Δεν είναι μυστικό ότι ο γνωστός οίκος Bulgari προέρχεται από τους Καλαρρύτες Τζουμέρκων. Η οικογένεια Βούλγαρη έφυγε, μαζί με όλες τις άλλες οικογένειες του χωριού το 1821. (Στις 10 Ιουλίου, Συράκο και Καλαρύτες έκαναν την επανάστασή τους η οποία όμως πνίγηκε στο αίμα.) Αρχικά η οικογένεια Βούλγαρη έμεινε στο χωριό Ποταμιά για σχεδόν μισό αιώνα, αλλά κατέληξαν μέσω Ζακύνθου και Νάπολης, το 1884 στην Ρώμη. Εκεί ανοίξαν αργυροχρυσοχοείο μαζί με τον Παναγιώτη Κρέμο από τα Γιάννενα. Αρκετά γρήγορα είδαν ότι δεν ταίριαζαν επαγγελματικά και άνοιξαν ο καθένας το δικό του μαγαζί. Αν και αρχικά σχεδόν ολόιδια, το Bulgari προόδευσε πιο πολύ και έφτασε εκεί που είναι τώρα.
Το ερώτημα βέβαια είναι “γιατί ειδικά στους Καλαρρύτες να έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ αυτή η τέχνη;” Η μόνη απάντηση είναι ότι στα μέσα του 17ου αιώνα σταμάτησε να ισχύει το σύστημα των χριστιανικών τιμαριούχων. Είχαν χάσει τις περιουσίες τους και ή κάποια τέχνη θα μάθαιναν ή στο εμπόριο θα ρίχνονταν. Έτυχε παιδιά από δυο οικογένειες των Καλαρρυτών να μαθητεύσουν σε δυο σπίτια Γιαννιώτικα ευγενών, του Σουγδορή και του Συρβάνου. Και τα δυο εξαιρετικά εργαστήρια.
Αυτό που δεν ξέρει ο πιο πολύς κόσμος είναι ότι υπήρξαν στην Ρώμη αρκετοί άλλοι από τους Καλαρρύτες που άνοιξαν αντίστοιχα καταστήματα, όπως οι αδελφοί Νέσση οι οποίοι είχαν μαθητεύσει στην οικογένεια Βούλγαρη. Λέτε να εξελιχθούν έτσι και αντίστοιχα σύγχρονες ελπιδοφόρες ιστορίες στο κόσμημα όπως αυτή;
Ήταν μια εποχή που ο κόσμος είχε μικρύνει και έτσι η ζήτηση για την τέχνη τους έφτανε σε όλη την Ευρώπη αλλά και την Μικρά Ασία ή την Αίγυπτο. Με την απελευθέρωση από τους Τούρκους αυξήθηκε και η ζήτηση για τα μοναδικά εκκλησιαστικά έργα τους. To πρώτο κατάστημα της οικογένειας Βούλγαρη υπάρχει ακόμα στους Καλαρρύτες.
Διαβάστε εδώ για ένα αριστούργημα άλλης μορφής, το κλασσικό μονοπάτι Συρράκο-Καλαρρύτες και εδώ για το πρώτο αερόστατο που πέταξε στα Τζουμέρκα.
(Σημείωση: επειδή τέτοιου είδους ιστορίες είναι συχνά ράδιο αρβύλα και ούτε εγώ το πίστεψα όταν το πρωτοδιάβασα, δείτε και την αντίστοιχη σελίδα στην Wikipedia για να πειστείτε!)
Comments are closed.