Κάπως έτσι ίσως παρουσίαζε το θέμα ένα περιοδικό του χώρου. Φαντάζομαι θα το έχουν κάνει πολλές φορές. Αλλά είναι ανόητο. Όσο κι αν είμαστε μερικοί που θυμόμαστε τον ντόρο που είχε γίνει παλιότερα με τα netbook, ήταν μια κατηγορία που λίγοι αγάπησαν. Μόνο όσοι τόλμησαν να δοκιμάσουν ίσως. Αυτά τα μικρά, φτηνά και ελαφριά φορητά μηχανήματα τελικά εύκολα έβρισκαν ρόλο. Για εμένα, έγιναν σαν…το σουβλάκι με πίτα. Είναι μέτρο σύγκρισης! Αν μου πει κάποιος ότι έφαγε σε ένα ακριβό εστιατόριο και πλήρωσε 100 ευρώ, το μετατρέπω σε 50 σουβλάκια. Παρομοίως όταν μου πλάσαραν media player για το αυτοκίνητο που έκανε 200 ευρώ, προτίμησα ένα netbook των 249 για τα παιδιά.
Γιατί τα netbook βέβαια κάνουν σχεδόν όλα όσα και ένας “κανονικός” υπολογιστής. Παλιότερα με Windows XP, μετά με Windows 7 (ακόμα καλύτερα ρυθμισμένο λειτουργικό για τέτοια μηχανήματα) και ευτυχώς δεν κόλλησαν ποτέ Windows Vista γιατί δεν τα σήκωναν. Αλλά σχεδόν όλα τα άλλα τα σηκώνουν. Εκτός κι αν θέλετε να κάνετε βαριά επεξεργασία βίντεο ή 3d animation. Απλά, ειδικά αν δεν του βάλεις λίγο παραπάνω μνήμη, αργεί κάπως σε σχέση με το κύριο μηχάνημά σου. (Εδώ μια διασκεδαστική λίστα με τα 101 πράγματα που κάνουν τα netbook και δεν κάνουν τα tablets.)
Τα netbook ποτέ δεν ήταν σέξυ. Δεν ήταν πιασάρικα. Η βιομηχανία υπολογιστών τα φοβόταν. Δεν ήξεραν πως ακριβώς να τα πλασάρουν για να μην κανιβαλίσουν την ήδη δύσκολη κατηγορία του “entry level” υπολογιστή. Αυτός ο υπολογιστής των 400 ευρώ που πάντα εκεί στα 400 μένει κάπως. Αντί να πουλήσουν τον περσινό 300, απλά προσθέτουν νέα χαρακτηριστικά και τελικά πάντα τον πουλάνε 400. Καρτέλ κανονικό, απλά πολύπλοκα στημένο καθότι όλοι οι προμηθευτές συνεργάζονται για να το πετύχουν σαν άτυπο κανόνα. Α, και ο Steve Jobs δήλωσε ότι δεν θα φτιάξει ποτέ netbook. Γιατί δεν μπορούσε να βγάζει 3000% περιθώριο κέρδους σε αυτά. Και όταν δηλώνει κάτι ο Jobs…ε, το παίρνει πίσω λίγο αργότερα. Αλλά το κάνει με στυλ!
Το tablet ήταν συνέχεια του netbook σαν διαδικασία παραγωγής και τρόπων μείωσης του κόστους για μια τέτοια συσκευή. Αλλά σημείο εκκίνησης ήταν το κινητό τηλέφωνο. Έχει σοβαρά μειονεκτήματα αυτό. Ούτε πληκτρολόγιο, ούτε multitasking. Εγώ που σκέφτομαι με τα δάχτυλα και κάνω διαρκώς Alt-Tab είμαι κουτσουρεμένος. Ή απλά ξεκουράζομαι. Γιατί τα tablets είναι κυρίως για καταναλωτές πληροφοριών. Αναγκάζεσαι να χαλαρώσεις γιατί δεν έχεις επιλογές.
Αν είστε από αυτούς που απλά κάνουν “like” και κοιτάνε στο Facebook και όχι από εμάς που σχολιάζουμε τα πάντα, σας κάνει. Αν δεν νιώθετε παθολογική ανάγκη να γράψετε ένα άρθρο περί tablet και netbook απλά επειδή είδατε ένα σχόλιο στο Twitter, σας κάνει. Αν ανεβοκατεβάζετε το Excel, σκέφτεστε κάτι και θα το θυμάστε αύριο για το meeting, μια χαρά. Αν αντέχετε να διαβάσετε ένα pdf και να μην κρατήσετε σημειώσεις ή να ψάξετε κάτι στην Wikipedia την ίδια ώρα, σούπερ. Αν αγχωθήκατε και μόνο που ακούσατε για ανθρώπους σαν κι εμένα σας ζηλεύω. Αράξτε με την ταμπλέτα σας στον καναπέ.
