Στις 6.6 του 1944 πολλοί θαύμασαν την καταπληκτική διεθνή συνεργασία για την απόβαση στην Γαλλία. Εγώ, ως άνθρωπος της επικοινωνίας, θαύμασα εξίσου την επιχείρηση παραπλάνησης των Γερμανών. Στήθηκαν στην Σκωτία (για απόβαση στην Νορβηγία) και στο Calais (για απόβαση στην Γαλλία από άλλο σημείο) ολόκληροι ψεύτικοι στρατοί και λαστιχένια τανκ. Η μεγαλύτερη απότομη μετακίνηση ανθρώπων και μηχανημάτων “κρύφτηκε” επιτυχώς και πέτυχε τελικά σε μεγάλο βαθμό χάρη σε αυτή την επιχείρηση.
Έχω αφιερώσει κάποια άρθρα σε μεγάλα ονόματα και αρχηγούς κομμάτων που με εντυπωσιάζουν. Αλλά ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ένα νέο φαινόμενο: αντί για …γέρους γερουσιαστές, άνθρωποι 30-45 χρονών. Δεν θα βάλω ονόματα αλλά ίσως σας βοηθήσω να τους εντοπίζετε μόνοι σας. Ασχολούνται με τα κοινά από μικροί. Προσπαθούν να είναι αντικειμενικοί. Έχουν πάθος να μαθαίνουν σε όλα τα επίπεδα. Δουλεύουν μανιωδώς στην επικοινωνία τους, στον ακτιβισμό και στην θεωρία ταυτόχρονα. Τους βρίσκεις σε όλες σχεδόν τις παρατάξεις.
Με την μετάβαση από τον σταυρό στην λίστα έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο. Αντίθετα με όσους το έπαιζαν (“ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε;”) δύσκολοι με απειλές, δημόσια γράμματα παραίτησης και λοιπές μαγκιές, αυτή η νέα γενιά στηρίζει, τρέχει και συνεχίζει τον αγώνα για αυτά που πιστεύει. Χορηγοί θετικής ενέργειας! Αν και είναι καλά ενημερωμένοι βάζουν στην άκρη τα αρνητικά και τονίζουν τα θετικά του κάθε κόμματος, ότι εσωτερικούς τριγμούς και αν πέρασε μεταξύ εκλογών η κατάσταση.
Χθες πέρασα μια ώρα περίπου με έναν νέο υποψήφιο ο οποίος ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει. “Τηρώ στάση αναμονής”, μου εξήγησε, “γιατί αυτά που βλέπουν με έχουν απογοητεύσει.” Άρχισε να μου αραδιάζει ανόητα επιχειρήματα, ανακυκλωμένη λάσπη πολιτικών αντιπάλων και την γνωστή σειρά λόγων που γνωστοί και φίλοι δεν θα ψηφίσουν αυτή την φορά το κόμμα του. “Είναι μάταιο και νιώθω άσχημα γιατί έχω εκτεθεί προσωπικά.”
Του εξήγησα τα βασικά:
1. Γνώρισε πραγματικά αυτό που φοβάσαι. Από κοντά. Πάρε τηλέφωνο τον υποψήφιο στη λίστα (που δεν είσαι αυτή την φορά) και μίλα του. Διάβασε τι έχει γράψει.
2. Βρες όλους τους τομείς στους οποίους είναι καλύτερος από εσένα. Μπορεί να είναι οικογενειάρχης και να τον θαυμάσεις για αυτό, ακόμα κι αν έχεις πολιτική διαφωνία. Μπορεί να καταλαβαίνει εξαιρετικά έναν τομέα που δεν γνωρίζεις καθόλου.
3. Επικεντρώσου σε όσα έχεις να μάθεις από αυτόν. Αν τσαντίζεσαι που “τον παίρνουν σοβαρά υπόψη” βρες γιατί γίνεται αυτό.
4. Βγάλε από το πληροφοριακό σου οικοσύστημα ότι σε τσαντίζει. Μπορεί να γράφει κάπως ειρωνικά στο Twitter αλλά να είναι πιο επεξηγηματικός στο ιστολόγιό του. Να βάζει ανοησίες στο Facebook αλλά εξαιρετικός σε βίντεο.
Πολλοί από αυτή την νέα ομάδα που θαυμάζω όχι μόνο ξέρουν βασικά σαν τα παραπάνω αλλά μου διδάσκουν πολλά περισσότερα σε πολλά επίπεδα. Σαν την επιχείρηση “Fortitude” οι παλαιοκομματικοί, δεν θα καταλάβουν πόσο απότομα θα τους έρθει η μετωπική επίθεση από εκεί που δεν το περιμένουν!
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=pXkhIjVh8ak#t=365s
Comments are closed.