Στην διάσημη δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας η ψηφοφορία γινόταν συνήθως με χειροτονία. Για κάποιες υποθέσεις που απαιτούσαν 6000 ψήφους μπορεί να χρειαζόταν να μετρηθούν, συνήθως έβγαζαν άκρη όμως έτσι με το μάτι. Σε άλλες περιπτώσεις, για παράδειγμα αιτήσεις να γίνει κάποιος Αθηναίος πολίτης, χρησιμοποιούσαν πέτρες. Η άσπρη ήταν το “ναι” ή μαύρη το “όχι”. Εξού και λέμε “τον μαύρισαν” ακόμα και σήμερα για την απόρριψη κάποιου.
Η εικόνα δείχνει ένα αρχαιολογικό εύρημα Ρωμαϊκής εποχής. Πιθανά ένα από τα σημεία εκκίνησης της σύγχρονης πορνογραφίας. Είναι ουσιαστικά πάσο για πορνείο. Επανήλθαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στην Γαλλία αλλά ήταν διαδομένα και στην Άγρια Δύση.
Μπροστά στο μπάχαλο που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ και την ακυβερνησία, αναρωτιέται κανείς: όλοι αυτοί οι Έλληνες που ψήφισαν, τι περίμεναν; Εκτός από
όσους ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ελπίζοντας ότι θα πετύχουν αυτοδυναμία, οι υπόλοιποι τι νόμιζαν; Ψήφισαν αντιμνημονιακά κόμματα, τους “δεν πληρώνω” και τους απανταχού αντιδραστικούς χωρίς αντιπροτάσεις. Για πλάκα; Τόσο έχουμε χάσει εμπιστοσύνη στην δύναμη της ψήφου ώστε να νομίζουμε υποσυνείδητα ότι θα επικρατήσει ο δικομματισμός έτσι κι αλλιώς; Το τεράστιο ποσοστό ανθρώπων που δεν ψήφισαν χαίρεται τώρα;
Η ψήφος στην Αρχαία Ελλάδα δεν ήταν πάντα εθελοντική. Μια εποχή έβαζαν σκλάβους με βαμμένο κόκκινο σχοινί να …μαντρώνουν τους πολίτες από την Αγορά μέχρι την Πνύκα. “Την έβαψες” αν σε πετύχαινε το κόκκινο και πλήρωνες πρόστιμο.
Ο ξαφνικός πανικός περί ακυβερνησίας στα ΜΜΕ είναι τουλάχιστον διασκεδαστικός για οποιονδήποτε ήταν κάπως πιο συνειδητοποιημένος όταν πήγε στην κάλπη. Όταν σπέρνεις πανικούς περί κέντρων μεταναστών και οροθετικών εκδιδόμενων σε προεκλογική περίοδο, θερίζεις τα ανάλογα αποτελέσματα…
Ξαναπλησιάζοντας τις κάλπες ας κοιτάξουμε πιο προσεκτικά τις επιλογές μας. Τι κι αν μας κυνηγάνε με κόκκινη μπογιά για να πανικοβληθούμε, μην αρκεστούμε απλά να “μαυρίσουμε”… Μια άλλη διαδικασία της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, ο εξοστρακισμός, δυστυχώς δεν υπάρχει πια επίσημα… Ακόμα και στους οίκους ανοχής υπάρχει το σύστημα με τα κουπόνια.
Το άρθρο πρωτογράφτηκε το 2012 αλλά δυστυχώς ισχύει ακόμα σε μεγάλο βαθμό η λογική του.