Μπορεί στο Candy Crush να μην σε πειράζει. Αλλά όταν σοβαρευτείς με online παιχνίδια σε κονσόλα ή υπολογιστή πρέπει να αποφασίσεις. Καλώδιο ή wifi; Η κατάσταση στο σπίτι, η διαθέσιμη γραμμή και το είδος της συσκευής/παιχνιδιού παίζουν όλα ρόλο. Ας εξερευνήσουμε τις καλύτερες πρακτικές για καλύτερα σκορ. Θα χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα το Sony PlayStation 4.
1. Τι είναι σημαντικό για online gaming;
2. WiFi και καλώδιο συγκριτικά
3. Μια καλή εναλλακτική
1.Τι είναι σημαντικό για online gaming;
Ping, lag, latency, bandwidth – δεν είναι εύκολο να τα παρακολουθείς όλα ταυτόχρονα. Στον ιδανικό κόσμο ανοίγεις πρώτη φορά το PC ή την κονσόλα, συνδέεται και παίζεις. Αλλά όταν είναι συμπαίκτες από όλο τον κόσμο μέσω Internet, οι τεχνικές απαιτήσεις και η παραμικρή διαφορά μπορεί να είναι σημαντική. Πρέπει να πάρουμε μέτρα και για να γίνει αυτό χρειάζεστε μια βασική κατανόηση των σχετικών θεμάτων.
Πολλοί δεν ξέρουν τι είναι το “ping” στο online gaming. Γενικά υποδηλώνει ένα διαγνωστικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για συνδέσεις δικτύυ. Με ένα ping μπορεί να ανακαλύψεις αν είναι όλοι στο δίκτυο IP. Για να το κάνει αυτό, στέλνει πακέτα δεδομένων μεταξύ των συσκευών. Εκτός από την διαθεσιμότητα μετράει και πόση ώρα κάνει το πακέτο να φτάσει στον κάθε αποδέκτη.
Πως γίνονται οι καθυστερήσεις στο gaming
Σε τέτοια παιχνίδια, το ping το βλέπουμε είτε ως νούμερο σε μια μπάρα (κάτι σαν τις γραμμούλες του WiFi). Αν έχει και νούμερο, υποδηλώνει milliseconds (ms). Μερικές φορές μπερδευόμαστε και με τον όρο
“latency” που ουσιαστικά είναι το ping. Ο χρόνος που κάνει το Ping είναι το “latency time”. Όσο μεγαλύτερο, τόσο χειρότερα γιατί αυτός είναι ο χρόνος που έκανε να στείλει τα πακέτα δεδομένων και να γυρίσουν. Παίζει ρόλο ο server που έχετε διαλέξει για το παιχνίδι. Συνήθως είναι καλύτερα να είναι στην ίδια ήπειρο, χώρα ή περιοχή με εσάς. Αλλά πολύ πιο συχνά το πρόβλημα είναι από το δικό σας οικιακό δίκτυο.
Αν το ping παραείναι μεγάλο, η σύνδεση ασταθής ή η γραμμή παραφορτωμένη, είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί αρνητικά το παιχνίδι σας. Αυτά τα λέμε γενικά lags, εξού και το ελληνοποιημένο ρήμα “λαγκάρει”. Το αποτέλεσμα είναι να μην συγχρονίζεστε με ότι άλλο γίνεται στο παιχνίδι. Προχωράει η δράση και εσείς ακόμα βλέπετε μάχες που έχουν τελειώσει. Ανάλογα με τις ρυθμίσεις του server και τον τύπο παιχνιδιού είναι αρκετά πιθανό να σας “πετάξει έξω”, δηλαδή για την αξιοπιστία των υπόλοιπων να σας αφαιρέσει από τους ενεργούς παίχτες εκείνη την στιγμή. Είναι αρκετά πολύπλοκος ο τρόπος που το κάθε παιχνίδι προσπαθεί να συγχρονίσει την δράση ανάμεσα σε τόσους παίχτες από άλλες μεριές του πλανήτη. Με την σωστή διαρύθμιση του δικτύου σας μπορείτε να βοηθήσετε την κατάσταση.
2. WiFi και καλώδιο συγκριτικά
Τόσο το Wifi όσο και η σύνδεση με καλώδιο είναι σχετικά εύκολα και αξιόπιστα. Αλλά υπάρχουν διαφορές. Ασύρματα μπορείτε να συνδέσετε άπειρες συσκευές ταυτόχρονα. PlayStation 4, Xbox, Wii, ότι έχετε μπορεί να συνδεθεί στο δίκτυο χωρίς να απαιτούνται καλώδια ή τεχνικές γνώσεις μαζί με το PC, smart TV και άλλες συσκευές.Με ένα FRITZ!Box 7490, το Wireless N παρέχει ταχύτητες ως και 450 Mbit/s στις ασύρματες συσκευές που το υποστηρίζουν. Δυστυχώς οι σημερινές κονσόλες έχουν ακόμα παλιά τσιπάκια. Σε υπολογιστές πιο πιθανό να βρείτε Wireless N για τέτοιες ταχύτητες.
