[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/1182625″]
Κάπου ανάμεσα στους αγανακτισμένους, τους “δεν πληρώνω” και το γενικό μπέρδεμα, προσπαθώ να δουλέψω. Βοηθάει το γεγονός ότι δεν βλέπω τηλεόραση. Εσκεμμένα περιορίζω τις επισκέψεις μου στο κέντρο. Αλλά αν κάνω το λάθος να μπω στο Facebook (αναγκαστικά λόγω δουλειάς, ακόμα και αν δεν ασχοληθώ με το προσωπικό μου προφίλ) μπερδεύομαι. Τι θέλουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Τόσο πάθος, τσαντίλα, στεναχώρια…που πηγαίνει;
Όπως έγραφα αλλού, τους τελευταίους μήνες κάνω μια νοητική άσκηση μαθαίνοντας κάθε μέρα ένα μαθηματικό θεώρημα. Έπεσα λοιπόν και στον Ήρων. Από την μια μου άρεσε που παρά το γεγονός ότι οι εφευρέσεις του περιέχουν στοιχεία της “πρώτης ατμομηχανής” ή του “πρώτου υπολογιστή” δεν μας πιπίλισε κανείς το μυαλό περί της Ελληνικότητας αυτών. (Ακόμα και κερματοδέκτη είχε φτιάξει!) Η αρχαιομανία είναι πάντα ενοχλητική, τώρα τελευταία περισσότερο νομίζω. Αλλά πιο πολύ μου άρεσε η μέθοδός του για την εξαγωγή της τετραγωνικής ρίζας.
Πριν κλείσετε το παράθυρο να τονίσω ότι δεν είναι μαθηματικό το ενδιαφέρον. Σκεφτείτε να ζείτε πριν δυο χιλιάδες χρόνια χωρίς κομπιουτεράκια, ούτε καν χαρτί, ούτε καν νούμερα σαν τα δικά μας. Και θέλετε να φτιάξετε ένα μηχάνημα για το θέατρο σαν τον Ήρων ή ακόμα και απλά να υπολογίσετε το εμβαδόν ενός οικοπέδου για την εφορία. Ακόμα και η ιδέα της τετραγωνικής ρίζας είναι ασυνήθιστη.
Ο Ήρων ξεκινάει λοιπόν με την εξής πρόταση στα Μετρικά του. “Ας μαντέψουμε όσο μπορούμε μια πιθανή απάντηση.” Ο κλασσικός καθηγητής Μαθηματικών θα έπρεπε να πέσει από την καρέκλα του! Το θεώρημα με δυο ακόμα κινήσεις φτάνει σε εξωφρενικά καλό σημείο να προσεγγίζει την σωστή απάντηση. Αλλά είναι το αρχικό του σκεπτικό νομίζω ότι πρέπει να συγκρατήσουμε.
Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση στο “τι πρέπει να κάνουμε;” Αφήστε τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς. Σαν άτομα, σαν πολίτες. Βάση άλλου φιλοσόφου μπορούμε να αποφύγουμε αυτά που ξέρουμε ότι δεν δουλεύουν. Το καθισιό, η τεμπελιά, οι πορείες, οι ατέλειωτες συζητήσεις, η σπατάλη. Οτιδήποτε άλλο, σαν ένα αρχικό νούμερο Χ2 στον τύπο του Ήρων είναι μια καλή αρχή. Διορθώνοντας στην πορεία θα το βελτιώσουμε. Βλέπουμε το αποτέλεσμα και την διαφορά του από το επιθυμητό και ξανατρέχουμε τον αλγόριθμο. Κάθε φορά πλησιάζουμε περισσότερο την απάντηση.
Ας επιστρέψω τώρα στον δικό μου σημερινό γρίφο – ναι, έχει να κάνει με εξαγωγές…και ναι, πρώτα θα κάνω κάτι και μετά θα το σκεφτώ γιατί αλλιώς δεν θα γίνει τίποτα.