Τακτοποιούσα σήμερα στον σκληρό δίσκο αρχεία για τις διάφορες έρευνές μου. Κοιτώντας μόνο τις περιλήψεις μου, είχα μια γλαφυρή περιγραφή της καθημερινότητας όπως την αγγίζει η κρίση. Και όπως αυτή αγγίζει το περιβάλλον:
“Δεν ξέρω αν παρατάνε ή όχι τα κατοικίδιά τους οι Έλληνες αλλά δεν είναι μόνο τα Friskies που πλήττονται. Ακόμα και η Ever Clean στο χώμα για γάτες νιώθει την κρίση. Εμφανώς, το κατοικίδιο δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης και δεν θα κάνει πορεία στο Σύνταγμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.”
“Μπορεί στα λόγια να είναι όλα ‘πράσινα’ αλλά στην ουσία στα εντομοκτόνα οι Έλληνες θέλουν ‘δραστικά συστατικά’ που να μην αστειεύονται. Το Aroxol έχει 20% επειδή δουλεύει. Και μάλλον λόγω κρίσης θα γυρίσουν όλοι σε φτηνές, noname λύσεις χωρίς να ρωτάνε πολλά πολλά για τα τοξικά σε αυτά.”
“O γιατρός τα μαθαίνει όλα τελευταίος. Με την επίκληση της κρίσης ο Ελληνάρας αυτοφαρμακώνεται ακόμα περισσότερο, ειδικά στα αναλγητικά. Το Depon κοντεύει να έχει 1 στα 5 από αυτά χάρη σε νέες παραλλαγές και “ακόμα πιο δυνατό” περιεχόμενο. To Panadol και το Ibuprofen θα ψάξουν προφανώς νέες παραλλαγές και εξειδικεύσεις στα πακέτα τους ώστε να παίρνουμε άλλο για μυικούς πόνους, άλλο για κρυολογήματα και ότι άλλο φανταστούν σαν συσκευασία.”
“Δεν καταλαβαίνω γιατί ξοδεύει τόσα η Unilever σε αυτόν τον κλάδο με την διαρκή προώθηση του Lipton. Τι κι αν φτάσει το 50% μερίδιο αγοράς, η αγορά είναι μικρή. Και τώρα με την κρίση, το τσάι από το χωριό ή οτιδήποτε άλλο σε σακούλα και φτηνό, θα ξαποστείλουν τις ‘νέες συναρπαστικές γεύσεις’ και συσκευασίες τους εκτός αγοράς.”
“H Trident της Cadbury είναι ο απόλυτος άρχοντας στις τσίχλες αφού πουλάει 6 στις 10 τσίχλες. Αλλά όλος ο κλάδος θα πονέσει τελικά, παρά την μικρή άνοδό του τα τελευταία χρόνια. Επειδή – πολύ απλά – θα κλείνουν τα περίπτερα!” (ΥΓ μην τις πετάτε όπου να’ναι – σκοτώνετε πουλιά!)
“Το 2009 η αγορά έπεσε στις κάμερες 2% και όλοι έψαχναν πολύπλοκες δικαιολογίες. Το 2010 έπεσε 11% και πάλι επικλήσεις τεχνολογικών θεμάτων. Το 2011 η πτώση κοντεύει 14%. Η Canon θα έχει το 30% μιας ανύπαρκτης αγοράς σε λίγο μου φαίνεται!”
“Μπορεί η Procter & Gamble να έχει σχεδόν 40% μερίδιο αγοράς με το Ava και το Fairy αλλά η ζήτηση πέφτει συνολικά. Όχι μόνο στις ταμπλέτες και ότι έχει να κάνει με πλυντήρια πιάτων αλλά ακόμα και στο πλύσιμο στο χέρι. Απλά βάζουν πολύ λιγότερο σαπούνι…”
“Πάνω που ο Έλληνας καταναλωτής γινόταν πιο επιλεκτικός στα καθαριστικά του, ήρθε η κρίση και το γυρίσαμε όλοι στην χλωρίνη. Η Unilever θα πέσει προφανώς από το 66% και αντί για Klinex θα δούμε πιο φτηνές εναλλακτικές. Λυπάμαι τα ψάρια στο Αιγαίο…”