Το δημοφιλές Skype έχει εδώ και αρκετό καιρό την δυνατότητα να δείχνεις στον άλλο τι κάνεις στον υπολογιστή σου. Απλά πατάς το εικονίδιο με τις δυο οθόνες και επιλέγεις αν θα βλέπει ο άλλος όλη την οθόνη ή ένα μέρος της μόνο. Απλό και όμορφο, δουλεύει εξαιρετικά και καλύπτει ένα σωρό περιπτώσεις τύπου “δεν μπορώ να καταλάβω τι λες αλλά αν το δω…”
Για οτιδήποτε παραπάνω όμως…TeamViewer. Αρχίζει από δωρεάν εφαρμογή που δεν απαιτεί καν εγκατάσταση και ανεβαίνει σε βαθμίδες πολυπλοκότητας, δυνατοτήτων και κόστους. Όχι μόνο βλέπετε αλλά ελέγχετε εξ’αποστάσεως τον άλλο υπολογιστή. Μπορείτε να παραμετροποιήσετε την εμφάνιση. Να το τρέξετε από USB ή δισκάκι. Και βέβαια οι υπεύθυνοι μηχανογράφησης ή ενός project θα απολαύσουν τα διαχειριστικά καλούδια.
Είναι ενδεικτικό της εποχής μας ότι διατίθεται δωρεάν η βασική έκδοση και αξίζει να κοιτάξετε και την εφαρμογή QuickJoin για εύκολη συμμετοχή σε μια διαδικτυακή παρουσίαση. Επιπλέον πλεονέκτημα ότι τρέχει και σε Mac ή Linux, (στο Ubuntu ειδικά το ψάχνουν πολύ) αλλά και σε iPhone, iPad και Android.
Είναι ενδιαφέρουσα η τιμολογιακή πολιτική του TeamViewer το οποίο για εμπορική χρήση ζητάει να το αγοράσεις μόνο μια φορά (η τάση στην αγορά ήταν για ετήσια ανανέωση).
Δοκιμάστε το κατεβάζοντας την δωρεάν έκδοση από εδώ. Αν είχατε απορία γιατί αγόρασε η Microsoft το Skype αναλογιστείτε πόσο έχει αλλάξει η εταιρική συνεργασία με τέτοια εργαλεία όπως και το Box.net, το οικοσύστημα της Google, το Basecamp και το Huddle. Οι παλιοί “μεγάλοι” προσπαθούν να κάνουν πιο κοινωνικά τα συστήματά τους με τα LotusLive Connections, SAP StreamWork, Cisco Quad και το SharePoint. Και γίνεται χαμός στις πλατφόρμες E2.0 όπως Yammer, Traction, Jive, Moxie, Clearvale, Socialtext, NewsGator, Chatter ή BlueKiwi.
Η κοινή εργασία αλλάζει δραματικά.
Κατά τη γνώμη μου χρειάζονται και τα δύο. Δεν τίθεται θέμα επιλογής. Το skype δίνει τη δυνατότητα στον απομακρυσμένο χρήστη να δει την οθόνη του συνομιλητή του, αλλά όχι να παρέμβει (εκτός αν μου διαφεύγει κάτι). Για απομακρυσμένη βοήθεια επιλέγω teamviewer αν και πολλές φορές (σχεδόν πάντα) χρησιμοποιώ παράλληλα τις εφαρμογές. Η εταιρική απομακρυσμένη συνεργασία είναι το μέλλον (το παρόν σε πολλές περιπτώσεις). Άλλες δύο εφαρμογές που χρησιμοποιώ για αυτή τη δουλειά και προτείνω και σε πελάτες μου είναι το dropbox και το evernote. Προτιμώ αυτές τις τέσσερις συνολικά εφαρμογές για να πραγματοποιώ το 90% της επικοινωνίας-συννεργασίας. Υπάρχουν δεκάδες άλλες, αλλά το μότο είναι “keep it simple” 🙂
Πολύ σωστές παρατηρήσεις. Ο τίτλος γράφτηκε έτσι ώστε να δελεαστεί κάποιος που ξέρει το Skype να μάθει και για το TeamViewer. Θα παρακολουθώ τα στατιστικά επισκεψιμότητας να δω αν πράγματι λειτουργεί έτσι βέβαια.