Δεν είναι ότι δεν γίνονται όλα αυτά στο tablet. Εδώ τα κάναμε πριν χρόνια σε πρωτόγονα μικρά smartphone. Απλά…δεν θέλει να τα κάνεις η τεχνολογία. Ούτε η οθόνη αφής βοηθάει, ούτε η έλλειψη πληκτρολογίου, ούτε το interface. Αν υπάρχει διάδραση, είναι αυστηρά χωροθετημένη και απλή. Όσο και να βελτιώνονται, έχουν δρόμο ακόμα. Και αν καταλήξεις να πάρεις πρόσθετο πληκτρολόγιο, ειδικό stand και όλα τα άλλα αξεσουάρ τελικά το netbook είναι μάλλον πιο βολική λύση!
Η δικιά μου ερώτηση είναι tablet ή μεγάλο smartphone; Παραλίγο να έπαιρνα ένα tablet “για τα παιδιά”. Μετά κατάλαβα ότι
απλά θα έκαναν με αυτό ότι κάνουν με το κινητό μου. Τα ίδια παιχνίδια θα έπαιζαν. Σε ελάχιστα κάνει διαφορά η μεγαλύτερη οθόνη, στα περισσότερα είναι χειρότερα μάλιστα σαν gameplay. Να διαβάσουν βιβλίο; Αστείο αυτό. Θα δώσεις σε ένα παιδί να διαβάσει κάτι στην ίδια συσκευή που ξέρει ότι πατώντας “το σπιτάκι” θα φτάσει με δυο αγγίγματα σε παιχνίδια; Οπότε μόνο το “ε, να βλέπει καμιά ταινία για αποβλάκωση στο αυτοκίνητο” μένει πάλι σαν επιχείρημα.
Κάτι μου θυμίζει αυτό! Α, ναι, έχουμε ένα netbook που κάνει μια χαρά αυτή την δουλειά. Και παίζει και αρχεία που δεν παίζουν τα tablets. Και έχει και τεράστιο σκληρό δίσκο. Και αντέχει ώρες η μπαταρία του. Ήταν πάμφθηνο και δεν με αγχώνει μην κλαπεί. Και όταν κοιμηθούν το παίρνω κι εγώ να κάνω δουλειά άμα λάχει.
H αντιπρόταση του Γιάννη Γεωργιδάκη:
“CyanogenMod , root access,hack, fastboot , superuser, Kernel,Ubuntu,jailbreak, flashROM, dualboot. Εάν κατανοείς πλήρως τις παραπάνω έννοιες αγνόησε αυτό το άρθρο γιατί απευθύνεται στο μέσο Έλληνα χρήστη, πράγμα που δεν είσαι.Από την άλλη αυτό θα το διαβάσουν μόνο οι φίλοι μου ανάμεσα στους οποίους δεν υπάρχουν και πολλοί μέσοι χρήστες.
Τέλος πάντων ,αρχίζω εγώ και βλέπουμε…
Η μάχη είναι άνιση στη πραγματικότητα με δεδομένο το ότι όλα τα θηρία της τεχνολογίας έχουν μπεί με τα μπούνια στο χορό των tablets . Ο μόνος λόγος που κάποιος μπορεί διαβάζοντας αυτό το μικρό face off να καταλήξει σε netbook θα είναι το πολύ πιο καλά δομημένο και μελετημένο άρθρο που σίγουρα ετοίμασε ο Αλέξης, αλλά επειδή τη βρίσκω με τέτοιες κοντρίτσες (και έχω ήδη διαβάσει το άρθρο του Αλέξη,μουχαχαχα) οπλίζω το nexus 7 μου και ξεκινώ.Παρακαλώ να σημειωθεί ότι οι παρακάτω αναφορές στις ικανότητες των tablets δεν αναφέρονται (και αρκετές δεν ανταποκρίνονται κιόλας) στα αη παντ, μιλάω για android και windows μόνο.Επίσης για λόγους άγνωστους το άρθρο έχει γραφτεί 50% σε tablet και το υπόλοιπο στο pc .
Ένα από τα κυρίως πλεονεκτήματα των netbook είναι η φορητότητα τους,εδώ είναι που το tablet δείχνει τα δόντια του.
