Σαν σήμερα, στις 19 Αυγούστου 1936 δολοφονήθηκε ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα μετά απο απαγωγή του από τους φασίστες.
Ο θάνατος του συγκλονίζει τον ποιητή Καββαδία.
«Κι απάνω στη φοράδα σου δεμένος σταυρωτά… / μέσα από τα διψασμένα της χωράφια τ’ ανοιχτά…».
Ο Εγγονόπουλος έγραψε : περιφρόνησις απόλυτη/ αρμόζει/ σ’όλους αυτούς τους θορύβους/ τις έρευνες/ τα σχόλια επί σχολίων/ που κάθε τόσο ξεφουρνίζουν/ αργόσχολοι και ματαιόδοξοι γραφιάδες/ γύρω από τις μυστηριώδικες κι αισχρές συνθήκες/ της εκτελέσεως του κακορίζικου του Λόρκα/ υπό των φασιστών.
Νύχτα του άγρυπνου έρωτα
εγώ βάλθηκα να κλαίω κι εσύ γελούσες.
Η καταφρόνια σου ήταν ένας Θεός, τα δικά μου παράπονα
στιγμές και περιστέρια αλυσοδεμένα.
Ο πόνος μου ήταν ένας σωρός από αγωνίες
πάνω στην αδύναμη καρδιά σου από άμμο.
του αίματος τ αστείρευτου που χύνεται.
πάνω στην καρδιά μου τη σαβανωμένη.
Ήταν μέλος της “Γενιάς του 1927”, μιας ομάδας από συγγραφείς που ήταν υπέρμαχοι του λογοτεχνικού κινήματος avant-garde.
(Το φεστιβαλ de Cante Jondo στη Γρανάδα)
Μια υπαρκτή ηρωίδα του ήταν η Μαρία Πινέδα. Μια εθνική ηρωίδα της Ισπανίας του 19ου αιώνα την οποία κρέμασαν στην πόρτα του σπιτιού της σε ηλικία 27 ετών διότι δεν έπαψε ποτέ να μιλάει για Δημοκρατία και Δικαιώματα. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ήταν από τις πιο μεγάλες του παιδικές συγκινήσεις.
Από τους πιο γνωστούς και διαχρονικούς δίσκους στη μουσική ιστορία της χώρας μας, το “Αχ! Έρωτα” βασισμένος στην ποίηση του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα σε ελληνική απόδοση του Λευτέρη Παπαδόπουλου.
Ο σπουδαίος στιχουργός είχε επιχειρήσει και στο παρελθόν κάτι ανάλογο τόσο με τον Λόρκα («12 τραγούδια του F.C. Lorca» το 1969 σε μουσική Γιάννη Γλέζου κι ερμηνευτές τους Γιάννη Πουλόπουλο και Έλενα Κυρανά), όσο και με τον Χιλιανό ποιητή Πάμπλο Νερούντα («Εμιλιάνο Ζαπάτα» το 1971 πάλι με συνθέτη τον Γλέζο και τραγουδιστή τον Πουλόπουλο).
Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1974 με ερμηνευτές τον Μανώλη Μητσιά και την Τάνια Τσανακλίδου και είναι από τους πρώτους που βγήκαν μετά τη μεταπολίτευση, μέσα σε ένα έντονο κλίμα όπου η μελοποιημένη ποίηση κυριαρχούσε. Εδώ βεβαίως πρόκειται για ερωτικά ποιήματα του Λόρκα, όμως και πάλι η επιτυχία ήταν μεγάλη και πολλά από τα τραγούδια ακούγονται μέχρι σήμερα.