Με στόχο να εκμεταλλευτεί τον πολιτικό χώρο που δημιουργήθηκε από την άστοχη – άκομψη παρέμβαση του Ντέκλαν Κοστέλο και να αναγάγει το ζήτημα της λειτουργίας της τρόικας σε πολιτικό, προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρώντας παράλληλα να επαναβεβαιώσει και να αναβαθμίσει πολιτικά την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου.
Από την άλλη πλευρά η Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να ακολουθήσει μινιμαλιστική στρατηγική απέναντι στις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα, υποβαθμίζοντας το θέμα Κοστέλο και επιμένοντας στην τήρηση των διαδικασιών, ζήτημα για το οποίο υπάρχει καθολική στήριξη.
Οι δηλώσεις αξιωματούχων τα τελευταία 24ωρα έχουν όμως δυναμιτίσει το κλίμα δημιουργώντας μια μάλλον εκρηκτική ατμόσφαιρα και θέτοντας την Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης με τους Θεσμούς και τους εταίρους. Το σκηνικό αυτό προσπάθησε να μεταβάλλει με την τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας κινούμενος σε δυο άξονες:
1. Την τήρηση κατά γράμμα της – ασαφούς – συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου
2. Το διαχωρισμό των εκπροσώπων της τρόικας από τους επικεφαλής των θεσμών
Με τη στάση του αυτή ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχειρεί –κατ ελάχιστο- να αποσαφηνίσει τα θεσμικά όρια των εκπροσώπων των θεσμών, ενώ θα διεκδικήσει και νέο «code of conduct», δηλαδή τρόπο διαπραγμάτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει να πέσουν οι τόνοι και να συμμορφωθούν στην κοινή γραμμή οι κκ Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε, αποφεύγοντας επιθετικές δηλώσεις και χαρακτηρισμούς, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο το ευρώ και τη σταθερότητα Ελλάδας και Ευρωζώνης.
Από την άλλη πλευρά, η Άνγκελα Μέρκελ θα επιμείνει ότι τα ζητήματα αυτά είναι ελάσσονος σημασίας και δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων της Συνόδου Κορυφής. Η ίδια δεν θα εγείρει «ζήτημα Βαρουφάκη» παρά μόνο αν ο Αλέξης Τσίπρας ανεβάσει πολύ το θέμα Κοστέλο.
Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ από την πλευρά του θα επιμείνει στην ανάγκη ενίσχυσης των συνεκτικών δομών, ενώ αναμένεται αν τεθεί υπέρ μιας νέας διαδικασίας, την οποία όμως θα συζητήσει το Eurogroup ως αρμόδιο πολιτικό όργανο.
Στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει και το ζήτημα της έκτακτης χρηματοδότησης της Ελλάδας, γνωρίζοντας όμως απριόρι ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο εκταμίευσης δόσης ή των κερδών από τα ομόλογα χωρίς πρόσθετους όρους.
Αφού όμως για τα ζητήματα αυτά υπάρχει –εν ισχύ- η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη την υλοποίηση, αλλά ο κ. Κοστέλο διαφωνεί τότε θα αντιπροτείνει την έκδοση εντόκων γραμματίων.
Όπως όμως θα του επισημάνει η Σύνοδος Κορυφής αυτό είναι θέμα της ΕΚΤ, η οποία είναι ανεξάρτητο όργανο, παραπέμποντάς τον Έλληνα πρωθυπουργό σε διαπραγμάτευση με τον Μάριο Ντράγκι.
Προς επίρρωση της πολιτικής βούλησης για μεταρρυθμίσεις ο Αλέξης Τσίπρας θα προσκομίσει το νέο περίγραμμα συμφωνίας με τον ΟΟΣΑ, αναιρώντας το παλαιό το οποίο περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο, ζητώντας νέα διαδικασία για την ένταξή του στην ευρύτερη συμφωνία.
Τα επιχειρήματα όμως αυτά, όπως και η συζήτηση είναι αντικείμενο προπαρασκευής από το Eurogroup και συνεπώς η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να επαναβεβαιώσει την πολιτική βούληση για συνεργασία επί του ελληνικού ζητήματος στη βαση της τήρησης των συμφωνηθέντων.
Το σημείο κλειδί είναι όμως το χρηματοδοτικό, για το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα πιέσει στη Σύνοδο καθώς είναι προγραμματισμένη η εξαμερής που θα το δει επισταμένως.
Η γραμμή Τσίπρα:
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, που φτάνει το μεσημέρι στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, είναι αποφασισμένος να τηρήσει μια βασική κόκκινη γραμμή, αυτή που λέει όχι στη λήψη μέτρων λιτότητας.
Η καχυποψία είναι δεδομένη, με την ελληνική κυβέρνηση να θεωρεί ότι οι σκληροί κύκλοι της Ευρώπης θέλουν να την υπονομεύσουν, ακόμη και να τη ρίξουν, ενώ η πλευρά των δανειστών θεωρεί ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν υλοποιηθεί τις δεσμεύσεις του προηγούμενου προγράμματος, ούτε όμως και προωθεί τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί από τις 20 Φεβρουαρίου.
Μέσα σε αυτό το κλίμα θα ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής λίγο μετά το μεσημέρι σήμερα, αλλά το ενδιαφέρον στρέφεται στην εξαμερή συνάντηση που ζήτησε ο πρωθυπουργός και στην οποία θα μετέχουν, εκτός από τον ίδιο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Άγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Μάριο Ντράγκι καιρό Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του συμβουλίου. Η συνάντηση θα γίνει στις 9 το βράδυ, μόλις ολοκληρωθούν οι σημερινές εργασίες της Συνόδου.
Ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει πολιτική λύση στη βάση της απόφασης που έλαβε το Εurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, να δοθεί δηλαδή χρόνος και δημοσιονομικός χώρος στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, χωρίς να προκαλεί όμως νέα ελλείμματα.
(του Χρήστου Φράγκου)