Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχουν γίνει συχνές οι δημοσκοπήσεις-μαϊμού με σατυρική διάθεση. “..με περιθώριο στατιστικού σφάλματος 95%, έγινε σε ένα στρωματοποιημένο δείγμα νευρωτικών συμπολιτών μας που ζουν αυτοεξόριστοι στο Μπαγκλαντές, το Μαρόκο, την Ουκρανία και την Ακτή Ελεφαντοστού….” Και προφανώς κινήσεις όπως αυτή της iefimerida δεν βοηθάνε καθόλου. Τι έγινε; Έβγαλε το εξής εντυπωσιακό στην δημοσιότητα:
To αναμετάδοσαν μερικά site. Χωρίς να σκεφτούν καν (άσχετα από την ελάχιστη δημοσιογραφική έρευνα) ότι αυτά τα νούμερα είναι γελοία και χωρίς νόημα. Κάθε δημοσκόπηση έχει μια μεθοδολογία, μια λογική και πολύ αναγωγή για να αποκτήσει την όποια ουσία της. Αντίθετα, προέβαλλαν και την αναγωγή της πιθανής μελλοντικής βουλής!
Η Metron ανακοίνωσε αμέσως ότι:
“Το site «iefimerida.gr» σε απάντηση του προς την ανακοίνωση μας, δείχνει να αγνοεί ότι το θέμα του χρόνου δημοσιοποίησης μιας έρευνας με την «εγκυρότητα» των στοιχείων που δημοσιεύει, είναι απολύτως συνυφασμένο.
Δείχνει να αγνοεί ότι μισό μήνα πριν, αμέσως μετά την εκλογή του κ. Βενιζέλου στην Προεδρία του ΠΑΣΟΚ και την επίσημη ανακήρυξη του κόμματος του κ. Καμμένου μέσα σε μια τόσο ρευστή συγκυρία, αλλά και σειρά άλλων γεγονότων, επεκτείνουν τον πολιτικό χρόνο πολύ πέραν και του χρονικού διαστήματος διεξαγωγής της έρευνας.
Απλώς σημειώνουμε το ελάχιστο: από τότε μέχρι σήμερα, έχουν δημιουργηθεί δύο νέες κοινοβουλευτικές ομάδες.
Επιπλέον το γεγονός ότι παραβιάζεται κατάφωρα η ρητή συμφωνία της εταιρείας μας με τους συνδρομητές της έρευνας ότι δεν έχουν δικαιώματα δημοσιοποίησης, είναι φανερό ότι υποδηλώνει σκοπιμότητα τουλάχιστον από την πλευρά εκείνων που διέρρευσαν την έρευνα.”
Ούτε έχουν δίκιο όσοι χλευάζουν την Metron. Η αναγωγή σε πιθανό εκλογικό αποτέλεσμα από έρευνες είναι μια πολύπλοκη επιστήμη και είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι τελικά πέφτουν τόσο συχνά τόσο κοντά στο τελικό αποτέλεσμα. Οι όποιες πολιτικές πιέσεις για δημοσκοπήσεις εντυπωσιασμού δεν αλλάζουν μακροπρόθεσμα τον σημαντικό ρόλο αυτού του εργαλείου.
Μια ασυνήθιστα καλογραμμένη μίνι δημοσκόπηση στην ιστοσελίδα του Ελεύθερου Τύπου απεικονίζει πως βλέπουν οι πολίτες τις δημοσκοπήσεις. 475 απαντήσεις στο ερώτημα “Θεωρείτε, ότι οι δημοσκοπήσεις, που γίνονται το τελευταίο διάστημα” δίνουν μια εικόνα: