Τα Τμημάτα Ανθρώπινων Πόρων απεικονίζονται συχνά ως υπερπολύτιμα για τη διαχείριση προσωπικού. Μόνο που μέχρι και η ονομασία του τμήματός σας είναι ΛΑΘΟΣ!
Πώς μπορεί κανείς να πάρει στα σοβαρά ένα τμήμα που αναφέρεται στα άτομα ως «Πόροι»;
Η διαχείρηση των ανθρώπων αντιμετωπίζεται δηλαδή όπως η χρηματοδότηση, τα μηχανήματα, τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία. Τίποτα όμως δεν έχει μεγαλύτερη σημασία για τις επιχειρήσεις από τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί και την προστιθέμενη αξία που παράγουν.
Σε προηγούμενα άρθρα μου για το αν χρειαζόμαστε τελικά τους HR managers, εξεπλάγην από το ότι οι περισσότεροι έχουν κακή άποψη για τον συγκεκριμένο τομέα, δεν τον θεωρούν αξιόπιστο, με κάποιους βέβαια να αρνούνται να δουν την αλήθεια, ότι κάτι πάει στραβά και λεγοντάς μου ότι βγάζω αυθαίρετα συμπεράσματα. Μην το παίρνετε προσωπικά. Business Leaders και CEOs από όλα τον κόσμο, σε μελέτη του Economist Intelligence Unit υπό την αιγίδα της KPMG, το 76% θεωρούν τα HR τμημάτα αναποτελεσματικά. Μμμμ! Είναι όλα τα HR τμήματα άχρηστα; Όχι βέβαια. Προσφέρουν κάποιοι HR managers έργο; Φυσικά. Σε κάποιες λίγες περιπτώσεις κάνουν σωστά αυτό που θεωρώ εγώ ότι πρέπει να κάνουν.
Εξακολουθώ να πιστεύω και είναι προσωπική μου άποψη ότι τα HR τμήματα δεν είναι αποδοτικά και έχουν μπερδεμένο ρόλο στη δομή μιας εταιρείας, αντιστέκονται στη δημιουργικότητα, την ανάπτυξη και ακολουθούν τυφλά παράλογους κανόνες. Ο λόγος είναι ότι η πλειοψηφία των HR managers, δεν έχει τις απαραίτητες αναλυτικές ικανότητες ή το τεχνικό background.
’’Μπορεί να είναι έξυπνοι, σπουδαγμένοι, αλλά ανήκουν στην κατηγορία “Μορφωμένη Ανικανότητα”
Μπορούν να σου δώσουν άμεσα τον αριθμό των ατόμων που προσλήφθηκαν, το ποσοστό των αξιολογήσεων που έχει ολοκληρωθεί, το βαθμό στον οποίο οι εργαζόμενοι είναι ικανοποιημένοι ή όχι με τις παροχές, αλλά πολύ σπάνια συνδέουν οποιαδήποτε από αυτές τις μετρήσεις με την απόδοση της επιχείρησης.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει μια έρευνα που έγινε στην Αμερική. Όταν υπάλληλοι στο HR ρωτήθηκαν σχετικά με την αξία των διαφόρων ακαδημαϊκών μαθημάτων προς μια “επιτυχημένη καριέρα στο HR,” το 83% δήλωσαν ότι τα Interpersonal Communications Skills είναι υψηλής αξίας, το Εmployment Law 71%, Βusiness Εthics 66%. Μanagement; 35%! Strategic Management; 32%! Finance; Πόσο είπατε; 2%!!! Οι περισσότεροι HR managers λοιπόν δεν ενδιαφέρονται για την επιχειρηματική δραστηριότητα και αυτό είναι πρόβλημα. Προτιμούν την βραχυπρόθεσμη αποτελεσματικότητα παρά την μακροπρόθεσμη αξία. Γιατί; Γιατί τους είναι μετρήσιμη, τους είναι πιο εύκολο. Στερούνται του Business Acumen.
Τα ταλέντα και τα μυαλά που έχουν τελειώσει ένα πολύ καλό πανεπιστήμιο ή ένα business school, δεν πάνε στο HR. Κάνουν κάτι άλλο. Και όσοι θέλουν να δουλεύουν με ανθρώπους, ούτε και αυτοί πάνε στο HR, αλλά γίνονται π.χ. κοινωνικοί λειτουργοί.
Υποτίθεται ότι πέρα από τις προσλήψεις και την αξιολόγηση, θα έπρεπε τα HR τμήματα να είναι υπεύθυνα για την στήριξη όλων των εργαζομένων της εταιρείας από τον πιο χαμηλό υπάλληλο μέχρι την ηγετική ομάδα, για την ανάπτυξη του ταλέντου τους, του πάθους τους και της εξέλιξής τους για μια καλύτερη σταδιοδρομία, ώστε να γίνουν και οι εταιρείες πιο καινοτόμες και το παραγωγικό τους περιβάλλον πιο δημιουργικό. Το κάνουν; Μάλλον ΟΧΙ! Όταν δίνουν αναφορά στον CFO, τότε είναι όλο λάθος. O CFO πρέπει να ασχολείται με το νούμερα, όχι με τους ανθρώπους. Οι HR managers πρέπει να φέρουν επενδύσεις μέσα στην εταιρεία, δηλαδή τους κατάλληλους ανθρώπους. Γιατί; Διότι πιστεύω ακράδαντα ότι στη σύγχρονη εποχή του ταλέντου και της γνώσης, οι εταιρείες με τα καλύτερα ταλέντα “κερδίζουν”.