Είσαι σε καφετέρια και Θες να δεις τα mail σου, αλλά η 4” οθόνη του κινητού δε σε καλύπτει επειδή είσαι στραβούλιακας? Οι επιλογές είναι 3:
1) Τράβα σε καναν οφθαλμίατρο και πες μου που κυκλοφορείς να μην οδηγώ κατα κει
2) Ανοίγεις την αφοσιωμένη στη μεταφορά του netbook θήκη σου ,βγάζεις το netbook και αν δεν ήταν απενεργοποιημένο διαβάζεις τα mail σου. Εάν ήταν σβηστό περιμένεις να φορτώσει τα windows ( επειδή ο μέσος χρήστης δεν έχει Ubuntu Linux στο netbook του) και μετά διαβάζεις τα mail σου
3) Βγάζεις το tablet από το τσαντάκι που έχει μέσα κλειδιά, τσιγάρα, πορτοφόλι,κινητό και προφυλακτικά με γεύση παστίτσιο,πατάς το εικονίδιο και διαβάζεις τα mail.
Τα σύγχρονα tablet θα διαβάσουν και το PDF που σου στείλανε με τα πειρατικά scans από comics του Αρκά αλλά και το xls από τη δουλειά , εύκολα και γρήγορα. Και έτσι ερχόμαστε στο κυρίως θέμα μας: Τι κάνει ο μέσος χρήστης σε έναν υπολογιστή και ποιά φορητή συσκευή θα τον καλύψει περισσότερο?
Πλοήγηση στο διαδίκτυο
Δεν σε σταματάει τίποτα σε καμία από τις δύο περιπτώσεις. Netbooks και tablets έχουν μια μεγάλη ποικιλία από προγράμματα πλοήγησης και δε μπορώ να πώ ότι υπάρχει θέμα σύγκρισης ή σύγκρουσής εδώ. Σε κάποια ταμπλετάκια (παλιότερα ή μάρκας που θυμίζει φρούτο) δεν υποστηρίζεται μια παλιά αλλά αρκετά διαδεδομένη πλατφόρμα που λέγεται flash, οπότε πριν περάσεις ταμείο ρώτα επειδή θα είναι κρίμα να καταλήξεις να μπινελικιάζεις για τα κομμάτια puzzle που σου βγάζει στην οθόνη όποτε πας να ανοίξεις το gazzetta.
Social media & επικοινωνία
Εδώ χάνουν και οι δύο αγωνιζόμενοι. Ας αφήσουμε twitter και instagram που η φύση τους είναι “τσέπης” επειδή αυτά τα χειρίζεσαι καλύτερα με smartphone, ειδικά το instagram που το θέμα του είναι οι φωτογραφίες .Η πλειοψηφία των tablets και το σύνολο των netbooks δε φημίζονται για τις ποιοτικές κάμερες τους επειδή τις έχουν για βιντεοκλήσεις και όχι για φωτογραφίες (Ναι θεία, για αυτό κοιτάει προς εσένα η κάμερα ). Μπορεί το instagram να μη το ήξερες , μπορεί να μη ξέρεις και το τιτιβιστήρι (twitter) , αλλά το Facebook το ξέρεις και έχεις και λογαριασμό μάλλον. Κακά τα ψέμματα, το να ανεβάζεις τη φωτογραφία με τη συσκευή που χρησιμοποίησες για να την τραβήξεις βγαίνει εκτός ανταγωνισμού οπότε αν αυτός είναι ο λόγος που θες tablet/netbook πάρε καλύτερα ένα smartphone με τουλάχιστον 5 MP κάμερα.
Aυτό που λογικά θα έχεις χρησιμοποιήσει επίσης κάποια στιγμή στη ζωή σου είναι το skype. Οι mobile εφαρμογές του skype στην αρχή ήταν επιεικώς κακές, τώρα πλέον κάνεις τη βιντεοκλήση με το φιλαράκι στον καναδά και ανταλλάζετε links και αρχεία σε όλες τις συσκευές ισάξια.
Επαγγελματική χρήση
Αν δε ξέρεις από μόνος σου τι σε βολεύει περισσότερο στη δουλειά σου έχεις θέμα. Αλλά επειδή είμαι καλός άνθρωπος θα σου πω ότι εάν χρησιμοποιείς πολύ τον κειμενογράφο θα σε βόλευε να έχεις πληκτρολόγιο (Σε υποχρέωσα, το ξέρω).
