Λοιπόν σχεδόν το έχω πιάσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την ΝΔ ότι πλασάρει ψευδώς σαν κλειδωμένο το αποτέλεσμα (5% υπέρ ΝΔ) με επιχείρημα ότι το Χρηματιστήριο και οι bookies το κάνουν στα ψέματα. Δηλαδή θα χάσουν λεφτά αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά το κάνουν ψέματα επειδή θέλουν να βγει η ΝΔ. Συνεννοήθηκαν οι αγορές και όλοι όσοι βάζουν στοιχήματα βάση κάποιας κεντρικής εντολής… του Σαμαρά.
Μόλις τέλειωσαν οι προηγούμενες εκλογές, το νέο δίπολο έγινε σαφές. Και όλες οι δημοσκοπήσεις μιλούσαν για “σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ” ή “ελαφρό προβάδισμα” ή “ντέρμπι”. Ξαφνικά, τρεις μέρες πριν την κάλπη όλα αποκαλύπτονται. Προφανώς και είναι ακριβής η πρόβλεψη για επικράτηση της ΝΔ. Απλά τόσο καιρό μας πούλαγαν κουτόχορτο. Και επειδή οι δημοσκόποι και όσοι αναπαράγουν τα αποτελέσματά τους κρίνονται από τις τελευταίες που βγάζουν πριν τις εκλογές, τώρα μας λένε αυτό που ήξεραν από την αρχή.
Έχει δουλέψει. Οι πιο πολλοί ψηφοφόροι, κάπου ανάμεσα στον φόβο να δούνε παρελάσεις του κόκκινου στρατού στο Σύνταγμα και τον τρόμο της εξόδου από το ευρώ έχουν αποφασίσει εδώ και καιρό να ψηφίσουν ΝΔ. Όσοι ξέφυγαν από το μαντρί της στις προηγούμενες εκλογές, επιστρέφουν μετανιωμένοι και τις έρχονται και άνθρωποι από το 35% της αποχής γιατί κρίνουν ότι “τώρα είναι θέμα Ευρώπης”. Δεν θα αλλάξουν τώρα όλοι αυτοί. Μόνη ελπίδα είναι όσοι είναι αρκετά νηφάλιοι, γενναίοι ή τελοσπάντων διαφορετικοί για να καταλάβουν ότι ακόμα και μεσοπρόθεσμα αυτό δεν είναι λύση.
Πραγματικά και σίγουρα ηττημένη των εκλογών είναι η αξιοπιστία των δημοσιογράφων. Όχι των ΜΜΕ γενικά, των δημοσιογράφων ονομαστικά. (Εκτός από μερικά έντυπα που κυκλοφορούν ανυπόγραφα.) Έχω μαντρώσει μερικά που δεν σχολίασε κάποιος άλλος στην διεύθυνση http://greekmediamonitoring.info/ . Άνθρωποι με πολιτική εμπειρία και πρόσβαση σε στοιχεία δεν δικαιολογούνται για όσα διαβάσαμε σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Υπό τον φόβο απολύσεων ή επειδή απλά είναι μπερδεμένοι, έχουν δεχθεί να κάνουν κωλοτούμπες αντίστοιχες των πολιτικών. Έχουν εκτοξεύσει λάσπη ακόμα και σε παντελώς αβάσιμες περιπτώσεις. Πολλοί θα πούνε “σιγά τα νέα” αλλά υπάρχει μια σημαντική νοητή γραμμή σε αυτό το θέατρο του παραλόγου. Υπήρχαν κάποτε δημοσιογραφικοί κανόνες ως προς την ελάχιστη έρευνα πριν γράψεις ένα άρθρο, τις πηγές…
Ας είναι μάθημα για όλους μας. Όσο επείγουσες, κρίσιμες και σημαντικές κι αν φαίνονται οι εκλογές, δεν αξίζει να χαλάσουμε φιλίες ή να βάλουμε νερό στο κρασί της ηθικής μας. Εκλογές θα ξαναγίνουν. Όταν όμως σπάσει το γυαλί της προσωπικής αξιοπιστίας, δύσκολα ξανακολλάει.
(Υπάρχουν εξαιρέσεις, σαν το άρθρο αυτό στο ΒΗΜΑ σήμερα, αλλά προφανώς είναι θαμμένες κάπου που δεν θα τις δει κανείς…)