Η εξεύρεση, η καλλιέργεια και η αναπτύξη του ταλέντου των ανθρώπων μιας εταιρείας, θα πρέπει να αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντά της αν θέλει να πρωταγωνιστεί στη αγορά.
Αντ’αυτού, ασχολούνται με ηλίθια ερωτηματολόγια, χρονοβόρες ασκήσεις αξιολόγησης, γραφειοκρατικές διαδικασίες και ύφος συντρόφου της πρώην ΕΣΣΔ, με κανονισμούς και συμμόρφωση, κατασκοπεία εργαζομένων, εξεύρεση τρόπων για περικοπή αμοιβών-παροχών και ερωτήσεις του στυλ “Πες μου ποιο είναι το μεγαλύτερο ελάττωμά σου;”. Πολλά, αλλά αν θες να σου πω φιλαράκι, πάμε για έναν καφέ να στα πω, γιατί εδώ ήρθα να μιλήσουμε για business, τι μπορώ να προσφέρω στην εταιρεία σου προσθέτοντάς της αξία και τι μπορεί να προσφέρει η εταιρεία σε μένα καλύπτοντας προσωπικούς μου στόχους. Βαριέμαι τις ανόητες ερωτήσεις που για σας έχουν νόημα, αλλά για μένα κανένα. Όχι άλλους ψυχολόγους.
Υπάρχουν λοιπόν υπεύθυνοι τμημάτων μέσα σε μια εταιρεία, που μπορούν να αποφασίσουν ποιος τους κάνει και ποιος όχι, αυτοί που γνωρίζουν το αντικείμενο και ξέρουν τι ακριβώς ζητάνε. Το οutsourcing θα μπορούσε να είναι μία λύση στην αρχική αξιολόγηση βιογραφικών (short-list), ως απάντηση στο επιχείρημά των HRάδων ότι έχουν τρομακτικό φόρτο εργασίας. Αν δε μπορείτε παλικάρια, κάντε κάτι άλλο. Οι υπόλοιποι δηλαδή που δουλεύουμε, αμολάμε καλούμπα; Να ξέρετε λοιπόν ότι outsource HR εταιρείες πλέον κάνουν και αυτές πολύ καλά αυτό που υποτίθεται κάνετε και εσείς.
Στις σύγχρονες εποχές, όπου το επιχειρηματικό περιβάλλον αλλάζει ραγδαία, είναι δύσκολο να ευθυγραμμιστεί η HR στρατηγική με την επιχειρηματική στρατηγική. Αλλάξτε τρόπο σκέψης και λειτουργίας. Εκτός αν σκοπός των HR τμημάτων, είναι να γίνουν ο μπάτσος της εταιρείας ή να προστατεύουν το top management από τον λαουτζίκο μέσω της τυπικούρας και της γραφειοκρατίας. Οπότε εκεί έχουμε Agency Problem και θέλει πολύ ανάλυση αυτό.
Αλλά αφού τα HR τμήματα είναι αναγκαίο κακό μέχρι στιγμής, σας δίνω κατά την άποψη μου μερικές σημαντικές συμβουλές:
- Ποτέ μη δέχεστε αμέσως τη δουλειά, αλλά πείτε ότι θέλετε μια μέρα να το σκεφτείτε. Είναι θέμα διαπραγματευτικής ικανότητας. Γιατί μετά την υπογραφή, δεν υπάρχει διαπραγμάτευση
- Αν σας ρωτήσουν ότι υπάρχει και κάποια άλλη θέση ανοιχτή, μην απαντάτε ότι σας ενδιαφέρει. Επικεντρωθείτε για αυτή που πήγατε ΜΟΝΟ
- Αν σας ρωτήσουν τι μισθό ζητάτε, μην απαντήσετε με νούμερο εκτός αν ξέρετε πραγματικά ότι αξίζετε Χ ποσό. Να είστε ευέλικτοι λέγοντας π.χ. ότι εξαρτάται από τις ευθύνες της θέσης. Προσπαθήστε να έχετε τη διαπραγμάτευση πάνω σας
- Ποτέ μην πείτε ότι θέλετε τη δουλειά επειδή χρωστάτε στη τράπεζα, στην εφορία ή γιατί τα παιδιά σας δεν έχουν να φάνε. Κανείς δεν πρόκειται να σας λυπηθεί και οι εταιρείες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα
- Αν σας ρωτήσουν για ποια θέση κάνατε αίτηση και δεν ξέρετε να απαντήσετε, το χάσατε το παιχνίδι
- Τέλος, αν είστε άνεργοι μη κάθεστε χωρίς να κάνετε τίποτα κλαίγοντας τη μοίρα σας. Κάντε κάτι, πηγαίνετε σε σεμινάρια, σε ημερίδες, σε εκδηλώσεις, στο γυμναστήριο, διαβάστε κανά βιβλίο, ξεκινήστε ένα blog.
Το Networking δεν είναι μόνο facebook, twitter, linkedin. Είναι και συνάντηση με ανθρώπους. Ανοίξτε τους κύκλους σας!
(Σωτήριος Καραγιάννης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων | Υποψήφιος Διδάκτωρ Χρηματοικονομικών)