Είσαι κυρίως στο όρθιο? Θες κάτι που να κρατιέται και στο ένα χέρι (σε ξαναυποχρέωσα)
Όλες οι δουλειές έχουν τις απαιτήσεις τους και πολλές φορές δεν είναι θέμα tablet ή netbook , είναι θέμα windows ή android .Είίναι πολύ πιθανό το να δουλεύεις κάπου και να χρειάζεται να έχεις κάποιες αποκλειστικά windows εφαρμογές στο σύστημα που θα χρησιμποιήσεις.
Το συμπέρασμα? ΨΑΞ’ΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ, δεν είμαι η καλή σου νεράιδα να σου λύνω όλα τα προβλήματα (Έχεις δει πολλές κατοστάκιλες μηχανόβιες νεράιδες ?)
Ταινίες, μουσική, Downloading
Μέσος ξε-Μέσος χρήστης την πειρατεία την έχεις μάθει από νωρίς και η λέξη torrent σε κάνει και χαμογελάς. Οι αττάκες που πέφτουν εδώ είναι οι κλασσικές “τα netbook έχουν 10πλάσιο αποθηκευτικό χώρο και παίζουν και mkv, και υπότιτλους μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα”, Οι απαντήσεις είναι απλές
1) 2013 έχουμε, η μισή έλλάδα έχει 24άρες συνδέσεις που κλειδώνουν πάνω από τα 10Μbit πράγμα που σημαίνει ότι κατέβασες τη ταινία, την είδες και την έσβησες γιατί την ξαναβρίσκεις εύκολα και γρήγορα.
2) Οι υπολογιστές έχουν τον VLC που παίζει τα πάντα, το android έχει τον mx player (υπάρχει και vlc για android αλλά είναι ακόμα μωράκι, θα μεγαλώσει όμως)
3) Έχει δοκιμάσει κανείς σας να κάνει μεγάλο ταξίδι σε λεωφορείο με netbook? 3,5 ώρες κράτησε η μπαταρία , το tablet βγάζει ένα οχταωράκι και δε ψάχνεσαι και πως θα το βολέψεις. Ναι, υπάρχουν πλέον netbooks με επεξεργαστές μικρότερης κατανάλωσης, αλλά η ταμπλέτα
πάλι “καίει” λιγότερο, άσε που έχει τον ίδιο φορτιστή/καλώδιο usb με το κινητό σου τώρα που
Επιτέλους όλα φοράνε Micro USB εκτός από κάτι αηδίες με άσπρους τραγικά ακριβούς φορτιστές και μισοφαγομένο φρούτο για λογότυπο, (κάντε μου μήνυση,pineapple fanboys) .
Διάβασμα
Είσαι ο μέσος Έλληνας χρήστης, αυτό σημαίνει ότι έχεις μάθει τον όρο e-book αλλά βιβλίο δε παίζει να ανοίξεις ούτε με το χέρι ούτε με διπλό click/tap. Ωστόσο περιοδικά ,εφημερίδες και comics με ένα tablet είναι κυριολεκτικά στο χέρι σου .Το netbook δε θα το έπαιρνες στη τουαλέτα
Αντί εφημερίδας, έπαιρνες όμως τόσο καιρό το smartphone και τώρα το tablet (Αλέξη και μόνο με αυτό το επιχείρημα I should rest my case). Στο θέμα των comics δίνω στον εαυτό μου τη ταμπέλα του γνώστη (γιατί μπορώ και επειδή όταν μου έρθει έμπνευση γράφω αυτό) και δηλώνω σκληροπυρηνικός οπαδός του Comixology (έχει και αρκετά δωρεάν comics) και πραγματικά δε μπορώ να μεταδώσω πόσο απολαυστική είναι μετάβαση καρέ-καρέ σε πλήρη οθόνη.
Πλοήγηση και 3G
Α ξέχασα , τα netbook δε κάνουν τέτοια. “Βάζω GPS δέκτη,USB stick 3G και γίνεται”.
Σοβαρά ρε πονηρίδη? και εγώ βάζω βάση με πληκτρολόγιο,Usb host καλώδιο και η μονομαχία τελειώνει σα να παίζει σκάκι ο Κασπάροφ με τη Μενεγάκη (Για τελευταία φορά,ΔΕΝ παίζεται με ζάρια το παιχνίδι κυρά μου!!). Επίσης αυτό που κάνουν το 3G στικάκι και ο GPS δέκτης στη μπαταρία του netbook σου ίσως να υπάρχει σα στάση στο Kama sutra ενώ οι αντίστοιχοι δέκτες
σε tablet είναι αρκετά πιο οικονομικοί στην κατανάλωση.
Gaming
Καινούργιο game σε netbook δε θα παίξεις, συμβιβάσου με την ιδέα.
