“Αμάν πια! Όλα αυτά τα ανόητα Blog μας αντιγράφουν τα άρθρα. Και δεν βάζουν καν την πηγή!” Είναι συχνό παράπονο όσων αρθρογραφούν στο διαδίκτυο. Και τα πράγματα είναι βέβαια ακόμα χειρότερα. Οι αντιγραφείς συχνά βγαίνουν και πρώτοι στα αποτελέσματα αναζήτησης στο Google!
Εδώ και καιρό που το Google άλλαξε ρότα με το Panda ήταν προφανές ότι δυσκολεύουν τα πράγματα για τους αντιγραφείς. Ένα σωρό τιμωρίες σε περιμένουν μόλις καταλάβει ο Γούγλης ότι δεν παράγεις πρωτότυπο περιεχόμενο. Αλλά δεν έχει γίνει ακόμα αρκετά έξυπνο. Γιατί; Γιατί ακόμα και “σοβαρά” ειδησεογραφικά site δεν ασχολούνται να προσαρμοστούν στο Google. Κυρίως επειδή ο όγκος της κίνησής τους παράγεται από μόνιμους επισκέπτες και από το Facebook.
Ένα παράδειγμα. Το άρθρο “Ώστε, το “καλύτερο νέο” του καλοκαιριού είναι ο “ψόφιος βλάκας” της Πάρου;” Ψάξτε εσείς στο διαδίκτυο και πείτε μου σε ποια ιστοσελίδα βγήκε πρώτη.
Η αναζήτηση με τον τίτλο του άρθρου θα σε έκανε να πιστέψεις ότι το NewsNow είναι η πηγή. Και πολύ σοβαρό ειδησεογραφικό portal έτσι όπως φαίνεται! Βγαίνει πάνω από protagon, indymedia και tvxs πράγμα που σε κάνει να νομίσεις ότι μάλλον είναι και η πηγή της είδησης. Αν μάλιστα απομονώσουμε το αποτέλεσμα μόνο στις ειδήσεις, έχει μονοπώλιο:
Υπάρχει εξήγηση βέβαια. Το newsnow έχει τον τίτλο (που ήταν και η αναζήτησή μας) στον τίτλο της σελίδας του:
Οπότε παίρνει έξτρα πόντους στον κόσμο του Google. (Παρομοίως και το indymedia εξού και βγαίνει ψηλά.) Παρά το γεγονός ότι βγήκε μια μέρα αργότερα με την αντιγραφή του. Πόσο μάλλον που έχει και δευτερεύουσες αναφορές στο ίδιο άρθρο. (Πόντοι λόγο πυκνότητας λήμματος αναζήτησης.)
Αν όμως κάνουμε αναζήτηση με μια πρόταση από μέσα από το κείμενο, η τάξη επανέρχεται:
Protagon, zougla, tvxs…δεν είναι ακριβώς κατά σειρά οικειότητας με την πηγή του άρθρου αλλά αντανακλά κάπως την σχετική δύναμη του κάθε site στην Ελλάδα. (Να τονίσω ότι η ίδια αναζήτηση σε άλλο υπολογιστή μου βγάζει λίγο διαφορετικά αποτελέσματα. Εξαρτάται αν είστε logged in σε Google account, αν χρησιμοποιείτε Chrome, Mac ή PC κλπ Συνήθως κάνω δοκιμές σε τουλάχιστον 4 διαφορετικά συστήματα πριν καταλήξω ότι είναι πραγματικό το πόρισμά μου.)
Η Google ορκίζεται ότι θα λάβει μέτρα κατά της αντιγραφής τώρα που γίνεται σιγά σιγά και αυτή κάτοχος περιεχομένου. Αμφιβάλλω ότι την κόπτει τόσο πολύ. Αλλά μπορεί να βελτιωθεί και άλλο ο αλγόριθμος για να απομονώσει την στείρα αντιγραφή.
1. Όσοι παράγετε περιεχόμενο, ασχοληθείτε λίγο παραπάνω με το Google. Η κίνηση από αναζητήσεις στο Google μπορεί να είναι μικρό ποσοστό του συνόλου σας αυτή την στιγμή αλλά είναι ένα ποσοστό το οποίο είναι σταθερό και χτίζεται. Αν βγαίνεις πρώτο αποτέλεσμα για κάτι που ψάχνει ο κόσμος αυτό δεν χάνεται, προστίθεται.
