Ξέρω ότι ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, σουβλάκι χοιρινό ή κοτόπουλο και τα πολλά άλλα διλήμματα, πιθανόν το υγρό των πιάτων να μην είναι πρώτη σας προτεραιότητα. Αλλά αν είναι βοηθήστε με παρακαλώ. Γιατί υπάρχουν τόσα διαφορετικά Fairy;
Καταρχάς όχι, δεν είναι το καλύτερο. Στα μισά λεφτά το Magnum Premium της Aldi to έχει κατατροπώσει σε συγκριτικές μελέτες για παράδειγμα. Το θέμα του υγρού πιάτων είναι πολύπλοκο και σχεδόν φιλοσοφικό.
Ένα τεστ που κάνουν συνήθως είναι να μετρήσουν πόσο αντέχει ο αφρός. Γιατί; Γιατί είμαστε βλήτα και συνήθως μόλις τελειώσει ο αφρός υποθέτουμε ότι “δεν δουλεύει” και βάζουμε κι άλλο υγρό.
“Μια σταγόνα Fairy διαλύει τα λίπη.” Ωραία, αυτό είναι συγκεκριμένο και το μετράνε και συγκεκριμένα. Παίρνουν πιάτα και μια ποσότητα λίπους και μετράνε πόσο αντέχει το κάθε υγρό. Οι σοβαροί δοκιμαστές το κάνουν με ρομποτικά συστήματα, είναι ακριβώς οι ίδιες ποσότητες και διαδικασίες. Το κέρδος όμως πιο είναι; Ότι δεν χρειάζεται να βάζεις τόσο συχνά υγρό πιάτων αν αντέχει. Σιγά τα ωά. Αυτό είναι σε συνάρτηση με το κόστος βέβαια πάλι.
Το τρίτο πράγμα που λένε πολλές νοικοκυρές με υφάκι επιστημονικό είναι η ικανότητα ενός υγρού πιάτων “σε δύσκολα”. Βγάζεις το πυρέξ που είχε το κοκκινιστό και έχει κολλήσει η σάλτσα τομάτα σα… νοικοκυρά κολλημένη με το υγρό πιάτων της. Σου λέει “βάζω λίγο Fairy μετά διαλύεται εύκολα.” Κι εδώ έχω ενστάσεις. Γιατί ναι μεν μπορείς να σχεδιάσεις συγκεκριμένη δοκιμή αλλά στον αληθινό κόσμο συνήθως κάνουμε παραλλαγές του “τα πετάω με νερό και υγρό πιάτων στον νιπτήρα και τα αφήνω όσο κάνω κάτι άλλο”. Οπότε τι με νοιάζει αν τα διαλύει 15% πιο γρήγορα, απλά θα πιω πιο αργά τον καφέ με τις φιλενάδες μου, έτσι κι αλλιώς το ίδιο σιχαμένο θα είναι όλο όταν φτάσω να το αντιμετωπίσω.
Καταλήγει δηλαδή ένα τεστ να σου λέει ότι το καλύτερο υγρό, πλένει διπλάσια πιάτα (με την ίδια ποσότητα) από ότι το χειρότερο υγρό. Αν όμως συνυπολογίσουμε την τιμή η εικόνα είναι ακριβώς αντίστροφη αφού το χειρότερο είναι συνήθως λιγότερο από μισή τιμή. Οπότε η καλύτερη λύση είναι εκείνες οι φτηνές νταμιτζάνες με υγρό πιάτων. Αν σας κόφτει και πως θα φανεί, πάρτε ότι μάρκα πιστεύετε ότι θέλουν να βλέπουν οι επισκέπτες της κουζίνας σας και να το γεμίζετε από την νταμιτζάνα.
Στα οικολογικά θέματα είναι κυρίως μόδες. Άλλος σου λέει θέλει από φυτικά προϊόντα το υγρό πιάτων, άλλος από χημικά. Αλλά και αντίστροφα τα φυτικά είναι συχνά από μη-οικολογική καλλιέργεια και επιβαρύνουν το περιβάλλον τελικά πιο πολύ ίσως κάτι έλαια καρύδας που βάζουν. Οπότε πάλι νταμιτζάνα και απλά να αλλάζετε αυτό που φαίνεται ανάλογα με τη συνείδηση των φιλενάδων σας αυτόν τον καιρό. Για παράδειγμα αυτά που υποτίθεται ότι σκοτώνουν τα βακτηρίδια τελικά δεν έχουν διαφορά. Πολύ καλύτερα απλά να αλλάζετε σφουγγάρι κουζίνας πιο συχνά.
Αλλά έχω μείνει ακόμα με την απορία τι διαφορά έχουν μεταξύ τους τα διάφορα Fairy…