Καθότι πολλά έχω ακούσει και διαβάσει και ο ίδιος την έχω πατήσει με την σταθερή τηλεφωνία της Wind παλιότερα, σκέφτηκα να κάνω νοικοκυρεμένα πράγματα και να μάθω ΠΡΙΝ καν υπογράψω συμβόλαιο ακριβώς τι ισχύει. Έστειλα λοιπόν μήνυμα στο Facebook της Wind για ζέσταμα.
ΟΚ, πάω σε κατάστημα. Και μάλιστα ΤΟ κατάστημα που παίζει στις διαφημίσεις, υπόδειγμα λιανικής κλπ. (Στην πράξη μπάχαλο το σύστημα, δεν ξέρεις που να περιμένεις να σε εξυπηρετήσουν, θέμα για άλλο άρθρο αυτό.) Ρωτάω το ίδιο πράγμα, απαντάει ο ευγενέστατος υπάλληλος.
“Α, να σας πω την αλήθεια δεν ξέρει κανείς ακριβώς τι ισχύει.”
Δεν θα παραθέσω τον υπόλοιπο ψυχεδελικό διάλογο, καταλήξαμε να μου τυπώνει ένα συμβόλαιο, όπου με το αετίσιο μάτι μου και την μακρόχρονη νομική μου εμπειρία βρήκα σχετικά γρήγορα κάποια σχετιζόμενα κομμάτια όπως αυτό εδώ.
Αν βαρεθήκατε να τα διαβάζετε τα ψιλά γράμματα, ε, αυτός είναι ο σκοπός τους. Αλλά επί της ουσίας μάλλον ισχύει αυτό που είπε ο υπάλληλος, δηλαδή:
- Μπορείς σε κάποιες περιπτώσεις να υπαναχωρήσεις εντός 14 ημερών
- Ο τρόπος που μετράνε αυτές οι 14 μέρες είναι ασαφέστατος. Δηλαδή στέλνεις μεν εσύ το αίτημα και αντίγραφο ταυτότητας αλλά αυτό δεν στοιχειοθετεί χρονικά κάτι.
- Λίγο παρακάτω δίνει στην Wind το πάνω χέρι γράφοντας ότι μετράει από την ώρα που θα κοπεί η σύνδεση! Δηλαδή στέλνεις εσύ ότι ζητάνε σε 10 μέρες που είδες ότι δεν σου κάνει το προϊόν αλλά αυτοί κόβουν την σύνδεση σε 15 μέρες. Ε μετά τι πληρώνεις; 2 χρόνια συμβόλαιο;
H βασική αρχή που θα έπρεπε να διέπει τέτοια συμβόλαια είναι η προφανής εμπορική λογική “ότι χρησιμοποίησες, πληρώνεις”. Αν κάνω συμβόλαιο 80 ευρώ τον μήνα για 2 χρόνια αλλά στις 15 μέρες δω ότι δεν μου κάνει, να πληρώσω 40 ευρώ για τον μισό μήνα και τέλος. Δεν υπάρχει τερματικός εξοπλισμός ή κάποιο έξοδο για την Wind από την έναρξη του συμβολαίου μου για να δικαιολογήσουν οτιδήποτε παραπάνω βέβαια, δυο κλικ σε έναν υπολογιστή είναι για ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί μια SIM.
Το ενδιαφέρον βέβαια είναι τώρα αν θα καταφέρω να αποσπάσω από την Wind ξεκάθαρη γραπτή απάντηση…