2. Όσοι αντιγράφετε περιεχόμενο μην περιμένετε ότι θα βγάλετε πολλά λεφτά έτσι, ειδικά μεσοπρόθεσμα. Σκεφτείτε κάτι έξυπνο και δικό σας να μας πείτε. Το διαδίκτυο είναι απέραντο και θα βρείτε το κοινό σας. Καλύτερα ένα μικρό, φανατικό κοινό, παρά χιλιάδες άνθρωποι που ήρθαν κατά λάθος να διαβάσουν μια αντιγραφή…
ΥΓ Έγιναν και άλλες αλλαγές στο Panda στις 19/8 και η Google διαρκώς πειραματίζεται ώστε να μπορεί να πληγούν ιστοσελίδες με παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων. (Ειδικά με το Penguin μάλλον θα είναι απότομες αλλαγές πάλι στην αρχή.) Ταυτόχρονα όμως βάζει δικλείδες για να μην πληγεί από τον κανόνα το YouTube και το Facebook (που είναι τίγκα στην παράνομη αντιγραφή). Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι μεγάλοι να γίνουν μεγαλύτεροι και να εξαφανιστούν οι μικρομεσαίοι παίχτες. Δυστυχώς η παρακολούθηση του θέματος είναι επίπονη και πολύπλοκη. Ο Richard McCreadie κάνει μερικές ενδιαφέρουσες σχετικές έρευνες αλλά γενικά λίγα πράγματα είναι δημόσια διαθέσιμα.
Συγχαρητήρια για το άρθρο σου. Καιρός ήταν να ξεχωρίσει (λίγο) η ήρα από το στάρι. Ολόκληρα blog στήνονται για μερικά sends από την Google.
Θέλω να ρωτήσω εάν με τα νέα δεδομένα (πιγκουίνου και Panta)το εξής.
Μια δημοσίευση αξίζει (για seo) να την δίνουμε bookmark site? Η΄στο τέλος θα φαινόμαστε και αντιγραφείς αναρτήσεων?
Για ένα site μονό με ελληνικό περιεχόμενο το δίνουμε και σε ξένα bookmark site
Αξίζει τον χρόνο?
Sorry εάν σε κούρασα.
Τάσος Τριανταφύλλου.
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Ότι μπορούμε κάνουμε. Αν αυτά τα blogs τσιμπάνε κίνηση από την Google ακόμα (που τσιμπάνε) τι να πω…καλά κάνουν! Απλά μακροπρόθεσμα δεν πιστεύω ότι θα έχουν επιτυχία έτσι.
Bookmarks υπάρχουν διαφόρων ειδών. Google Bookmark αν μη τι άλλο θα φροντίσει ότι η Google θα μάθει για το περιεχόμενο. Από όσο καταλαβαίνω περιλαμβάνεται στον αλγόριθμο, δηλαδή κάτι κάνει, αλλά αμφιβάλλω αν έχει μεγάλο βάρος. Συνήθως κάτι τέτοιους δείκτες (όπως και το reddit ή το stumble upon) τους συνοδεύουν με άλλους πριν τους λάβουν υπόψη. Δηλαδή 1 (ένα) bookmark δεν θα τα μετρήσουν καν. 4-5 από συναφή πηγή (Google is watching you!) παρομοίως. Σε κάποιο νούμερο (άγνωστο – αυτοί έχουν τα data!) αποφασίζουν ότι “κάτι γίνεται εδώ” και θα τα χρησιμοποιήσουν πχ στο κομμάτι “recent” στην αναζήτηση.
Cost benefit είναι το θέμα. Όσο πάω, τόσο προτιμώ να επενδύσω τον χρόνο μου στο περιεχόμενο. Από ότι φαίνεται και η Google συμφωνεί μαζί μου!
ΥΓ Είδες το άρθρο μου για την Amway; Στην Herbalife είναι καλύτερα ή καλά τα γράφω;