“Η εποχή του spam έχει περάσει” προέβλεπε ο Bill Gates πριν χρόνια και οι εξελίξεις φαίνεται να τον δικαιώνουν. Το κλασσικό spam στο email σίγουρα μειώνεται. Με ένα καλό πρόγραμμα προστασίας ή στις γνωστές υπηρεσίες δωρεάν λογαριασμών το έχουμε ουσιαστικά ξεχάσει. Εξού και με τρόμαξε σήμερα αυτό:
Στην ιστοσελίδα τους γράφουν ότι κάνουν και brand identity, όχι μόνο web design. “Some of the most important characteristics of a good website is the ease of use, speed, stability, accessibility, scalability.” Και άλλα μαργαριτάρια Αγγλικών Ελληνικής προέλευσης όπως : “Taking as granted the results of the monitoring and analyzing of the online conversation we becoming a contributor.” (Αυτό έχει να κάνει με το reputation monitoring!) Και η καταπληκτική επεξήγηση του τρόπου λειτουργίας των μηχανών αναζήτησης: “When an Internet user going to a Search Engine (Google, Yahoo, MSN and so on) and take a specific search then the search engine will give two kind of results:”
Στην πορεία (μετά από μια ανταλλαγή email με τον ηθικό αυτουργό, όχι μόνο τους συμπάθησα αλλά και τους εκτίμησα γιατί τα παιδιά έχουν το δικό μου στυλ: Just do it! (Και θα βγάλουμε μετά την άκρη.) Θα έχουν αργά ή γρήγορα επιτυχία πιστεύω αν επιμείνουν. Γιατί σε βάθος χρόνου μπορεί να κερδίσεις τους ανθρώπους αν το μήνυμα είναι ή γίνει σωστό. (πχ εδώ ένα παράδειγμα πρωτότυπου τρόπου χρήσης social media για προεκλογική εκστρατεία.)
Αντίθετα με το email όμως στα κοινωνικά δίκτυα το spamming είναι πλέον πολύπλοκη καθημερινότητα. Ότι γράφει ο Economist για τα πειράματα της Bit Defender είναι χρόνια πίσω από την καθημερινότητα ακόμα και μεσαίων σε μέγεθος ελληνικών επιχειρήσεων. Οι οποίες ξέρουν πολύ καλά ότι στις δέκα προσκλήσεις για σύνδεση στο Facebook οι 7 Έλληνες θα δεχτούν κι ας μην σε ξέρουν!
Αλλά ο διασυρμός της έννοιας του branding όταν ανακατεύεται έτσι με web design δείχνει ακριβώς πόσο λίγο τελικά ασχολούνται με την ουσία. Έχει δυο χιλιάδες ΄μου αρέσει’ η σελίδα μας στο Facebook. Σας αρκεί; Όταν άλλαξε ο τρόπος που λειτουργεί η αρχική σελίδα, το Facebook αντιμετώπισε με τον καλύτερο τρόπο αυτές τις απόπειρες. Και οι δυο χιλιάδες που πάτησαν “μου αρέσει” στην σελίδα σας μπορεί να μην διαβάζουν ούτε ένα από τα πράγματα που γράφετε σε αυτή! (Διαβάστε εδώ ένα τέχνασμα που χρησιμοποιώ για να το ξεπεράσω αυτό το πρόβλημα.)
Μέρος ενός brand είναι και η ποιότητα των μεθόδων επικοινωνίας του. Τυχόν αρνητικά μου σχόλια σχετικά με αυτό το συγκεκριμένο emailing νομίζω ότι θα τα θεωρήσουν υπέρ τους. Δεν ξεκινάς να κάνεις μαζική αποστολή χωρίς να έχεις προαποφασίσει ότι “all publicity is good publicity”! Είναι και αυτό κάποιου είδους brand identity άλλωστε…
Comments are closed.