Δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν, αλλά μπορείς να καταστρέψεις το παρόν με το να στενοχωριέσαι για το μέλλον.
Γούντυ Άλλεν
Όταν βρισκόμαστε υπό το καθεστώς μια στρεσογόνας κατάστασης, όπως μια συνέντευξη για δουλειά, εξετάσεις ή ακόμα και ένα ραντεβού, το άγχος που προκαλείται είναι απόλυτα φυσιολογικό.
Τι συμβαίνει όμως όταν το άγχος γίνεται μόνιμος σύντροφο σε κάθε δραστηριότητα; Συναγερμός! Η αγχώδης διαταραχή μας κλείνει πονηρά το μάτι.
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αγχώδους διαταραχής και κάποια χρήσιμα tips ούτως ώστε να τα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά αποφεύγοντας το χειρότερο.
Αν αισθάνεστε ότι το άγχος σας κυριεύει αρχικά ηρεμήστε. Δεν είναι τόσο αρνητικό όσο νομίζετε.
Το άγχος είναι ο συναγερμός του οργανισμού μας ότι κάτι δεν πάει καλά.
Το φρένο σε καταστάσεις που μπορεί να μας προκαλέσουν ζημιά.
Το ‘χετε;
Όταν πιέζεστε, όταν αισθάνεστε πως απειλήστε και όταν έρχεστε αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη κατάσταση. Τότε μην ανησυχείτε. Είναι απολύτως φυσιολογικό.
Οπότε δεν είναι κάτι κακό που πρέπει να αποβάλλετε. Στην πραγματικότητα, βοηθάει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι στο στόχο σας, να βρίσκεστε σε εγρήγορση και συν τοις άλλοις είναι ένα κίνητρο προκειμένου να λύσετε τα προβλήματα που προκύπτουν.
Είναι αυτή η μικρή σπίθα που σας βγάζει από τη νωθρότητα.
Μέχρι εδώ όλα καλά.
Τι συμβαίνει όμως όταν το άγχος αποτελεί τροχοπέδη στην εξέλιξη σας; Μπλοκάρει την καθημερινότητα σας; Επηρεάζει αρνητικά την κάθε δραστηριότητα ή σχέση σας;
Πονοκέφαλος;
Μη βιάζεστε να απαντήσετε. Τα ερωτήματα είναι ρητορικά.
Έχετε περάσει όμως την κόκκινη γραμμή. Οι σειρήνες αρχίζουν να χτυπάνε προειδοποιητικά. Το άγχος παύει να θεωρείται φυσιολογικό.
Τα παρακάτω είναι κάποια από τα συμπτώματα. Αναγνωρίζετε κάτι σε εσάς;
- Βρίσκεσαι σε συνεχόμενη πίεση ή ανησυχία;
- Το άγχος είναι μόνιμος σύντροφος στη δουλειά, το σχολείο ή τις οικογενειακές δραστηριότητες;
- Διακατέχεστε από διάφορες φοβίες που γνωρίζετε ότι είναι μεν παράλογες αλλά δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτές;
- Νιώθετε ότι θα γίνει κάτι άσχημο αν κάποια πράγματα δεν γίνουν με συγκεκριμένο τρόπο;
- Αποφεύγετε καταστάσεις που σας προκαλούν άγχος;
- Νιώθετε ότι ο κίνδυνος καραδοκεί παντού;
Αν απαντήσατε στα περισσότερα ναι…
Alarm: πάσχετε από αγχώδη διαταραχή!
Παρόλο που τα συμπτώματα είναι διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο όπως και οι αντιδράσεις ωστόσο υπάρχει μια συνισταμένη: η επιμονή/ο μόνιμος φόβος/η ανησυχία σε καταστάσεις που υπό φυσιολογικές συνθήκες οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αισθάνονται ότι απειλούνται.
Συναισθηματικά συμπτώματα:
Μαζί με τα πρωταρχικά συμπτώματα του παράλογου και εκτενή φόβου υπάρχουν άλλα κοινά συμπτώματα συμπεριλαμβανομένων και των εξής :
- Αισθήματα ανησυχίας ή φόβου
- Αποσπώμενη προσοχή
- Ένταση και νευρικότητα
- Αναμονή για τα χειρότερα
- Ευερεθιστότητα
- Ανησυχία
- Ψάχνοντας σημάδια κινδύνου. Κινδυνολογείτε εν ολίγοις.
- Αίσθημα ότι το μυαλό αδειάζει εντελώς και δε θυμάσαι τίποτα
Σωματικά συμπτώματα!
Το άγχος δεν έχει αντίκτυπο μόνο στο συναισθηματικό μας κόσμο. Δυστυχώς συμπεριλαμβάνει και ένα εύρος από σωματικά συμπτώματα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.
Λόγω της ποικιλομορφίας του πολλοί το μπερδεύουν και νομίζουν ότι είναι παθολογικό. Δεν είναι όμως πάντα έτσι…
Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι :
- Ταχυπαλμίες
- Ιδρώτας
- Στομαχικές διαταραχές
- Συχνοουρία ή διάρροια
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Τρόμος και συσπάσεις
- Μυϊκές συσπάσεις
- Πονοκέφαλοι
- Κούραση
- Αϋπνία
Η πηγή του άγχους βρίσκεται στο μέλλον. Αν μπορείς να κρατήσεις το μέλλον έξω από το μυαλό σου, μπορείς να ξεχάσεις τις στεναχώριες σου.
