“Μόνο ηλίθιοι παίρνουν συμβόλαιο”. Ο φίλος μου ο Γιάννης συνήθως το έχει ψάξει πριν το πει κάτι. Και έχει δίκιο. Για όσους μας νοιάζουν περισσότερο τα GB παρά τα λεπτά ομιλίας ή τα SMS (στέλνει κανείς ακόμα SMS;) τα καρτοκινητά συνήθως έχουν πολύ καλύτερες τιμές ανά ΜΒ. Αλλά με έβαλε σε σκέψεις και τελικά αυτό είναι το λιγότερο από τα προβλήματα.
- Κρυφές πληροφορίες, κρυφές προσφορές. “Α, αυτό το προσφέρουμε μόνο εμείς” σου λέει στο τηλέφωνο σαν να ξέρει τα μυστικά του Σύμπαντος. “Α, μόνο εδώ τώρα μπορείτε να έχετε αυτή την προσφορά, είναι ειδικά για εσάς βάση κριτηρίων του συστήματος.” Αλήθεια; Γιατί στο κατάστημα βρίσκουν κάτι φωτοτυπίες με προγράμματα που δεν υπάρχουν στην ιστοσελίδα ή είναι θαμμένα κάπου;
- Πολυπλοκότητα. Ένα κόλπο που κάνουν οι εταιρείες συχνά είναι να χτίζουν τα προγράμματα τόσο σύνθετα που και να θες δεν μπορείς να βγάλεις άκρη τι σε συμφέρει. Άλλο να είναι όλα διαθέσιμα και άλλο να τα παρουσιάζουν ως δύσκολα. Έχει ο υπάλληλος κάποιο πρόγραμμα να τα υπολογίζει αλλά σε εμάς δεν το δίνει και χειρίζεται τον φόβο μας ανάλογα πως κόβει ότι τον συμφέρει κάθε φορά.
- Γιατί δεν έχουμε όλοι οι πελάτες πρόσβαση σε όλες τις προσφορές; Γιατί να μην μπορώ από ένα είδος συμβολαίου να κατεβώ σε πιο φτηνό;
- Γιατί μας κλειδώνουν με penalty αν θέλουμε να φύγουμε πριν την λήξη του συμβολαίου; Και καλά όσοι ανόητοι πήρατε συσκευή, πες εκεί έχει μια λογική. Αλλά αν δεν έχω πάρει συσκευή “δώρο” γιατί δεν μπορώ να αλλάξω όποτε θέλω εταιρεία; Άλλωστε η φορητότητα στα νούμερα έγινε για αυτόν ακριβώς τον λόγο!
- Γιατί τόσες διαδικασίες απαιτούν “να μιλήσετε με εκπρόσωπο” ή “να περάσετε από κάποιο κατάστημα;” Παράλογο! Πρέπει όλες οι διαδικασίες να μπορούν να γίνουν online ή με ένα email. Αν απαιτείται ταυτοποίηση στοιχείων μπορεί να γίνει με ένα σωρό τρόπους (γνήσιο υπογραφής πχ σε ΚΕΠ) όποτε με βολεύει εμένα, όχι όποτε και όπως βολεύει την εταιρεία για τα κολπάκια της.
- Πονηρές αλλαγές προγράμματος. Είτε αυτόματα με την ανανέωση χωρίς να μας το πούνε (στα ψιλά γράμματα τύπου “αν δεν πείτε κάτι εμείς θα το κάνουμε θεωρώντας ότι το δέχεστε) ή σε στυλ “είναι υποχρεωτικό”. Εεεεε, όχι, δεν είναι υποχρεωτικό. Ο καταναλωτής πρέπει να έχει δικαίωμα να διατηρήσει το παλιό του συμβόλαιο ξεκάθαρα να ξέρει τι χάνει αν κάνει αυτή την τόσο βολική “αυτόματη” ανανέωση. Ειδικά αν περιλαμβάνει έμμεση ή άμεση αύξηση. (πχ στον τρόπο που μετράνε τα λεπτά ομιλίας κλπ)
Αν σας φαίνονται υπερβολικά όλα αυτά, σκεφτείτε έναν ηλικιωμένο, κάποιον που δεν έχει ευκολία στη χρήση υπολογιστή ή στα μαθηματικά για να κάτσει να τα υπολογίσει όλα. Άλλο η (θεμιτή) λογική του marketing, μια εταιρεία να τονίζει τα πλεονεκτήματα μιας λύσης που θέλει να προωθήσει και τελείως διαφορετικό πράγμα η εσκεμμένη και πονηρή κακοποίηση των καταναλωτών.