας και τους ανανέωναν με ρυθμό χελώνας τον χειμώνα. Ε, πετάχτηκαν διάφοροι Ελληνάρες εθνοσωτήρες. “Οι δικοί μας χάρτες είναι οι καλύτεροι! (Για Ελλάδα)” φώναζαν. Είχαν κλέψει από ΓΥΣ και από όπου αλλού είχαν βρει χάρτες, είχαν κάτσει στο Corel Draw να τους κάνουν διανυσματικούς κουτσά στραβά, μπάλωναν κάνα φωναχτό σημείο μη βγάζει μάτι και ήταν κι αυτοί “start ups” και “μικρές ελληνικές εταιρείες που τα έβαλαν με κολοσσούς.” Αμ δε. Κλεφτράκια και μικροαπατεωνίσκοι ήταν. Τότε είχα συναντήσει έναν που θα το πούλαγε το σύστημά του στην Mercedes (σύμπτωση;) να το βάζουν στα αμάξια τους γιατί έλεγε ότι ήταν πιο πρακτικό από ότι είχαν τότε οι Γερμανοί.
Ουστ απεδώ! Γιαλαντζί φιλελεύθεροι στηρίζουν το TaxiBeat που είναι φερεντζές κλειστού κυκλώματος και γιαλαντζί αριστεροί το πολεμάνε ενώ έπρεπε να υποστηρίζουν λύσεις σαν το Uber όπου ο καθένας μας μπορεί να βγάλει λεφτά κάνοντας κούρσες. Και πριν βγείτε στους δρόμους να διαδηλώσετε για το TaxiBeat βάλ’τε το ….άλογό σας στον στάβλο και ελάτε στο 2017. Εκτός αν θέλετε να συμμετέχετε στο promotion του Beat, το οποίο πιθανότατα είναι και στημένο.