Οι Ιωαννίτες Ιππότες ήταν ρωμαιοκαθολικό μοναχικό-ιπποτικό τάγμα, που ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα στα πλαίσια της Α΄ Σταυροφορίας. Όπως και οι Ναΐτες, μετά την Α΄ Σταυροφορία ανέλαβε και στρατιωτικό ρόλο. Έδρασε στους Αγίους Τόπους μέχρι την κατάλυση των σταυροφορικών κρατών και μετά εγκαταστάθηκε στην Ρόδο. Εξελίχθηκαν σε ναυτική δύναμη και προασπιστές της Χριστιανοσύνης απέναντι στους Μωαμεθανούς. Παρέμειναν στην Ρόδο μέχρι το 1523 οπότε εκδιώχθηκε από τους Οθωμανούς. και μετεγκαταστάθηκε στην Μάλτα. Το 1798 όμως ο Ναπολέων κατέλαβε την Μάλτα και οι ιππότες διασκορπίστηκαν. Ο τσάρος της Ρωσίας Παύλος Α΄ ανέλαβε την προστασία ενός τμήματος του Τάγματος, το οποίο εγκαταστάθηκε οριστικά στην Ρώμη για φιλανθρωπικά έργα. Το Τάγμα μετεξελίχθηκε και υφίσταται πλέον ως Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα του Νοσοκομείου του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας. Είχαν πάντα δικούς τους νόμους, δικό τους οικονομικό καθεστώς και οι ιππότες βασικά ήταν κυρίαρχοι του εαυτού τους.
Ο λόγος που το ξανάπιασα το θέμα ήταν επειδή μερικά πράγματα γύρω μου αρχίζουν και μυρίζουν πολύ στο θέμα “ο θάνατος της έννοιας της χώρας και του Έθνους όπως το ξέραμε.” Κάτι η συζήτηση περί Μακεδονίας, κάτι το bitcoin που έχει ξεφύγει από οποιαδήποτε τράπεζα και χώρα αν και στην Ελβετία προσπαθούν πάλι να χωθούν και να το εκμεταλλευτούν. Η ελληνική τηλεόραση γίνεται όλο και πιο ασήμαντη όταν όλοι βάζουν Netflix. Το AirBnb θεριεύει και δεν έχουν σκεφτεί ακόμα τρόπο να του βάλουν χέρι. Μουσική ακούς από το Spotify και την πληρώνεις κιόλας, τι μας νοιάζει πως θα μοιράσουν τα ερτζιανά και τι λένε εκεί; Άντε να κάνουμε κι εμείς τα ψώνια μας από το Amazon Prime και δεν θα έχουμε πια καμία σχέση με την οικονομία της χώρας που λέγεται Ελλάδα. Έτσι κι αλλιώς ήδη όλοι ψάχνουμε δουλειά εκτός συνόρων, τόσοι και τόσοι ήδη έχουν εταιρείες στην Κύπρο και την Βουλγαρία, άντε να βγάλει η Εσθονία τρόπο να γίνουμε πολίτες της ηλεκτρονικά προηγμένης της κατάστασης να ξεγίνουμε από Έλληνες επιτέλους.
Το ωραίο είναι να το γυρίσουμε το θέμα. Αντί για μια τρομακτική δυστοπία ενός μέλλοντος όλο κινδύνους, να βρούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Εμείς έχουμε την δύναμη! Ο καθένας για την πάρτη του, σαν Ιππότης στη Ρόδο σε δικές μας ομάδες, μαθαίνουμε να ελέγχουμε τα πράγματα γύρω μας. Χωρίς βοήθεια από κανέναν. Ο λόγος που θα πεθάνουν τα κράτη και οι δημόσιες υπηρεσίες είναι επειδή δεν θα αντέξουν τον ανταγωνισμό. Αντί να καλείς την αστυνομία πληρώνεις εταιρεία security. Αν έχεις διαφορά με κάποιον για αγορά από το Ebay έχει ενσωματωμένη η πλατφόρμα και σύστημα επίλυσης διαφορών, ένα δικαστήριο τόσο αποτελεσματικό που το αντιγράφουν πλέον για μικροδιαφορές στην Αγγλία και στο κράτος. Το κράτος είχε ρόλο όσο είχε λεφτά να μοιράσει. Όταν τελειώσει αυτό, τελειώνουν όλα. Τέρμα το παιχνιδάκι τους. “Αν θες την χαρά να μένεις Ελλάδα, πρέπει να πληρώνεις φόρους Ελληνικούς” σου έλεγε, σαν να ήταν το Μονακό από υπηρεσίες. Ε, αν δεν πιάνουν εδώ τόπο οι φόροι μου, πάω αλλού με καλύτερες πισίνες και δρόμους. Αλλά και αντιθέτως, οι ΗΠΑ δεν κυνήγησαν κάποια χώρα, κυνήγησαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Κήρυξαν πόλεμο σε έναν άνθρωπο όπως διαπραγματεύονται απευθείας με δισεκατομμυριούχους στα μυστικά μπας και τους πουλήσουν υπηκοότητα σε αντάλλαγμα για τεράστιες επενδύσεις. Κάθε οικονομική κρίση διαλύει λίγο περισσότερο την έννοια του “Κράτους” και αναλαμβάνουν λίγο περισσότερο ιδιωτικές εταιρείες ή εμείς μόνοι μας έλεγχο ενός μέρους της ζωής μας. Για να αντιστρέψω το σλόγκαν που τόσο μας άρεσε παλιότερα, θα γίνουμε πελάτες και όχι πολίτες του Κράτους.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα είναι και η αναγκαία αλλαγή ηθικής. Όταν αλλάζει τόσο ο κόσμος, όταν αλλάζει η οικονομία, όταν γκρεμίζονται παλιοί θεσμοί, προφανώς δεν θα ταιριάζουν οι παλιοί κανόνες. Προφανώς θα υπάρξει μεγάλη πόλωση. Οι φανατικοί των θρησκειών θα γίνονται όλο και πιο ντεμοντέ αλλά και όλο πιο δημοφιλείς με όσους δεν μπορούν να προσαρμοστούν και ψάχνουν να πιαστούν κάπου. Όσοι νομίζουν ότι βολεύτηκαν στο Δημόσιο, θα γίνουν περίγελος, σαν ανεμόμυλους θα ψάχνουν να πολεμήσουν τη φοροδιαφυγή σε έναν κόσμο χωρίς Δουλτσινέες για τα δόντια τους. Εδώ εγώ ετοιμάζω τους Ιππότες της Αλεξαρτησίας, δεν έχουν ελπίδα!