10 Tips για να γίνετε “Master” στη σχάρα!!
1. Δώστε γεύση!
Ο πιο γρήγορος τρόπος να κάνετε τα ψητά σας ξεχωριστά είναι να τους δώσετε αυτή την ωραία κολλώδη υφή που θα μπορούσατε να γευτείτε μόνο στα καλύτερα Steak House της Νέας Υόρκης. Μιλάμε φυσικά για το γλασάρισμα του κρέατος χρησιμοποιώντας σιριοπιαστές βάσεις όπως το μέλι, τη μελάσσα ή το σιρόπι σφενδάμου. Και αν αποφασίσετε να χρησιμοποιείσετε μια πιο στεγνή μαρινάδα, πάλι δεν σας σταματάει τίποτα, απλά δώστε της χρόνο να δράσει. Όποιο mix μπαχαρικών ή μυρωδικών και να βάλετε στο κρέας, δώστε του υγρή υφή με λάδι, μουστάρδα ή γιαούρτι και καλύψτε το κρέας για αρκετές ώρες πριν το ρίξετε στη φωτιά. Και για εσάς που θέλετε μια ακόμα πιο έντονη γεύση στο κρέας σας, μη διστάσετε να βάλετε στη μαρινάδα σας όξινα στοιχεία, όπως χυμό λεμονιού, ξύδι ή κρασί.
2. Καπνίστε το!
Όπου και να ψήνετε, προτιμήστε να βάλετε ξύλα για να φτιάξετε τη φωτιά σας, έτσι ώστε να δώσετε μετά στο κρέας αυτήν την ξεχωριστή καπνιστή γεύση. Αν έχετε δε τη δυνατότητα, επιλέξτε συγκεκριμένο είδος ξύλου, όπως ξύλο μηλιάς που θα δώσει μια πιο γλυκιά γεύση στα ψητά σας ή ξύλο αγριοκαρυδιάς που θα δώσει αυτή την «τρώω bacon» αίσθηση.
3. Προσοχή στις θερμοκρασίες!
Στο κέντρο της ψησταριάς σας είναι και η μέγιστη θερμότητα. Ρίξτε το κρέας εκεί για αρχή, αλλά μετά μην ξεχάσετε να το μετακινήσετε προς τις άκρες, έτσι ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα και να έχετε ζουμερό αποτέλεσμα.
4. Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά!
Τι κάνουμε πριν αρχίσουμε το ψήσιμο πάνω απ’όλα; Φροντίζουμε η σχάρα μας να είναι καθαρή. Τρίψτε τη καλά με μια βούρτσα που θα εξαφανίσει τυχόν σημάδια παλιού ψησίματος και στη συνέχεια περάστε τη με μια λεμονόκουπα.
5. Λαδώστε τη σχάρα σας!
Όσο καλή ή καινούρια και να είναι η ψησταριά σας, το λαδωματάκι της το θέλει. Μην το παρακάνετε, προς θεού! Βουτήξτε λίγο χαρτί κουζίνας σε ελαιόλαδο και περάστε την επιφάνειά σας. Σε συνδυασμό με το λάδι που θα έχει το κρέας, θα σας εξασφαλίσει ένα ασφαλές ψήσιμο, χωρίς κολλήματα.
6. Ασφάλεια πάνω απ’όλα
Ας μην επικεντρωνόμαστε μόνο στα μυστικά του καλού ψησίματος και να έχουν υπόψη και κάποιους βασικούς κανόνες υγιεινής. Έχουμε ξεχωριστά σκέυη και επιφάνειες κοπής για το ωμό και το ψημένο κρέας αντίστοιχα, και επουδενί δεν φέρνουμε αυτά τα δύο σε επαφή.
7. Τάξη και οργάνωση
Όπως απλώνετε τα ψημένα καλούδια σας στην πιατέλα, φροντίστε να τα βάζετε σε σειρά έτσι ώστε να θυμάστε πιο ψήθηκε πρώτα. Βέβαια αυτό δεν ισχύει σε κάποιες περιπτώσεις όπου πριν προλάβει η πιατέλα να γεμίσει, έχει γίνει ήδη επιδρομή…
8. Άστο κάτω!
Μην τσιγκλάτε συνέχει το κρέας για να δείτε αν έχει γίνει. Τσεκάρετέ το σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, αλλά όχι να το γυρίζετε και να το τρυπάτε κάθε λίγο και λιγάκι. Δώστε του το χρόνο που χρειάζεται να καλοψηθεί και να σχηματίσει αυτά τα υπέροχα σημάδια του grill.
9. Το σωστό timing είναι το παν
Εσείς το ξέρατε πως όταν κατεβάσεις το οποιοδήποτε φαγητό από τη φωτιά, αυτό συνεχίζεται για λίγη ώρα να ψήνεται; Οπότε η στιγμή που θα τσεκάρετε το κρέας σας και θα πείτε «θέλει λίγο ακόμα», να ξέρετε πως είναι και η στιγμή που θα πρέπει να το βγάλετε από τη φωτιά.
10. Υπομονή!
Εκεί είναι το τσιτσί. Δεν θα φύγει. Προσπαθήστε να μην καταναλώσετε το κρέας αμέσως. Δώστε του λίγο χρόνο να «σταθεί» που λέμε, πριν το σερβίρετε.