Καθώς κάνει θραύση η δήλωση του υπουργού στην Τουιτόσφαιρα κυκλοφορούν δυο εκδόσεις του hash tag. Με και χωρίς “ν”.
#de_diavasa_to_mnimonio_giati
Λογικό και συνηθισμένο. Κάνει εμφανές το…κινέζικο της υπόθεσης καθώς οι άνθρωποι στο Twitter εγκαταλείπουν την υπέροχη ελληνική γλώσσα μας. (Κι ύστερα μου λέτε ότι δεν σας αρέσουν τα Greeklish – άντε πείτε στο Twitter να παίξει και ελληνικούς χαρακτήρες!)
Το θέμα της αξιολόγησης της κίνησης στο Twitter έχει απασχολήσει τους μηχανικούς της Google εδώ και καιρό. Από το πρώτο πείραμα (έληξε τώρα – το έκοψε το Twitter) έμαθε πολλά. Τα hashtags, ειδικά τα πολλά hash tags ή τα υπερβολικά κοινά hash tags συνήθως επιδρούν αρνητικά στην βαθμολόγηση. Η ουσία του συστήματος μοιάζει με τον μηχανισμό που χρησιμοποιεί για οτιδήποτε το Google. Δηλαδή αν με ακολουθούν άνθρωποι που έχουν πολλούς που τους ακολουθούν με θεωρεί κι εμένα σημαντικό. Ακόμα κι αν έχω λίγους που με ακολουθούν αλλά αυτοί οι λίγοι είναι σημαντικοί. Ως προς τα hashtags μοντελοποίησαν τον τρόπο με τον οποίο τα χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να αποφύγουν την σαβούρα. Ναι, ξέρει ότι το “δεν διάβασα το μνημόνιο” με ή χωρίς “ν” αναφέρεται στο ίδιο πράγμα.
Δεν είναι έκπληξη ότι έκοψε πρόσβαση στο Google το Twitter. Με την τεχνολογία τους, τους τρομερούς αλγόρυθμούς τους, την ταχύτητα των server τους και με συνδυασμό άλλων πηγών πληροφοριών που έχει το Google ήταν μεγάλη απειλή.
Υπάρχουν βέβαια “κανόνες” ως προς τον “σωστό” τρόπο να φτιαχτεί ένα hash tag. Θα μπορούσε να ήταν “#den diavasa” και ξεχωριστό “#mnimonio” καθότι μπορεί να μην διαβάσεις πολλά πράγματα και υπήρχε ήδη το “#mnimonio”. Αλλά το Twitter δεν κινείται από αρχηγούς ή καλές νοικοκυρές και αστυνόμους που να το επιτηρούν. Αλλάζει και εξελίσσεται από την δημιουργικότητα των χρηστών.
(Aπολαύστε αριστερά μερικά από τα πολλά σημερινά σχετικά.)
Για την ιστορία, το σωστό είναι “δεν”. Με “ν”, για να ξεχωρίζει από το “δε” (μεν / δε).
🙂
Σωστό αλλά τώρα στα greeklish ίσως δεν έχει και μεγάλη σημασία. Όσοι τα έχουμε συνηθίσει το καταλαβαίνουμε τι θέλει να πει ο ποιητής του Twitter. Όσοι βγάζουν μπιμπίκια molis doune ligous latinikous xaraktires έχουν ήδη βγάλει μπιμπίκια από τον θυμό τους για την “κακοποίηση” της υπέροχης ελληνικής γλώσσας μας… ; ) (emoticons είχαν άραγε οι Αρχαίοι Έλληνες;)