τα tablets από την άλλη έχουν αποκτήσει τίτλους όπως τα wild blood και Shadowgun: Deadzone,
Το δεύτερο μάλιστα είναι online deathmatch και μάλιστα δωρεάν!!! Το mobile gaming έχει αλλάξει από τότε που έπαιζες φιδάκι στο 3210 σου, είναι πλέον μια τεράστια αγορά και οι μειωμένες πωλήσεις των Playstation Vita και 3DS το επιβεβαιώνουν
Προσωπική Εμπειρία
Δε σε ενδιαφέρει? αδιαφορώ.
Aσχολούμαι με τα ξενοδοχειακά /τουριστικά.Έχω Netbook , Laptop και desktop.Τα πρώτα δύο δεν έχουν ενεργοποιηθεί από τότε που έγινα ο ευτυχής κάτοχος του προαναφερθέντος Nexus 7.
Έχω περάσει στο google drive το πλάνο κρατήσεων και για τους 3 ξενώνες στους οποίους εργάζομαι στο Ναύπλιο και μπορώ ενώ είμαι έξω για καφέ να επιβεβαιώσω διαθεσιμότητα , να προβώ σε κράτηση και να το δουν στα καπάκια οι συνάδελφοι. Επίσης οδηγώ αποκλειστικά μηχανή οπότε έχω γλυτώσει το κουβάλημα και έχω ανα πάσα στιγμή ένα 7ιντσο gps που μπορώ να βάλω στη διάβανη θήκη του tankbag και να κάνω το ταξιδάκι μου. Α και επίσης είμαι
1.83, εμφανίσιμος και μου αρέσουν οι βόλτες στη παραλία…Σοβαρές προτάσεις μόνο!!!!
Με αυτά και αυτά συμπεραίνουμε ότι τα netbook ήταν συσκευές για ένα μεταβατικό στάδιο, εξυπηρέτησαν το σκοπό τους και τώρα είναι καιρός να αναπαυθούν εν ειρήνη.
Διαφωνείς ? καλά κάνεις ,άλλα οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες σε είδη τεχνολογίας στη χώρα έχουν ξυλώσει τα netbook από τα site τους , η μία βασικά έχει κρατήσει ένα “δικής της”
κατασκευής. Εμένα αυτό μου λέει ότι ο κόσμος σταμάτησε να ζητάει netbooks γιατί αν ζητούσε θα βρίσκανε και θα φέρνανε.
Σε καταλαβαίνω ,όταν το πρώτο playstation πάτησε στο λαρύγγι το αρκετά ισχυρότερο sega saturn μου (ααααχ) είχα ενοχληθεί, όπως και όταν το game gear Μου την έτρωγε από το ασπρόμαυρο gameboy (Ναι ρε ,είμαι παιδί που προτιμά μπλε σκαντζόχοιρους που τρέχουν αντί για κοντόχοντρους ιταλούς υδραυλικούς με μουστάκι πορνοστάρ του 70, τραβάτε κανα ζόρι?) ,
Αλλά η αλήθεια ήταν ότι το saturn με 3 επεξεργαστές δεν ήταν developer-friendly και το game gear έτρωγε 6 αλκαλικές ΑΑ στο δίωρο.
Νetbooks are dead, long live the tablets!!!”
Απολαυστικός και τεκμηριωμένος αντίλογος. Να αντιτάξω μόνο ότι:
1. Πιστεύω ότι το δίλημμα είναι netbook ή μεγάλο smartphone. Δεν βλέπω την χρησιμότητα του “σκέτου” tablet.
2. Παίζει και το θέμα “κόστος”. Με 249 που παίρνω ένα netbook με 8ωρη μπαταρία και 320GB δίσκο, τι tablet παίρνω ακριβώς;
3. Wifi τσιμπάω πάντα από το Android κινητό μου. Στικάκια σε στάσεις Κάμα Σούτρα ποτέ δεν….δεν….
4. Το netbook αν το έχεις σε standby επανέρχεται γρήγορα. Nexus φορτωμένο με πολλά προγράμματα καμιά φοράει κολλάει…
5. Η εμπορική αποτυχία των netbook δεν σημαίνει ότι δεν έχουν τα καλά τους. Απλά ότι δεν έπιασαν στην φαντασία του κοινού όπως τα tablet.
Και προφανώς το Νο5 είναι και το σημείο κλειδί. Συμφωνώ ότι τα netbooks πεθαίνουν (από μικρότερα και φτηνότερα laptop) αλλά και τα tablets πεθαίνουνμ από τα μεγάλα smartphone.