Σε κανέναν δεν αρέσει η τρομοκρατία. Ούτε με οικολογική πρόσοψη. Ούτε οι ίδιοι οι οικολόγοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν αν κάνει ή δεν κάνει καλό. Αναρίθμητες οικολογικές κινήσεις έχουν οδηγηθεί σε διάσπαση μεταξύ των πιο “θερμόαιμων” και των συντηρητικών. Το έχω ζήσει από πρώτο χέρι. Αλλά κάπου μέσα μας, ειδικά έξυπνες επιθέσεις που δεν οδηγούν ούτε καν σε τραυματισμό, χτυπάνε νεύρο. “Εχουν ένα δίκιο τα παιδιά”… το νιώθουμε στο μεδούλι μας όταν βλέπουμε αχόρταγες πολυεθνικές να καταστρέφουν χωρίς οίκτο τα τελευταία πολύτιμα κομμάτια πράσινου που έχουν απομείνει. “Φτάνει η μέρα που αναρωτιέσαι αν πετυχαίνεις κάτι ντυμένος σαν χελώνα και κρατώντας πανώ” λέει χαρακτηριστικά ένας από τους ήρωες της ταινίας.
Η ταινία αποκαλύπτει την λειτουργία μιας ομάδας από ένα κίνημα. Το οποίο θεωρητικά παραμένει ενεργό, πρακτικά πολύ αραιά ακούγεται πια. Δεν είναι έξυπνο σαν κινηματογράφος και αποφεύγει τις συναισθηματικές κορώνες. Αν έχεις ευαισθησία ίσως βουρκώσεις στα μακρινά πλάνα κατεστραμμένων αρχαίων δασών. Εμένα με εντυπωσίασε η σκηνή που η αστυνομία αναγκάζει τους διαδηλωτές να ανοίξουν τα μάτια για να τους ρίξουν σπρέι εξ επαφής. Αλλά είναι βασικά καλής τηλεοπτικής ποιότητας αποκαλυπτικό και ζυγισμένο ντοκιμαντέρ.
Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους πολλοί θέλουν την άμεση αντίδραση. Στην Αθήνα του 2012 το νιώθουμε περισσότερο από ποτέ ότι κάτι στο πολιτικό κύκλωμα δεν δουλεύει. Νιώθουμε την ανάγκη να αλλάξουμε κάτι, έστω και με την βία. Η συζήτηση που άρχισε με το οικολογικό κίνημα στην δεκαετία του ’70 ισχύει τώρα ακόμα περισσότερο από τότε. Είναι τόσο καλά ζυγισμένο ώστε να μπορεί να το δει οποιοσδήποτε και να εξερευνήσει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του γύρω από το θέμα. Ναι, η τσαντίλα κόντρα σε μια εταιρεία που καταστρέφει αλόγιστα είναι μεγάλη. Αλλά δικαιολογείται ο εμπρησμός των εγκαταστάσεων; Η καταστροφή και ο βανδαλισμός σε διαδηλώσεις απλά για να δείξουμε ότι “δεν δουλεύει ο καπιταλισμός”;
Σίγουρα δύναμή του είναι ότι κάνει τον κόπο να μας δείξει τους ανθρώπους και το σκεπτικό τους. Και από τις τέσσερις μεριές του φράχτη. (Οικολόγοι, εταιρείες, αστυνομία, κοινό.)
Η ταινία προτάθηκε για Όσκαρ.