Google Photos τέλος τον Ιούνιο – τι κάνουμε ΑΜΕΣΑ

Δεν υπάρχει τίποτα αντίστοιχα καλό.  Μην ψάχνετε.   Ούτε με δωρεάν χώρο, ούτε καν με χώρο της προκοπής, πόσο μάλλον με τα φοβερά προηγμένα εργαλεία που τόσο μας έχουν βολέψει.  Αλλά δεν είναι το τέλος του κόσμου και υπάρχει τρόπος.  Μέχρι τον Ιούνιο του 2021 μπορούμε να ανεβάζουμε δωρεάν όσες φωτογραφίες θέλουμε.  Οπότε καταρχάς ανεβάστε, είναι ιδανική δουλειά για την καραντίνα, βλέπεις παλιά ταξίδια και ταξιδεύεις.

  1. Καταρχάς βρίσκουμε CD, DVD, σκληρούς δίσκους, κάρτες μνήμης και τα ανεβάζουμε όλα με το εργαλείο που μας παρέχει για PC/Mac.    https://photos.google.com/apps  Απλά του λες τον φάκελο που θες να τσιμπήσει και το αφήνεις να κάνει την δουλειά του.
  2. DVD που περιέχουν βίντεο είναι δυστυχώς λίγο πιο πολύπλοκο.  Παλιά ανέβαζες αρχεία VOB, τώρα θέλουν μετατροπή σε mp4 ή κάτι αντίστοιχο για να τα βάλεις στο Photos.
  3. Βιντεοκασέτες θέλουν μετατροπή.  Μάλλον πάτε σε κατάστημα, ζητάτε να σας τα δώσουν σε αρχεία (όχι DVD!) και τα ανεβάζετε.  Αν απορείτε τι κάνει αυτός ο αρχαίος υπολογιστής (είναι 20ετίας!) πίσω μου στο βίντεο, ε, έχει κάρτα firewire και περιμένει να περάσω τις DV κασέτες μου…
  4. Βγάλ’τε από το Facebook, Picasa, Flickr ή ότι άλλη υπηρεσία χρησιμοποιείτε και ανεβάζατε φωτογραφίες όσες περισσότερες μπορείτε.  Αν χρησιμοποιείτε Viber ή WhatsApp μάλλον έχουν μαζευτεί αρκετές κι εκεί που τις θέλετε.  Βρείτε και ανεβάστε.
  5. Σκανάρουμε παλιές τυπωμένες φωτό.  Ναι, τεράστιος μπελάς και δεν έχω ιδέα πόσο χρεώνουν για να σου τις κάνουν άλλοι.  Εκ πείρας αυτές τις μέρες σε 30άρι φιλμ συνήθως 8-16 μόνο θέλω να κρατήσω πάντως.   Σε απλό scanner χωράνε σχεδόν πάντα 4, οπότε τις τελειώνεις 4 φορές πιο γρήγορα, εκτός αν έχεις autofeeder και τις περνάει αυτόματα. 
  6. Για πίνακες μεγάλους ή φωτογραφίες που είναι σε κορνίζα, χρησιμοποιήστε το Google Photo Scanner app, είναι δωρεάν και εξαφανίζει γυαλάδες και άλλα τέτοια.  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.photos.scanner&hl=en&gl=US

Δεν είναι το τέλος του κόσμου όμως ο επόμενος Ιούνιος.  Καταρχάς ελέγξτε μην έχετε τίποτα ξέμπαρκες εικόνες ή βίντεο ανεβασμένα σε μη συμβατές μορφές.  Παλιά ανέβαζες και αρχεία VOB από DVD κατευθείαν, μετά το καταργήσαν. Αυτές μετράνε από το υπόλοιπο.  Υπάρχει εντολή να τα συμπιέσεις όσα μπορεί να συμπιέσει (για να μην μετράνε) και τρόπος να βρεις τα αρχεία που παίρνουν χώρο και δεν τα αναγνωρίζει για να τα εξαφανίσεις από το Google Photos, έτσι κι αλλιώς άχρηστα είναι εκεί.  https://photos.google.com/settings και μετά “Recover Storage” και ακριβώς από κάτω Unsupported Videos.

Το μεγάλο μυστικό στον πλανήτη Google είναι τα πολλαπλά Gmail.  Από την πρώτη φορά που γέμισα το ταχυδρομείο μου, απλά έκανα το alexchalk2@gmail.com και τα έριξα όλα εκεί.  Αν γεμίσει πάλι το βασικό μου θα το ξαναδειάσω.  alexchalk3@gmail.com αν χρειαστεί, αμέ, γιατί όχι, τζάμπα είναι και πανεύκολο να τα χρησιμοποιείς ταυτόχρονα. Έτσι λοιπόν, ακόμα κι αν γεμίσει κάποτε το βασικό σας Gmail από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που θα ανεβάσετε μετά τον Ιούνιο του 2021, ε, απλά θα ανοίξετε άλλο.  Δυο κλικ υπόθεση να μεταφέρετε τα πάντα.   Με παρόμοιο τρόπο αν θέλετε να έχετε αντίγραφο ασφαλείας ΟΛΩΝ των φωτογραφιών σας, ε, πριν τον Ιούνιο απλά ανεβάστε τις και σε άλλο google λογαριασμό.  

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, με μηδενισμένο τον λογαριασμό, από τον Ιούνιο του 2021 και πέρα θα πάρει 3-5 χρόνια τουλάχιστον να γεμίσει, ακόμα κι αν τις μετράνε τις καινούργιες.  Κι αν συνεχιστεί η καραντίνα έτσι κι αλλιώς, δεν θα έχουμε νέα ταξίδια να φωτογραφίσουμε…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.