Μου τυχαίνει συχνά σε συναντήσεις να μου δηλώσει κάποιος με στόμφο: “εμείς έχουμε βέβαια σελίδα στο Facebook!” Α, εντάξει τότε, όλα καλά, ώρα να φεύγω τότε. Συνήθως η σελίδα είναι απλά ένα αντίγραφο του περιεχομένου της ιστοσελίδας και οι “φίλοι” του είναι απλά αληθινοί φίλοι και γνωστοί στελεχών της εταιρείας. Κάποια στιγμή, κάποιος υπεύθυνος marketing ασχολήθηκε λίγο παραπάνω και τώρα απλά …υπάρχει.
Σε προηγούμενο άρθρο εξήγησα γιατί και πως αρχίσαμε ένα blog για το Δασικό Χωριό το οποίο αποδείχθηκε πολύ πετυχημένος τρόπος προσέλκυσης νέων επισκεπτών στην ιστοσελίδα και το ίδιο το χωριό. Συνεχίζω για λόγους ευκολίας στον ίδιο πελάτη με τον τρόπο που επεκτάθηκε στο Facebook. Η εικόνα δείχνει μια τυπική μέρα με 20-30 αιτήματα φιλίας και άλλες τόσες προτάσεις φιλίας. Προσελκύει σχόλια, φωτογραφίες, είναι ζωντανό. Πως έγινε αυτή η μεταμόρφωση; (Είχε για καιρό μια σελίδα στατική στους 200 φίλους πριν αναλάβω.)
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε οποιαδήποτε οντότητα στο Facebook σαν ένα media κανάλι. Το δύσκολο δεν είναι να φτάσεις τρεις χιλιάδες φίλους, αλλά να είναι με κάποιον τρόπο συμπαγής ομάδα σε κάποια χαρακτηριστικά που τους ενδιαφέρουν. (Όχι τα χαρακτηριστικά που σε ενδιαφέρουν εσένα – βάλ’τε πρώτα τις ανάγκες του πελάτη!) Το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι η πιο απλή υλοποίηση: ότι ανεβαίνει στο blog ανεβαίνει στο Facebook.
Έχουμε απλώσει λοιπόν δυο δίχτυα για να φέρουμε ανθρώπους στην κυρίως, κανονική εταιρική ιστοσελίδα του δασικού χωριού: Το blog και το Facebook. Κάθε νέο άρθρο στο blog αναφέρεται και στο Facebook. Πολλοί κάνουν κλικ για να το διαβάσουν και αρκετοί συνεχίζουν από ενδιαφέρον μετά και παραπέρα. Από τα στατιστικά βλέπουμε ακριβώς πόσα ψάρια
πιάνουμε από το ένα και πόσα από το άλλο. Καμιά φορά κάνουμε και απευθείας συνδέσεις. Δείτε την προηγούμενη εβδομάδα, μια
απλή αναφορά μια μέρα στο Facebook μιας προσφοράς πόση κίνηση δημιούργησε απευθείας. (Top 3 πηγές hits στο guesthousekedros.gr εκείνες τις μέρες.)
Παρατηρείτε ότι στην επιχειρηματολογία μου ως εδώ βασίζομαι σε στοιχεία Analytics από την εταιρική ιστοσελίδα. Είναι σημαντικό να ξεφύγουμε από τον “αέρα” που χαρακτήριζε την πώληση υπηρεσιών στο διαδίκτυο στο παρελθόν. Ναι, σίγουρα υπάρχουν πολλά άϋλα πλεονεκτήματα σε τέτοιες προσπάθειες. Αλλά αν αυτός που δικαιολογεί το έξοδο της όλης προσπάθειας δεν χρησιμοποιεί καν το email του προσωπικά ακόμα κανονικά, αυτά τα θέματα είναι πολύ πρόωρα. Διαβάζω σε ελληνικά blogs να ανακυκλώνονται διάφορες συμβουλές του σωστού τρόπου χειρισμού των social media αλλά αν δεν αρχίσετε από ένα απλό πρώτο βήμα δεν θα τα χρειαστείτε ποτέ!
Πολλοί επιμένουν ότι θέλουν όλοι αυτή η συζήτηση να γίνεται στο “δικό τους site”. Ανόητη ένσταση βέβαια. Είναι σαν να λέτε ότι αν μαζευτούν 3000 καταναλωτές σε ένα μέρος της Ελλάδας που δεν έχετε επιλέξει εσείς για να συζητήσουν το προϊόν σας, εσείς δεν θα πάτε! Σε αυτό το παράδειγμα εδώ βλέπετε πως γίνεται συζήτηση γύρω από το άρθρο στο Facebook. Ναι, θα μπορούσαν να βάλουν σχόλια στο blog αλλά δεν ήθελαν. Όπως μας τίμησαν πατώντας “Μου αρέσει” για να το προσέξουν και οι φίλοι τους άλλωστε. Σε άλλες περιπτώσεις το κοινό λειτουργεί σαν ο καλύτερος διαφημιστής του προϊόντος:
Ας επικεντρωθούμε λοιπόν για αρχή στα βασικά: καλό περιεχόμενο στο blog, απλή διανομή του στο Facebook, μετρήσιμα αποτελέσματα.
Comments are closed.