Η ανεξαρτησία στην μετακίνηση είναι βασικό για την ψυχολογία μας. Είναι ο λόγος που οι μηχανόβιοι πορώνονται και δεν αλλάζουν εύκολα. Αλλά το ποδήλατο είναι μια σοβαρή εναλλακτική. Δημοφιλείς μύθοι:
1. Πρέπει να είσαι αθληταράς για να κάνεις στην Αθήνα γιατί είναι όλο ανηφόρες. Λάθος για πολλούς λόγους. Πρώτο και καλύτερο γιατί μπορεί κάλλιστα η δική σας διαδρομή (πχ προς την δουλειά) να είναι κυρίως κατήφορος, οπότε μπορείτε να πάτε ατσαλάκωτοι και να απολαύσετε μετά μια μικρή γυμναστικούλα στην επιστροφή. Δεύτερον γιατί τα σύγχρονα ποδήλατα έχουν ταχύτητες, άρα ανήφορος απλά σημαίνει ότι πας πιο αργά ίσως.
2. Τι κάνω αν βρέχει; Στην Ελλάδα σπάνια βρέχει και δεν είπαμε να πηγαίνει κανείς κάθε μέρα παντού με το ποδήλατο!
3. Θα μου το κλέψουν/μου το έχουν κλέψει. Στην χώρα μας είναι πολύ λιγότερο συχνό το φαινόμενο αλλά υπαρκτό. Ένας από τους πολλούς λόγους που προτείνω σπαστό ποδήλατο, το οποίο διπλώνει και πάει μαζί σας παντού.
4. Πρέπει να φοράω περίεργα ρούχα. Ούτε κατά διάνοια. Πέρασα σχεδόν έναν χρόνο πηγαίνοντας ακόμα και με κοστούμι στην δουλειά με το ποδήλατο. Απλά το mountain bike δεν είναι ότι καλύτερο για την μετακίνηση στην πόλη, οπότε αν επιμένετε σε αυτό θα χρειαστεί κάποιες μετατροπές. (Λασπωτήρες κλπ)
5. Κάνω κακό στην υγεία μου αθλούμενος μέσα στο νέφος. Παντελώς λάθος και δεν στέκει επιστημονικά καθόλου. Το ποδήλατο, σε φυσιολογικές μετακινήσεις δεν είναι αεροβική άσκηση μαραθωνοδρόμου! Έχει αποδειχθεί δε ότι η αντίσταση του οργανισμού σε μολυσμένο αέρα είναι καλύτερη σε τέτοιες συνθήκες παρά αν κάθεστε στο αυτοκίνητό σας και αναπνεέτε το καυσαέριο (πόσο μάλλον το ίδιο μπαγιάτικο καυσαέριο που ελάχιστα αλλάζει μέσα στην καμπίνα του οδηγού).
6. Η Αθήνα δεν έχει ποδηλατόδρομους και θα με πατήσουν. Σχετικό. Γίνονται ελάχιστα ατυχήματα με ποδήλατο, τόσο λίγα ώστε να μην υπάρχουν καν κατεγγραμένα περιστατικά στις στατιστικές τραυματισμών ή θανάτων στην χώρα μας. Στο ποδήλατο έχεις μικρή ταχύτητα και καλή αντίληψη του χώρου. Ακόμα και σε χώρες με ποδηλατόδρομους, σχεδόν καμία διαδρομή δεν μπορεί να γίνει ολόκληρη σε αυτούς, οπότε αφήστε τις δικαιολογίες!
7. Δεν έχω χρόνο για το ποδήλατο. Εξαρτάται από την διαδρομή. Στις περισσότερες μετακινήσεις στην πόλη είναι με μεγάλη διαφορά το πιο γρήγορο μέσο. Αν βάλεις μέσα και τον χρόνο που ψάχνεις να βρεις κάπου να αφήσεις ακόμα και μια μικρή μηχανή ή παπάκι, ίσως πιο γρήγορο και από αυτά. Ακόμα και χωρίς τις πάμπολλες παρανομίες που μπορείς να κάνεις όπως κίνηση σε πεζόδρομους, ανάποδα σε μονόδρομους, πέρασμα κόκκινων φαναριών μαζί με τους πεζούς κλπ!
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΩΣ ΑΡΧΙΖΕΙΣ
Εγώ ξεκίνησα από μια πρακτική ανάγκη. Σπίτι στον Διόνυσο, δουλειά στο Σύνταγμα. Ή θα ξόδευα χρόνο και χρήμα σε βενζίνη και πολλαπλά δημόσια μέσα μεταφοράς ή θα έβρισκα κάτι για να μην τρελαθώ. Πήρα σπαστό ηλεκτρικό ποδήλατο και μου έγινε κουσούρι! Για περισσότερες από τις περιπέτειες μου με αυτό στην πόλη αλλά και για ταξίδια εκτός πόλης, διαβάστε εδώ.
Α. Δείτε μια συγκεκριμένη ανάγκη μετακίνησης. Για παράδειγμα το σπίτι-δουλειά.
Β. Μετρήστε τι σας κοστίζει σε χρήμα και χρόνο. Υπολογίστε τα πάντα από την ώρα που κλείνετε την εξώπορτα μέχρι την ώρα που κάθεστε στο γραφείο σας. Εγώ πχ είδα ότι έχανα πολύ χρόνο όχι για να παρκάρω στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας αλλά για να περπατήσω μέχρι τον σταθμό! (Δοκίμασα και το πατίνι μια εποχή)
Γ. Μάθετε για όλα τα δρομολόγια (πχ ξεχνάμε συχνά τοπικά λεωφορεία που βάζουν οι Δήμοι) δημόσιων μέσων μεταφοράς μήπως σας βολεύουν για συνδυαστική μετακίνηση με σπαστό ποδήλατο.
Δοκιμάστε το!
(Συπληρωματικά στοιχεία στα Αγγλικά σε ένα άρθρο της Ινδικής εφημερίδας Hindu εδώ.
Για τους λόγους που τα σπαστά ποδήλατα είναι ιδιαίτερα καλά για ταξίδια, διαβάστε εδώ. Το νέο μου blog ειδικά για σπαστό ηλεκτρικό ποδήλατο είναι το http://www.ilektriko.info
ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΛΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ (0-100): 70 – ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ γιατί σου δίνει άμεσα αίσθηση ελευθερίας και είναι εύκολα εφικτό για όλους.