Ένας τόμος 100 σελίδων με τις δύο τελευταίες ποιητικές συλλογές του Οδυσσέα Ελύτη είναι πλέον μεταφρασμένες και στη διάθεση των αγγλόφωνων αναγνωστών, στο πανεπιστήμιο τουΧάρβαρντ.
Η ελληνική ποίηση ταξιδεύει στον κόσμο, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της πρωτοβουλίας του πανεπιστήμιου Χάρβαρντ να μεταφράσει και να εκδώσει τις ποιητικές συλλογές του Οδυσσέα Ελύτη.
Πιο συγκεκριμένα, το πανεπιστήμιο συνέθεσε έναν τόμο 100 σελίδων με τις δύο τελευταίες συλλογές του νομπελίστα ποιητή, την “Ελεγεία της Οξώπετρας” και τα “Δυτικά της λύπης” σε μετάφραση και εισαγωγή του βρετανικής καταγωγής, Έλληνα μεταφραστή και λογοτέχνη, Ντέιβιντ Κόνολι.
Ο ποιητικός αυτός τόμος συμπεριλαμβάνεται στη σειρά “Harvard Early Modern and Modern Greek Library” και περιέχει μία εκτεταμένη εισαγωγή, σημειώσεις, χρονολόγιο και φυσικά τα ποιήματα του Ελύτη στην αγγλική γλώσσα.
Στην εισαγωγή του βιβλίου, ο David Connolly δηλώνει ότι τα ποιήματα που περιλαμβάνονται στις δύο αυτές συλλογές αποτελούν παιάνες στη ζωή και όχι ελεγείες για το θάνατο, όπως πολλοί κριτικοί βιάστικαν να συμπεράνουν και υποστηρίζει ότι και τα δύο έργα αποτελούν την ποιητική διαθήκη του Ελύτη.
Ο Οδυσσέας Ελύτης θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της Ελλάδας και ο κατεξοχήν εκφραστής του ρομαντικού μοντερνισμού στην Ελλάδα και τον κόσμο. Το 1979 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, ενώ τα περισσότερα από τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας, το βραβείο Νόμπελ απονεμήθηκε στον Ελύτη “για την ποίησή του, που με φόντο την ελληνική παράδοση, με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική οξύνοια ζωντανεύει τον αγώνα τού σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργία”.
Η συλλογή “Ελεγεία της Οξώπετρας”, που δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο του 1991, όταν ο ποιητής ήταν 80 χρόνων, θεωρείται ένα από τα καλύτερα έργα του. Η συλλογή “Δυτικά της λύπης” δημοσιεύθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα, το Νοέμβριο του 1995.
Ένα μεγάλο μέρος του έργου του Ελύτη, έχει μελοποιηθεί από καταξιωμένους συνθέτες και τραγουδοποιούς, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης. Το «Άξιον Εστί», «Τα ρω του έρωτα», «Προσανατολισμοί» είναι κάποια από τα πλέον γνωστά μελοποιημένα τραγούδια.
Πέρα από το ποιητικό του έργο, ο Ελύτης άφησε σημαντικά δοκίμια, συγκεντρωμένα στους τόμους Ανοιχτά Χαρτιά (1974) και Εν Λευκώ (1992), καθώς και αξιόλογες μεταφράσεις ποιητών και θεατρικών συγγραφέων.
Πέθανε στις 18 Μαρτίου του 1996 από ανακοπή καρδιάς, στην Αθήνα.
Πηγή: pathfinder.gr