Νέα έρευνα στην Ισπανία απέδειξε το αυτονόητο. Δηλαδή ότι οι βοσκοί στην χώρα των Βάσκων (δεν ξέρουν καλά ελληνικά εκεί προφανώς και μπερδεύουν τα φωνήεντα! Βοσκός-Βάσκος) κατηγορούν άδικα τους λύκους για τα σκοτωμένα τους πρόβατα ή γίδια.
Βέβαια στην Ισπανία παίρνουν καλές αποζημιώσεις αν πούνε ότι το έκανε λύκος. Οι άνθρωποι της πόλης επιχορηγούν με την οικολογική τους διάθεση με αυτόν τον τρόπο τους ανθρώπους στην επαρχία. Αλλά μετά από ανάλυση κοπράνων σε μια περιοχή, ομάδα επιστημόνων (αναλυτικά στο Animal Conservation τα πορίσματα, Jorge Echegaray και Carles Vilà οι ερευνητές) βρήκαν ότι δεν ήταν έτσι τα πράγματα.
Στην Doñana βρήκαν ότι πιο πολλά σκυλιά είχαν κάνει ζημιά και ότι ήταν σχετικά σπάνιο λύκος να έχει φάει πρόσφατα πρόβατο ή γίδι. 154 επιθέσεις, 432 νεκρά ζώα και το 95% το είχαν καταλογίσει στους λύκους. Αλλά μόνο σε ένα δείγμα κοπράνων λύκου βρήκαν αποδείξεις ότι είχε φάει πρόβατο ή γίδι! Οι καημένοι οι λύκοι είχαν βρει λαγούς, ασβούς και άλλα μικρά ζώα για να γελάσουν την πείνα τους. Άλογα και γελάδια που βρέθηκαν ήταν σίγουρα από νεκρά εγκατελλειμένα ζώα, δηλαδή μέχρι και τους γύπες ανταγωνίζονται τώρα οι λύκοι στα κουφάρια για να επιβιώσουν!
Η ποιότητα του DNA στα κόπρανα ήταν αρκετά καλή για να γίνει αναγνώριση των ζώων και έτσι υπολογίστηκε και ο συνολικός πληθυσμός λύκων στην περιοχή. Σε σχέση με τις αποζημιώσεις κοστίζει τους Ισπανούς περίπου 3000 ευρώ τον χρόνο ανά λύκο. Σε σχέση με το τουριστικό πλεονέκτημα (αφήνοντας οικολογικές και υπαρξιακές ανησυχίες στην άκρη) δηλαδή πολύ φτηνά τους βγαίνει αφού χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν στην περιοχή σε μεγάλο βαθμό επειδή οι λύκοι είναι σχεδόν σύμβολό της.
Καθότι η περιοχή των Τζουμέρκων είναι το Νότιο άκρο εξάπλωσης του λύκου (και της αρκούδας) στην οροσειρά της Πίνδου, τέτοια θέματα πρέπει να απασχολήσουν πολύ τον φορέα διαχείρισης. Έχουμε που έχουμε το πρόβλημα της Εγνατίας (βρε να μην θέλουν τα άγρια ζώα να χρησιμοποιήσουν την υπόγεια διάβαση!) μειώνονται διαρκώς οι περιοχές και τα θηράματά τους, να δούμε τι μπορεί να γίνει για να μην εξαφανιστούν τόσο γρήγορα. Είναι σοβαρός πόλος έλξης τουριστών και φωτογράφων η ύπαρξή τους και μόνο.
Κυρίως όμως πρέπει να κατανοήσουμε το είδος καλύτερα. Μια από τις θεωρίες για τον τρόπο με τον οποίο αποκτήσαμε τα οικόσιτα σκυλιά είναι ότι ήταν οι λύκοι με το μικρότερο σύνδρομο φυγής. Flight syndrome ονομάζεται στα ζώα η τάση τους να φεύγουν από τον κίνδυνο. Τα άλογα το έχουν ιδιαίτερα αναπτυγμένο γιατί δεν έχουν άλλη άμυνα. Οι άγριοι λύκοι είναι άγριοι ακριβώς επειδή αποφεύγουν τον άνθρωπο. Χιλιάδες χρόνια τώρα μας αποφεύγουν. Κάτι ξέρουν! Όσοι λύκοι έφταναν κοντά στους ανθρώπους και δεν φοβήθηκαν για να φύγουν, έμειναν στους καταυλισμούς μας και εξελίχτηκαν στα σκυλιά που έχουμε στα σπίτια μας σαν τον μολοσσό της Ηπείρου, τον κρητικό λαγωνικό, τον ροδίτικο σκύλο τάζι, τον ελληνικό ιχνηλάτη ή τον ποιμενικό που τόσο περήφανα προσπαθούμε να διαφυλάξουμε και να τεκμηριώσουμε σαν ράτσες.
Οι υπόλοιποι απλά θέλουν την ησυχία τους, χώρο να ζούνε ελεύθεροι. Και κάτι να φάνε!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ερυθηματώδης λύκος είναι μια χρόνια πάθηση του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθεται στα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος προκαλώντας φλεγμονή και ιστολογική βλάβη. Παλιότερα θανατηφόρος, τώρα γενικά ελέγχεται με κορτικοστεροειδή. Η αιτιολογία της πάθησης παραμένει άγνωστη.