Ο τίτλος σίγουρα ξενίζει όσους με ξέρουν. 28 χρόνια τώρα βουτηγμένος μέχρι τα αυτιά στην τεχνολογία, δοκιμάζοντας κάθε νέα τάση πρώτος. Αρχικά με προβλημάτισε το Twitter σαν ιδέα. “Αμερικανιά” σκέφτηκα αφού δεν έχει πολυπιάσει στην χώρα μας. Μετά οι παραλλαγές του, όπως η κοινοποίηση της κατάστασης στο Facebook. Αυτό έχει πιάσει!
Η πρώτη ανάλυση του φαινόμενου παραπέμπει σε κλασσικά ψυχολογικά κείμενα. Σαν το ποντίκι του Skinner που ψάχνει κάποια μικρή ευχαρίστηση. Εκεί που βαριέσαι μόνος, στέλνεις ένα SMS και σου έρχεται μια απάντηση. Στέλνεις σε δέκα “φίλους” ένα ανέκδοτο με email και σου απαντάνε κανα δυο. Κάνεις μια κοινοποίηση στο Facebook και κάποιος κάνει κλικ ότι του αρέσει. Είναι σαν να τραβάς στον κουλοχέρη μέχρι να κερδίσεις κάτι, ένα ψίγμα επικοινωνίας.
Ο πρακτικός λόγος που προβληματίστηκα είναι επειδή με διακόπτει! Καθώς γράφω δεν έχω ανοιχτό το Facebook. Ούτε τον Messenger ή το Skype. Έχω κλείσει τις ειδοποιήσεις του Outlook. Δεν μπορείς να συνθέσεις μια σκέψη της προκοπής όταν σε διακόπτουν διαρκώς. Άσε που έφτασα σε στιγμές να κάνω δυο παράλληλα chat στο facebook, ένα στο Skype και να μιλάω στο τηλέφωνο παράλληλα!
Το φιλοσοφικό επίπεδο στο οποίο είναι προβληματικές όλες αυτές οι τεχνολογίες είναι στην ψευδαίσθηση της κοινωνικής επαφής. Όπως η τηλεόραση “μου κάνει παρέα” που λένε οι ηλικιωμένοι. Βλέπεις πέντε φάτσες κάθε μέρα και νομίζεις ότι τους ξέρεις. Αλλά μετά από ώρες τηλεθέασης νιώθεις άδειος. Δεν έχουμε βρει επιστημονικά γιατί αλλά προφανώς δεν είναι το ίδιο με την προσωπική επαφή. Τον φίλο που δεν μπορείς να τον κλείσεις όταν δεν το θέλεις, ούτε να αλλάξεις το κανάλι του όταν έχει κολλήσει με κάτι. (Εδώ αναλύσεις και πορίσματα σε σχέση με το διάβασμα και πως αλλάζει ο εγκέφαλός μας από την χρήση του διαδικτύου στο άρθρο “Tο διαδίκτυο μας αποβλακώνει χειρότερα από την τηλεόραση αλλά ο παππούς πρέπει να διαβάζει ebooks“.
Ένας τρόπος με τον οποίο προσπαθώ να το αντιμετωπίσω είναι με την δημιουργικότητα. Αν δεν είναι πρωτότυπες αυτές οι αράδες, να μην υπάρχουν! Δεν θέλω να είμαι κόμβος σε ένα δίκτυο πληροφοριών.
ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΛΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ 70 – ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ. Γιατί αν δεν έχουμε καθαρό μυαλό, ούτε να δημιουργήσουμε μπορούμε ούτε να συνδεθούμε με τον αληθινό κόσμο.
σε οτι με αφορα προσωπικα εκτος απο το yannidakis live, διατηρω λογαριασμο στα περισσοτερα μεσα κοινωνικης δικτυωσης αλλα αποκλειστικα & μονο για λογους προωθησης του yannidakis live.
Ειναι προφανες πως τα μεσα αυτα παρεχουν μια οδο εναντι στην αποξενωση την ιδια στιγμη που η υπερβολικη χρηση τους οδηγει ακριβως εκει: στην αποξενωση!
Ας χρησιμοποιουμε λοιπον αυτα τα μεσα για τη βελτιωση της κοινωνικοτητας μας κι οχι για την απομονωση της :[
Οπότε καταλαβαίνεις πολύ καλά το πρόβλημα εσύ! Αλλά δεν νομίζω ότι είσαι ο κανόνας σαν επίπεδο χρήσης του διαδικτύου. Οι πιο “βαριοί” χρήστες είμαστε και τυχεροί και άτυχοι νομίζω… ; )
“καταχωρηση τσι μερας” για την Τριτη συμφωνα με την ομωνυμη λιστα του yannidakis live, η καταχωρηση σου τουτη.
Καληνωρίσματα :[