10 εναλλακτικά αντικαταθλιπτικά |
Εάν πάσχετε από κατάθλιψη, αλλά θα προτιμούσε να δοκιμάσετε κάτι φυσικό πριν από ακολουθήσετε την παραδοσιακή φαρμακευτική διαδρομή, εδώ θα βρείτε μερικές θεραπείες. (Αρχικό άρθρο.)1. Γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία (CBT) Η γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία επιδιώκει να βοηθήσει τον άνθρωπο ν’ αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτετε. Αντίθετα από τις παραδοσιακότερες μορφές θεραπείας, στρέφεται στα «εδώ και τώρα» προβλήματα και δυσκολίες. Πολυάριθμες κλινικές μελέτες σε όλο τον κόσμο έχουν καταδείξει ότι η γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία είναι τόσο αποτελεσματική όσο και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Μέσα σε 20 συνεδρίες ατομικής θεραπείας, περίπου 75% των ασθενών βιώνουν σημαντική μείωση στα συμπτώματά τους.2. St John’s wort Το St John’s wort (perforatum Hypericum) ή υπέρικο, χρησιμοποιείται συνήθως για την θεραπεία της κατάθλιψης. Είναι διαθέσιμο σε ταμπλέτες, κάψουλες και υγρή μορφή, σε φαρμακεία και καταστήματα υγιεινής διατροφής. Έρευνα, υποδηλώνει ότι ασκεί την αντικαταθλιπτική δράση της με την παρεμπόδιση της επαναρρόφησης των νευροδιαβιβαστών: σεροτονίνη, νορεπινεφρίνη και ντοπαμίνης. Πολυάριθμες έρευνες με χρήση ψευδοφαρμάκου, έχουν εξετάσει την αποτελεσματικότητα του St John’s wort για την θεραπεία της ήπιας με μέτριας κατάθλιψης, και οι περισσότερες έχουν βρει το συγκεκριμένο βότανο αποτελεσματικότερο από ένα ψευδοφάρμακο. Βραχυπρόθεσμα, μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το paroxetine (Paxil) στην θεραπεία της μέτριας έως βαριάς κατάθλιψης. 3. S-Adenosylmethionine (SAMe) 4. Φωτοθεραπεία 5. Άσκηση 6. 5-Hydroxytryptophan (5-HTP) 7. Μασάζ 8. Βελονισμός 9. Γιόγκα & Διαλογισμός 10. Βιταμίνες Β |
Σίγουρα πιο ζυγισμένη η παραπάνω άποψη κι ας περιέχει ομοιοπαθητικές αρλούμπες και βοτανομπαρμπούτσαλα. Αντίθετα διαβάστε πως το περιγράφει το homeopathy.gr Δεν αναφέρει βέβαια το γεγονός ότι κλινικές μελέτες δεν αποδεικνύουν την παραμικρή αποτελεσματικότητα της ουσίας όταν είναι σε ομοιοπαθητική δυναμοποίηση. (Δηλαδή δεν περιέχει ουσιαστικά την αρχική ουσία!)
Το Hypericum perforatum προέρχεται από φυτό, το γνωστό μας Βάλσαμο (βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο, St. John’s wort). Η λέξη perforatum προέρχεται από τα λατινικά, που σημαίνει «διάτρητο». Στη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται στη θεραπεία ήπιας ως μέτριας μορφής κατάθλιψης, ενώ και οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν το βάλσαμο «βότανο της λιακάδας», επειδή δρούσε θεραπευτικά στα μελαγχολικά άτομα. Περιέχει μεταξύ των άλλων: υπερικίνη και ψευδο-υπερικίνη, φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα, αιθέρια έλαια (0,13% σε ολόκληρο το φυτό). Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται κυρίως σε νευραλγίες και τραυματισμούς νεύρων, και γενικά συμπτωματολογία που ξεκινά από τραυματισμούς νεύρων (πχ απώλεια μαλλιών, κατάθλιψη, νευραλγία).