Δέχθηκα αρκετά μηνύματα σχετικά με την χθεσινή ανάρτηση και το…τρομοκρατικό μου χτύπημα στην Lacta. Εμπάθεια, κακία και μικροπρέπεια η κριτική (από δυο ανθρώπους), ενδιαφέρον από τους υπόλοιπους. Πρώτη ερώτηση “μα, αφού εσύ χρησιμοποιείς social media και τα προτείνεις, γιατί κάνεις ζημιά στον κλάδο με τέτοια τερτίπια;”
Κατ’αρχάς δεν θεωρώ τα social media πανάκεια για κάθε πρόβλημα επικοινωνίας. Και είναι σημαντικό να καταλαβαίνουν όλοι τους περιορισμούς τους. Αν μπορεί να αποτύχει παταγωδώς η Pepsi, μπορείτε κι εσείς! Ούτε επειδή έχει εκατό χιλιάδες “φίλους” η σελίδα μου μπορώ να είμαι σίγουρος ότι με διαβάζουν (30% μια χθεσινή μαντεψιά το ποσοστό) ούτε μπορώ να σταματήσω ανθρώπους να την χρησιμοποιούν εναντίον μου. Καταπληκτικό παράδειγμα που άκουσα χθες για επιτυχία είναι η σελίδα της Multirama. Με όλα τα ενδιαφέροντα κόλπα της Tribal και το “σλόγκαν της χρονιάς” παραμένουν καταστήματα που είναι άδεια και άσχετα με την ζωή της πλειοψηφίας των καταναλωτών.
To θεμελιώδες πρόβλημα είναι ότι δεν ελέγχεις την πλατφόρμα. Το Facebook ξυπνάει αύριο και αλλάζει κάτι στην υποδομή του και ο πλανήτης κάνει τούμπες. Δεν σου εγγυάται τίποτα σταθερό. Οπότε ούτε με τεράστια δαπάνη σε προσωπικό για να την παρακολουθεί (στις 3 το πρωί εσείς μπορεί να μην κοιτάτε την σελίδα αλλά πολλοί άλλοι θα δούνε ότι γράψω!) ούτε με πολύ δαπάνη σε ειδικούς social media και προγραμματιστές δεν τους προλαβαίνεις. Ύστερα το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να σταματήσεις οποιονδήποτε να κάνει ψευτοταυτότητες σχετικές με την εταιρεία ή το προϊόν. Εδώ το έκαναν στην Exxon! Δεν υπάρχει τρόπος να διαχωρίσεις ανάμεσα στο “Εγώ αγαπάω την Lacta” facebook group αληθινών θαυμαστών και το “εγώ αγαπάω την Lacta” group ανθρώπων που την χρησιμοποιούν για πορνοφωτογραφήσεις μόνο.
Το άλλο πρόβλημα είναι κοινωνικό. Μόλις φανεί ένα ρεύμα προς μια κατεύθυνση, αναπτύσσεται αντίρροπη κατάσταση. Αγαπάτε όλοι την Lacta; Ακόμα και αν είχα χρόνια να το σκεφτώ, τώρα θυμήθηκα ότι δεν μου αρέσει η γεύση της, παραείναι γλυκιά και μαλακή. Α ναι, και δεν είναι Ελληνική, κάτσε να νευριάσω και για αυτό. Για κάθε εκατό καλοπροαίρετους “Like”άδες υπάρχουν τουλάχιστον δέκα κομπλεξικοί με όρεξη για φασαρία. Είτε είσαι στην αυλή του σχολείου ή στον κυβερνοχώρο.
Δεν χρειάζεται να το κάνει κάποιος επίτηδες. Θα γίνει από μόνο του. Μόλις περάσεις την νοητή γραμμή και γίνεις θέμα συζήτησης. Αλλά αντίθετα με μια ιστοσελίδα ή ακόμα και ένα blog στο οποίο ελέγχεις τι γίνεται, στα social media είσαι ξεβράκωτος. Είναι έτοιμα πολλά ελληνικά brand για αυτό;