http://www.youtube.com/watch?v=yOteqSYT2KA&feature=related
Ανάλογα με την πολιτική σας τοποθέτηση, έχετε κάποιον πολιτικό που θεωρείτε ότι “τα έλεγε εδώ και καιρό αυτά που γίνονται τώρα”. (Εκτός πολιτικής άλλοι έχουν τον γέροντα ΧΨΩ, άλλοι τον Ναβουδονόσορ…) Ίσως το πιο κλασσικό παράδειγμα τέτοιου πολιτικού σε πολλούς τομείς είναι ο Στέφανος Μάνος. “Ενδεχομένως οι θέσεις που κατά καιρούς διατύπωνε να ήταν μπροστά από την εποχή του, και να μην άντεχε την αλήθεια που είχαν κρυμμένες, το εκάστοτε πολιτικό δυναμικό.” (http://www.statesmen.gr ) “Ο κ. Μάνος προειδοποιούσε για το παγόβουνο στον ορίζοντα επί δεκαετίες. Σε πολλά από τα θέματα στα οποία η τρόικα έχει επιβάλει την τελευταία διετία βίαιη προσαρμογή μιλούσε εδώ και καιρό για την ανάγκη λήψης μέτρων.” (Citypress)
Και πως λειτουργεί τελικά αυτό; Για όσους το κάνουν με υπερβολική (για πολιτικό) ειλικρίνεια και χωρίς διπλωματικές σάλτσες 100% εναντίον τους. Ο Μητσοτάκης έχει γίνει συνώνυμος με την γρουσουζιά και τον Μάνο, αν και εκτός βουλής, μια τον παρουσιάζουν σαν σύμβουλο της Τρόϊκας, μια σαν δοσιλόγο των Γερμανών. Ότι κι αν κάνει ένας τέτοιος πολιτικός ή ότι κι αν δεν κάνει, δίνει λαβή για σχόλια.
“Όταν το καράβι κατευθύνεται στα βράχια, έχεις δυο επιλογές: Η μια να καθίσεις στην παραλία και να παρακολουθείς χαιρέκακα την πρόσκρουση για να λές αργότερα «εγώ σας τα έλεγα». Έτσι δικαιώνεσαι από τους παρόντες, αλλά θα σε κυνηγάει το βάρος των επερχόμενων.” (AntiNews) Αλλά είναι αδύνατον να μην ενδώσει στον πειρασμό ο πολιτικός. Βέβαια αν είναι γάτα, δεν λέει τίποτα επικίνδυνο και απλά το χρησιμοποιεί αναδρομικά (Σαμαράς) ή σαν απειλή (Βενιζέλος). πχ «Δεν υπερβάλλω, ούτε μπλοφάρω. Τα ποράγματα είναι πολύ σοβαρά. Δεν θα ήθελα να σας πως αύριο εγώ σας τα έλεγα. Το ζήτημα είναι τώρα που ξαναγράφεται η χώρα να ξαναγραφεί ο τρόπος επικοινωνίας των πολιτικών κομμάτων». (Βενιζέλος – 20.10.2011)
Ως τώρα οι ψηφοφόροι φαίνεται να προτιμούν όσους τους χαϊδεύουν τα αυτιά και να τιμωρούν όσους λένε σωστά πράγματα χωρίς να τα “συσκευάζουν” στην παρουσίασή τους. Και τα δυο άκρα είναι μάλλον λάθος σε αυτή την εποχή της σύντομης επικοινωνίας αλλά μόνο κάθε φορά που έχουμε εκλογές θυμόμαστε το πρόβλημα μάλλον…
Comments are closed.