Να εξασφαλίσει – άτυπα- τη γερμανική συναίνεση στο αίτημα επιστροφής των 1,2 δισ. ευρώ του ΤΧΣ από τον ESM φαίνεται πέτυχε κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων με την Άνγκελα Μέρκελ και το επιτελείο της ο Αλέξης Τσίπρας, λύνοντας έτσι το βραχυχρόνιο χρηματοδοτικό πρόβλημα, ενώ μετά τη συμφωνία της επταμερούς αισιοδοξεί και για την εκταμίευση των 1,9 δισ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ. Παράλληλα ιδιαίτερα θετικές είναι οι ενδείξεις από τη διαδικασία για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο οφειλών μέσω της ειδικής διαδικασίας που λήγει στις 27 Μαρτίου.
Με αυτές τις κινήσεις η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα έχει αντλήσει συνολικά περί τα 4 δισ. μέχρι τις 8 Απριλίου, διαθέτοντας ικανή ρευστότητα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και για να αντέξει μέχρι το τέλος του ερχόμενου μήνα.
Ανάσα μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαΐου:
Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία για την κυβέρνηση είναι στις 11 Μαΐου οπότε και θα διεξαχθεί η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup το οποίο θα κληθεί πλέον να αξιολογήσει την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και την υλοποίηση του προγράμματος. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει προτεραιότητες και να έχει επιταχύνει την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθώς και την ενεργοποίηση μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού.
Αν μέχρι τότε η κυβέρνηση έχει καταφέρει να πείσει για την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών της τότε το Eurogroup, έχοντας λάβει το πράσινο φως του Euroworking Group, θα εκταμιεύσει τμήμα της δόσης των 7,9 δισ., ενώ δεν αποκλείεται και η επανεργοποίηση του ΔΝΤ, αρκεί να μην υφίσταται χρηματοδοτικό κενό.
Το ΔΝΤ θα επιμείνει σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και μείωσης του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων. Εάν η κυβέρνηση ανακαλέσει τις παρεμβάσεις για τον κατώτατο μισθό τότε θα πρέπει να βρει τρόπο να μειώσει την επιβάρυνση των επιχειρήσεων από το Δημόσιο, ζήτημα που τίθεται παράλληλα με το ασφαλιστικό καθώς άπτεται της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών.
(του Χρήστου Φράγκου)