Μίλαν Κούντερα
Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, ούτως ώστε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και να απαλλαγούμε από το άγχος;
Προσοχή : Δεν είναι “αγχώδης διαταραχή” η ανησυχία σε καθημερινά πράγματα που σας απασχολούν. Μπορεί απλά να ανησυχείτε επειδή έχετε ένα απαιτητικό πρόγραμμα, μια δύσκολη επαγγελματική διεκπεραίωση, έλλειψη ύπνου, πίεση στη δουλειά ή στο σπίτι ή απλά επειδή το παρaκάνατε με τον καφέ.
Όταν ακολουθείτε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, γεμάτο στρες και ένταση έχετε περισσότερες πιθανότητες να πέσετε στην παγίδα. Γι αυτό όταν αισθάνεστε ότι αγχώνεστε πάρα πολύ πριν αρχίσετε να ανησυχείτε δώστε λίγο χρόνο και αξιολογήστε όχι μόνο τον τρόπο ζωής σας αλλά και πόσο προσέχετε τον ίδιο σας τον εαυτό.
Πάρτε χαρτί και μολύβι και ξεκινήστε:
- Βρίσκετε χρόνο για ξεκούραση και διασκέδαση;
- Έχετε την ψυχολογική στήριξη που χρειάζεστε από τους ανθρώπους της ζωής σας;
- Προσέχετε το σώμα σας;
- Μήπως παραφορτώνεστε με ευθύνες;
- Ζητάτε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε;
Αν τα επίπεδα στρες έχουν ξεφύγει κατά πολύ τότε σκεφτείτε τι να κάνετε ούτως ώστε να επαναφέρετε την ισορροπία στη ζωή σας.
Υπάρχουν π.χ ευθύνες που μπορείτε να απορρίψετε, ή να αναβάλλετε ή να παρατήσετε ή ακόμα και να τις αναθέσετε στους άλλους.
Αν νιώθετε μοναξιά ή ότι δεν έχετε τη στήριξη που θα χρειαζόσασταν βρείτε κάποιον που εμπιστεύεστε να το πείτε.
Όταν μιλάμε σε κάποιον που εμπιστευόμαστε για τις ανησυχίες μας τότε οι φοβίες μας συρρικνώνονται.
Τι μπορείτε όμως να κάνετε για να προστατέψετε τον εαυτό σας;
Βήμα πρώτο: Ρίξε το γάντι στις αρνητικές σκέψεις:
- Σημείωσε τις ανησυχίες σου. Σε χαρτί, τάμπλετ, smartphone, laptot οπουδήποτε. Το να γράφεις αυτό που σε απασχολεί δεν το λες και εύκολη δουλειά. Είναι πιο πολύπλοκο από το να τα σκέφτεσαι. Το έκανες; Κοίτα τις ανησυχίες….πάνε περίπατο.
- Φτιάξε τις «περιόδους ανησυχίας». Διάλεξε μία ή δύο δεκάλεπτες «περιόδους ανησυχίας». Κατά τη διάρκεια αυτής επικεντρώσου μόνο σε αρνητικές και μαύρες σκέψεις χωρίς να προσπαθήσεις να τις αποτρέψεις/διορθώσεις. Η υπόλοιπη ημέρα ας είναι ελεύθερη από άγχος. Μόλις μια αρνητική σκέψη, λοιπόν, σου χτυπήσει την πόρτα γράψε την (ναι η προηγούμενη οδηγία) και ανέβαλλε την για την «περίοδο ανησυχίας».
- Αποδέξου τη αβεβαιότητα. Δυστυχώς το να ανησυχείς για όλα τα πράγματα γύρω σου δεν κάνει τη ζωή προβλέψιμη. Το μόνο που μπορεί να σου προκαλέσει είναι να χάνεις την ηδονή της στιγμής. Μάθε να δέχεσαι το «αβέβαιο» και το γεγονός ότι δεν μπορείς να απαιτείς άμεση λύση σε όλα τα προβλήματα που προκύπτουν.
Βήμα δεύτερο: Φρόντισε τον εαυτό σου.
- Ανακάλυψε τεχνικές χαλάρωσης. Όταν μαθαίνεις να χαλαρώνεις σωστά τότε η ζωή φαίνεται πιο όμορφη. Μην ξεχνάτε ότι το ευζην είναι πολύ σημαντικό.
- Υιοθέτησε ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό συμπεριλαμβάνει τη σωστή διατροφή. Ξεκινήσε τη μέρα σου με ένα καλό πρωινό και συνεχίσε με πολλά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το να περνάς ώρες χωρίς φαγητό είναι βλαβερό για την υγεία ενώ πυροδοτεί την ένταση.
- Μείωσε το αλκοόλ και τη νικοτίνη. Δεν περιορίζουν το άγχος. Αντιθέτως!
- Να ασκήσε συστηματικά.
- Να κοιμάσε αρκετά. Προσπάθησε να κοιμάσεε τουλάχιστον 7 με 9 ώρες το βράδυ.
Πότε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.
Όταν τα συμπτώματα άγχους είναι τόσο έντονα που είναι αδύνατο να τα κατευνάσετε τότε πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού. Αφού πρώτα κάνετε όλες τις προαπαιτούμενες εξετάσεις ούτως ώστε βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο. Πάντα με τη συνδρομή του γιατρού σας.
Γι αυτό breath in breath out…και η ζωή συνεχίζεται…
info: www.helpguide.org