Να το δούμε στο αληθινό μας παράδειγμα, εδώ μια DSL γραμή με θεωρητική ταχύτητα 50,000-kbps. Το PlayStation “πιάνει” έτσι ασύρματα λίγο λιγότερο από 30. Στο ίδιο δίκτυο, η ίδια παιχνιδομηχανή από καλώδιο πιάνει 7.2 Mbps περισσότερα. Και το upload είναι κατά 0.6 Mbit/s γρηγορότερο επίσης. Το καλώδιο κερδίζει και μάλιστα στην ασύρματη σύνδεση τα προβλήματα μπορεί να είναι πολύ περισσότερα από ότι σε αυτήν την εργαστηριακή μέτρηση.
Βγάζει νόημα να παίζουμε στο wifi;
Τι αποτέλεσμα έχει αυτή η διαφορά στο παιχνίδι; Τα νούμερα για το WiFi είναι απογοητευτικά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μονόδρ0μος. Αν και σημαντική η ταχύτητα δεν είναι όλα τα παιχνίδια που απαιτούν ταυτόχρονα γρήγορο download και upload. Τα πιο πολλά επεξεργάζονται τοπικά (δηλαδή στη συσκευή σας) ότι είναι “βαρύ” και χρησιμοποιούν την σύνδεση απλά για συγχρονισμό. Πιο πολύ σας νοιάζει μια σταθερή σύνδεση, παρά κάποια αστρονομική ταχύτητα.
Δυστυχώς το WiFi είναι πολύ ευάλωτο όμως. Μπορεί ένα ασύρματο τηλέφωνο, φούρνος μικροκυμάτων, άλλες συσκευές ή οτιδήποτε άλλο να επηρεάσει το δίκτυο και την ασύρματη ταχύτητά σας. Ανοίγει την γκαραζόπορτα κάποιος και εσείς χάνετε την πίστα. Ακόμα κι οι καθρέφτες είναι φράγμα στο σήμα WiFi. Προτιμήστε router όπως το 7490 τα οποία εκπέμπουν σε δυο διαφορετικές συχνότητες και έχουν την ικανότητα να αλλάζουν ανάλογα με τις παρεμβολές που αντιλαμβάνονται στο δίκτυο. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά) Παρομοίως με κάτι σαν το 7490 μπορείς να δώσεις προτεραιότητα σε κάποιες συσκευές ή να αποκλείσεις πχ την πιθανότητα να σε καταστρέψει η ξαδελφούλα σου που ξαφνικά αποφάσισε να δει σε HD κάτι στο YouTube.
3. Μια εναλλακτική: FRITZ!Powerline
Και καλά, εσείς θέλετε να συνδεθείτε με καλώδιο, αλλά στο σπίτι αποκλείεται να γίνει αυτό. Κάτι τσιμεντοκολώνες στο υπόγειο, τα παλιά έπιπλα του παπού, η θέση του router…τίποτα δεν βολεύει για να περαστεί καλώδιο. Το FRITZ!Powerline προσφέρει λύση. Βάζετε ένα σε μια πρίζα κοντά στο router και ένα άλλο στην παιχνιδομηχανή σας. Τα δεδομένα μεταφέρνται μέσα από το καλώδιο του ηλεκτρικού, προστατευμένα από παρεμβολές που ταλανίζουν το wifi.
Βλέπετε ότι οι ταχύτητες είναι σχεδόν ίσες με το “κανονικό” καλώδιο, αν και μπορεί να είναι σε διαφορετικό όροφο του σπιτιού το router και αλλού ο υπολογιστής που παίζετε παιχνίδια.
Συμπεράσματα
Η καλύτερη λύση για gamers είναι το καλώδιο. Κυρίως λόγω της σταθερότητας που έχει σε ταχύτητα. Οι παρεμβολές στην ασύρματη μετάδοση και λήψη από το WiFi μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το παιχνίδι σας. Όσο πιο γρήγορο το παιχνίδι και όσες περισσότερες πληροφορίες πρέπει να μεταδοθούν, τόσο περισσότερα πακέτα πρέπει να προλάβουν να πάνε και να έρθουν. Αν παίρνετε σοβαρά το gaming, πάρ’τε σοβαρά το καλώδιο. Όπου δεν είναι δυνατόν αυτό, μια καλή εναλλακτική είναι το FRITZ!Powerline για να μην γεμίσει καλώδια το σπίτι.