Είναι αναμενόμενο ότι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης αυτά τα σχέδια πυραμίδα να ανθούν. «Είμαι άνεργος, τι έχω να χάσω;” το γενικότερο σκεπτικό όσων τα δοκιμάζουν. Μερικές φορές αναρωτιέμαι πως την πατάνε. Συναρπαστική η πρόσφατη έρευνα ανθρώπου της Microsoft που κατέληξε ότι αυτά τα email τύπου «με λένε Ζαφού, ζω στην Νιγηρία και αν μου δώσεις τον λογαριασμό της τράπεζάς σου θα σου στείλω 100 χιλιάδες δολάρια» είναι επίτηδες τόσο προφανή γιατί με αυτόν τον τρόπο έχουν απαντήσεις μόνο από ανόητους και εύπιστους ανθρώπους. Αν έπρεπε να ασχοληθούν να πείσουν έναν σκεπτόμενο σοβαρά ενδιαφερόμενο θα έχαναν πολύ χρόνο. Κάνουν λοιπόν την πρόσκληση τόσο εμφανώς απάτη ώστε αν απαντήσει κάποιος να είναι σίγουρα ψάρακλα περιωπής.
Κάπως έτσι και το Multi Level Marketing. Έχω καλύψει ελπίζω τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε σε αυτά τα σχέδια πυραμίδα σε παλιότερο άρθρο (οικονομική ανεξαρτησία σε ένα CD) αλλά σήμερα μια παραλλαγή που μου υπέδειξε φίλη στο Facebook. Αντί για καλλυντικά, πρόσθετα διατροφής ή άλλα είδη με μεγάλα περιθώρια κέρδους, αυτοί το πάνε ένα βήμα παραπέρα: διαδικτυακές υπηρεσίες! Αέρας κοπανιστός δηλαδή τα προϊόντα τα οποία (αυτοί τα ορίζουν έτσι) είναι:
- Landing pages
- Autoresponders
- Webinars
Είναι δηλαδή πρόσκληση να μάθετε πως να κάνετε κι άλλους σαν κι εσάς. Πρώτο βήμα να φτιάξετε ένα προσωπικό blog όπου θα εξηγείτε πως δουλεύει το κόλπο για να βρείτε και άλλους. Θα μπορούσαν να κάνουν κάτι χρήσιμο πουλώντας διαδικτυακό marketing για μικρές εταιρείες. Αν’αυτού όλοι απλά ψάχνουν άλλους να επιστρατεύσουν «από κάτω τους» (downstream) για να τα κονομήσουν. Πληρώνετε 40 δολάρια να μπείτε. Αλλά για κάθε ψάρι που πείθετε σας πληρώνουν 25. Πυραμίδα κανονική. Στα ψιλά γράμματα και η μηνιαία χρέωση «για πρόσβαση στις διαδικτυακές υπηρεσίες». Επίτηδες επικεντρώνονται σε ανθρώπους αρκετά άσχετους ώστε να θεωρούν ότι τουλάχιστον κάτι μαθαίνουν για το διαδίκτυο μέσα από αυτή την απάτη.
H εμπειρία διεθνώς με τέτοια προγράμματα είναι ότι ακόμα και αν ψιλοδουλεύουν για 1-2 χρόνια, ξαφνικά εξαφανίζονται. Δηλαδή μπορεί να βγάζεις φραγκοδίφραγκα (πάντα κάποιος λίγο πιο πάνω σου στην ιεραρχία ακούγεται ότι έχει βγάλει «τρελά λεφτά» βέβαια) αλλά ξαφνικά μένεις με το ποντίκι στο χέρι. Έχεις χάσει χρόνο, έχεις πρήξει τους φίλους σου και αν τα βάλεις κάτω αντικειμενικά δεν έχεις βγάλει ουσιαστικά λεφτά.
Οι σχετικές ιστοσελίδες είναι τελείως κιτς, με ακαλαίσθητα κλεμμένα γραφικά και χάλια σχεδιασμό. Δεν μοιάζουν καθόλου με «σοβαρή ιστοσελίδα». Δεν αναφέρουν αληθινές διευθύνσεις (διεύθυνση ταχυδρομική θυρίδα UPS σας κάνει;) και οι ιστοσελίδες δεν είναι κατοχυρωμένες επώνυμα. Προσφέρουν μόλις 3 μέρες επιστροφή χρημάτων (αντί για 30) αν δεν είσαι ικανοποιημένος. Είναι σαν να το έχουν σκεφτεί από τώρα ότι στο δικαστήριο θα πούνε «μα κύριε Πρόεδρε, αφού φαίνεται από μακριά ότι είναι απάτη, για να έδωσε 40 δολάρια ο άνθρωπος σίγουρα καταλάβαινε τι έκανε και του περίσσευαν ή είναι και αυτός απατεώνας!» Άλλωστε μια ελάχιστη έρευνα να έκανε στο Google θα έβλεπε ότι αν γράψεις “nigeria” το ίδιο το Google προτείνει πάνω πάνω το “nigeria scam email” σαν συχνή επιλογή!
Άντε και στην Νιγηρία λοιπόν παιδιά με το καλό…