Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν καθιστά ή όχι το ηλεκτρονικό μήνυμα αποδεικτικό στοιχείο. Αν φτάσετε δηλαδή ποτέ σε δικαστήριο για κάτι που γράψατε μπορείτε κάλλιστα να ισχυριστείτε ότι δεν το γράψατε εσείς ή ότι είναι πλαστογραφία. Θα πρέπει να αποδειχθεί πέραν κάθε αμφιβολίας ότι δεν ήταν δυνατόν κάποιος να έχει πρόσβαση στον υπολογιστή σας για να στείλει το μήνυμα. Βέβαια, αν έχετε ορκιστεί, θα πρέπει να παραδεχτείτε την πατρότητα του μηνύματος. Η νομοθεσία πάντως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη, εξού και πολλές δημόσιες υπηρεσίες δέχονται μόνο την ζωντανή παρουσία και υπογραφή. Αλλού λειτουργεί και το fax. Ίσως σύντομα να δέχονται και το email υπό συνθήκες. Με τον νόμο2672 αρθρο 14 και μερικά προέδρικα διατάγματα προσπάθησαν να κάνουν κάτι αλλά ακόμα δεν έχει φτάσει σε δίκη κάτι ουσιαστικό που να δημιουργεί προηγούμενο.
Μάλλον θα πρέπει να εξελιχθεί και η αντίστοιχη τεχνολογία όμως για αυτό. Επίσης ασαφές είναι το δικαίωμα του εργοδότη να παρακολουθεί ή όχι τα μηνύματά σας. Προφανώς όταν χρησιμοποιείτε έναν εταιρικό υπολογιστή εν ώρα εργασίας, δεν είναι λογικό να κάνετε κατάχρηση αυτού για προσωπικά θέματα. Είναι επίσης λογικό ο εργοδότης να μπορεί να ασκεί έλεγχο των επικοινωνιών που γίνονται εξ ονόματος της εταιρείας. Από την άλλη φαίνεται ότι θα δημιουργηθεί και νομικά ένας «προσωπικός χώρος» ώστε να υπάρχει το δικαίωμα να χρησιμοποιείτε χωρίς παρακολούθηση αυτό το νέο μέσο και για προσωπική χρήση.
Τα μακροσκελή κείμενα στο τέλος του μηνύματος με διάφορες ανακοινώσεις τύπου «ότι κι αν γράφει αυτό το μήνυμα δεν φταίμε εμείς!» ουσιαστικά δεν σώζουν την κατάσταση. Το μόνο που μπορεί να ισχυριστεί κάποιος είναι ότι έκανε λίγο πιο ξεκάθαρη την πρόθεσή του να μην τον μηνύσουν. Πιο ισχυρή ένδειξη είναι μια απλή πρόταση όπως «παρακαλώ μην διαρεύσεις αυτές τις πληροφορίες» ή «αυτά σου τα γράφω εμπιστευτικά» εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο. Καλό πάντως είναι να σκέφτεστε όταν γράφετε ένα email πως θα φαινόταν η ανάγνωσή του σε αίθουσα δικαστηρίου από ανθρώπους όχι φιλικά προσκείμενους. Μήπως θα μπορούσε να θεωρηθεί ρατσιστικό ή σωβινιστικό;
Μια χρήσιμη και πρακτική προσθήκη, καθότι έρχεται ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά, είναι το www.exclaimer.com το οποίο αναλαμβάνει να βάλει σωστή υπογραφή σε όλα τα μηνύματα σε επίπεδο Exchange Server. Αυτό είναι βέβαια θέμα marketing/branding και εταιρικής ταυτότητας γιατί δεν μπορείς να αφήνεις τον καθένα να βάζει ότι υπογραφή θέλει! Είναι όμως και νομικό θέμα γιατί σιγά σιγά έρχεται η ανάγκη για πλήρη στοιχεία της εταιρείας σε κάθε μήνυμα. (Ήδη γίνεται στη Γερμανία)
(Απο σειρα αρθρων περι email και καλων τροπων που εγραψα το 1997, οκ, μπαγιάτεψε λίγο σε σημεία, αλλα παραμένει γενικα χρησιμο νομίζω.)