Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αναλύσεις την πιθανότητα ατυχήματος. Οι γενικεύσεις χωρίς στοιχεία δυστυχώς είναι ο πιο συνηθισμένος όμως! Στον πίνακα βλέπουμε τα θανατηφόρα ατυχήματα ανά χιλιόμετρο στην Ολλανδία. (Η συγκεκριμένη χώρα βολεύει επειδή διανύονται αρκετά εκατομμύρια ποδηλατοχιλιόμετρα για να έχει νόημα η μέτρηση.)
Όπως βλέπετε στα πιο δραστήρια χρόνια ενός ανθρώπου (15-30) χρονών, παρά το γεγονός ότι ίσως να μην είναι και τόσο έμπειρος στο ποδήλατο και στην κίνηση, είναι πολύ πιο ασφαλές να κάνεις χιλιόμετρα στο ποδήλατο παρά στο αυτοκίνητο.
Υπάρχει όμως και μια άλλη κατηγορία ατυχημάτων, τα λεγόμενα non-collision accidents. 4 φορές περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ατύχημα με το ποδήλατα έχουν επειδή πέφτουν από μόνοι τους παρά επειδή τους χτυπάει κάτι άλλο!
Στην Αγγλία το Εθνικό Σύστημα Υγείας έκανε μια μεγάλη έρευνα σχετικά και βρήκε ότι οι πιο συχνοί λόγοι για τέτοια ατυχήματα είναι:
1. Γλίστρημα σε πάγο (26%)
2. Γλίστρημα σε βρεγμένο δρόμο (8%)
3. Γλίστρημα σε χώμα, χαλίκι ή βρεγμένο βράχο (7%)
Εξού και έχει στηθεί ολόκληρη ιστοσελίδα για την οδήγηση σε γλιστερό οδόστρωμα – διαβάστε εδώ τις χρήσιμες συμβουλές τεχνικής. http://www.icebike.org/Articles/techniques.htm Βέβαια στην Ελλάδα τυχαίνει σπάνια να έχουμε τέτοιες συνθήκες οπότε αφήστε τις δικαιολογίες και ποδηλατείτε!
Εδώ η ειδική ιστοσελίδα για τέτοια ατυχήματα από έναν οργανισμό που τα μελετάει αν θέλετε να πάρετε μέρος στην έρευνά τους που συνεχίζεται – http://www.betterbybike.info/non-collision-incidents
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=9ztf84Nhtt8&feature=player_embedded]