Το Pimms είναι Αγγλικό βίτσιο.
Παγκοσμίως ασχολούνται με αυτό οι …Άγγλοι. Το καλοκαίρι. Αυτές οι κορυφές είναι Ιούλιος. Είναι κωπηλατικοί αγώνες, είναι τένις, είναι η μίζερη σύναξη των Άγγλων μόλις βγει λίγος ήλιος στα κηπάκια τους για να μεθύσουν. Στην αρχή, όσο ακόμα δεν είναι τελείως λιώμα, κάνουν τους Λόρδους πίνοντας Pimms σε διάφορες παραλλαγές. Pimms θα παραγγείλει ο πρίγκηπας Κάρολος ενώ τα ξύνει στον κήπο με το βασιλικό χαζόσκυλο αγκαλιά. Είναι τόσο περιοδικό φαινόμενο (η άλλη μικρή αύξηση είναι τα Χριστούγεννα – αν ψάξετε το “Bailey’s” είναι ακριβώς ανάποδα!) ώστε ακόμα και στην Αγγλία να κάνουν καμπάνιες στα σουπερμάρκετ βασισμένες στο “αν έχει σήμερα πολύ ζέστη, παρ’τε Pimms για να μεθύσετε σαν Λόρδοι!” (Ελεύθερη απόδοση δικιά μου αυτής της ενέργειας.) Μόλις δούνε ζεστό καιρό σε κάνα Bank Holiday αλλιώς.
Ας πούμε λοιπόν ότι είστε εταιρεία με ποτά και, τι να κάνετε, κάτι καινούργιο πρέπει να πλασάρετε μπας και πάρετε μερίδιο της πίτας. Σας δίνουν το Pimms. Αποφασίζετε ότι αφού δεν αλλάζει, ας το παίξουμε Άγγλοι. Να πιάσουμε πλουσιόπαιδα (Βόρεια Αγγλία ούτε για δείγμα δεν το βρίσκεις) που σπούδασαν εκεί και τους λείπει το Λονδίνο. Άνθρωποι ίσως που καταλαβαίνουν αυτό εδώ:
Ναι, τα δυο τελευταία τα πρόσθεσα εγώ. Μπορούν να μπουν βέβαια πολλά ακόμα. Γιατί το υποτιθέμενο χειροποίητο ραβασάκι υπενθύμισης είναι παντελώς στημένο και προκλητικό. Θα μου πείτε, “ε, διαφήμιση είναι, τι περιμένεις;” Εκτός αν το έκαναν επίτηδες για να δεχθούν τόσα αρνητικά σχόλια στο Facebook, μάλλον δεν το σκέφτηκαν καλά.
Εδώ δεν είναι περίπτωση σαν της Lacta. Σήμερα που όλη η Ελλάδα είναι στην παραλία ή κάπου έξω και παραδοσιακά Ελληνικά, τι ακριβώς θέλει το Pimms από εμάς; Να κουρέψουμε το γκαζόν, να παίξουμε λίγο κρίκετ φορώντας λευκό ζακετάκι και μετά να πιούμε μπόλικο Pimms συζητώντας το φλέγον θέμα του φύλου του βασιλικού μωρού που θα γεννηθεί; Αν ήταν έτσι, ας μας το έδειχναν. Κάνοντας βόλτες βραδιάτικα στα Βόρεια Προάστια σε ένα κόκκινο Λονδρέζικο λεωφορείο, δεν μπαίνει στην καθημερινότητά μας ένα ποτό πάντως.
Οι εποχές είναι δύσκολες για επικοινωνία. Ακόμα πιο δύσκολες σε μια χώρα που νιώθει απειλημένη, δεν νιώθει σίγουρη για την ταυτότητά της. Αν θέλει το Pimms να μας πλασάρει Αγγλική κουλτούρα, ας επικεντρωθεί στην κουλτούρα μπας και κρύψει το γεγονός ότι είναι απλά ένα αλκοολούχο ποτό. Ας κάνουν παραλλαγή του Dowton Abbey για να καταλάβουμε πρώτα πως καταναλώνεται το ποτό, πριν πιάσουν τα “προηγμένα”…
ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΛΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ – 0 (Μηδέν). Σίγουρη αποτυχία η καμπάνια, τα ξαναλέμε στην επόμενη. Ναι, θα πουλήσει περισσότερο από ότι πούλαγε πριν. Πιο λίγο δεν γινόταν. Παραμένει αποτυχία.
ΥΓ Σχετιζόμενο άρθρο μου περί διαφημιστικών εταιρειών και των καινούργιων, υποτίθεται διαφορετικών, “Digital Media Agencies” θα βρείτε εδώ http://alexanderchalkidis.com/?p=1302
Comments are closed.