Από την αρχή αυτής της προσπάθειας αντιμετωπίσαμε ευθέως το πρόβλημα των δημοσκοπήσεων. Όχι μόνο γιατί παρατηρούνται μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις εταιρείες αλλά και γιατί προκύπτει η σοβαρότατη πιθανότητα να μπορούν τα νέα μέσα να αποδειχτούν καλύτερα από προηγούμενες μεθόδους. Και όχι μόνο γιατί δεν φαίνεται να τηρούν όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων κάποιο ελάχιστο κοινό επίπεδο κανόνων. (Πόσο μάλλον όταν με απαράδεκτες ερωτήσεις προσπαθούν να θέσουν την ατζέντα.)
Οι στατιστικολόγοι όμως λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορείς να κατανοήσεις ρίχοντάς πάνω του αρκετά δεδομένα! Πρότεινα εδώ να δούμε και αν υπάρχει συνάρτηση ανάμεσα στην ομάδα που υποστηρίζει ο υποψήφιος και την επιτυχία του. Αλλά πιο πολλά δεδομένα έχει η Google. Δείτε πως παρουσιάζουν πορίσματα από αναζητήσεις σε σχέση με τις εκλογές στις ΗΠΑ:
Δεν είναι μόνο ο όγκος των αναζητήσεων βέβαια που μετράει αλλά και το περιεχόμενο. Βάση τέτοιας λογικής και εμείς εδώ “ανακαλύψαμε” ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται να μάθει για το διαζύγιο του Γκιουλέκα. Αλλά αντίθετα με τον Μπουτάρη που αντιμετώπισε μετωπικά (και τελικά υπέρ του σε απήχηση το θέμα του αλκοολισμού του) ο Γκιουλέκας αποφάσισε να το κρύψει κάτω από το χαλί.
Είναι λοιπόν οι αναζητήσεις στο Google ένα σημαντικό εργαλείο για καλύτερη επικοινωνία. Στην “Απόφαση Ψήφου” έχουν έρθει πολλοί άνθρωποι οι οποίοι έψαχναν πληροφορίες για τον Στεργίου ή άλλους υποψήφιους, είτε γιατί δεν υπάρχουν αλλού πληροφορίες ή γιατί οι ιστοσελίδες που έχουν στήσει δεν είναι τόσο καλά διαρυθμισμένες (Search Engine Optimization) όσο το ταπεινό μου αυτό blog.
Κοιτώντας τις δημοφιλείς αναζητήσεις για “Μπουτάρης” βλέπουμε ότι πολλοί ψάχνουν το βιογραφικό του. Στις ΗΠΑ αυτό λέγεται Wiki searching γιατί πολλοί γράφουν το όνομα και δίπλα “wikipedia” για να πάρουν γρήγορα μια καλή περίληψη σχετικά με τον συγκεκριμένο υποψήφιο. Βλέπουμε όμως και ότι απασχολεί το θέμα της μετονομασίας του δρόμου (Κεμάλ) όπως και οι δηλώσεις περί πορνό και TV100. Είναι σημαντικό επίσης ότι αυτή η ελληνικότατη αργοπορεία στην ανακοίνωση ψηφοδελτίων δημιουργεί ένα επικοινωνιακό κενό. (Μπουτάρης – ψηφοδέλτιο)
Για όσους σκέφτονται ότι δεν έχουμε ασχοληθεί αρκετά με τους υπόλοιπους υποψήφιους αυτό είναι επειδή δεν υπάρχουν δεδομένα! Δεν παράγουν αρκετό ενδιαφέρον, αρκετά posts και αρκετή κίνηση στα ΜΜΕ για να έχουμε κάτι να αναλύσουμε. (Εξού και στην Αγγλία έχουν στηθεί ΜΚΟ με σκοπό την στήριξη των ανεξάρτητων πολιτικών υποψηφίων.)
Αλλά όλα αυτά δεν μας βοηθάνε να μαντέψουμε το προεκλογικό αποτέλεσμα. Ακόμα. Γιατί ο συνδυασμός δεδομένων από αναζητήσεις, Twitter και facebook σε σχέση με τελικά αποτελέσματα θα οδηγήσει στην βελτίωση των αλγόρυθμων. Ειδικά αν αποκτήσουμε και στην Ελλάδα οργανισμούς που κοιτάνε σε βάθος χρόνου και σφαιρικά το θέμα όπως η Real Clear Politics. Στις ΗΠΑ (όπου βέβαια το Twitter είναι πολύ πιο διεδομένο) ερευνητής βρήκε ότι το 71% των υποψηφίων που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις έχουν και σχετιζόμενα περισσότερους που τους ακολουθούν στο Twitter. (Ενώ στην Ελλάδα ακόμα και ο τεχνοfreak πρωθυπουργός μας παράτησε τον λογαριασμό του εδώ και καιρό.)
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι πολιτικές απόψεις ή ακόμα και οι lifestyle εντυπώσεις που δημιουργούνται στο εκλογικό σώμα, δεν δημιουργούνται τους δυο μήνες που τρέχει η προεκλογική καμπάνια. Εξού και θεωρώ πεταμένα πολλά από τα λεφτά που ξοδεύονται. Δείτε το “διαφημιστικό” κλιπ του Χρήστου Μάτη. Μια σχεδόν στατική εικόνα (που είναι τα τραπέζια στα πεζοδρόμια, οι εικόνες αυτοκινήτων;) και ένα τελείως απαράδεκτο κλείσιμο με τον υποψήφιο και ένα παιδάκι βιαστικά και βεβιασμένα να ρίχνουν την ατάκα. Μερικοί υποψήφιοι καλύτερα να βγαίνουν μόνο στο ραδιόφωνο.
Στο γράφημα βλέπουμε τον όγκο αναζητήσεων για τους όρους “εκλογές” (μπλε) και “δημοτικές” (κόκκινο):
Μπορεί στο facebook οι άνθρωποι να κουτσομπολεύουν ή να αστειεύονται χαλαρά αλλά ο πολιτικός που θέλει να μας πουλήσει τον εαυτό του, όπως και οι εταιρείες άλλωστε, πρέπει να χρησιμοποιήσει και αυτό το κανάλι για να αντλήσει πληροφορία και να μας πουλήσει τον εαυτό του με τρόπο ταιριαστό.
Αυτά τα status update βλέπω στα τελευταία λεπτά. Ξύπνησαν οι άνθρωποι λίγες μέρες πριν τις εκλογέςκαι γράφουν τον πόνο τους. Μπορεί λοιπόν να έχουμε δρόμο ακόμα για ακριβείς προβλέψεις από τον διαδικτυακό κόσμο. Αλγόρυθμοι είναι αυτοί, θα τρέξουν, θα αλλάξουν και θα βελτιωθούν αργά ή γρήγορα. Όσο περισσότερο ασχοληθούμε και όσο περισσότερο ζούμε όλοι online τόσο πιο γρήγορα θα γίνει αυτό. Αλλά σίγουρα όσοι πολιτικοί δεν χρησιμοποιήσουν τέτοιο πλούτο πληροφοριών για άμεση επικοινωνία με τις σκέψεις των πολιτών θα σπαταλάνε άδικα σάλιο, χρήμα και χρόνο με θέματα που δεν μας απασχολούν.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=iGdSNE4fg-Q]
(Ψωμιάδης απολαυστικός όπως πάντα επί παντός επιστητού κάνει κουμάντο σε συνέντευξη πριν λίγο. Το Aino τσίμπησε το κλιπ επειδή είχε λεζάντα “Μπουτάρης” αν και τελικά μίλησαν για όλα τα άλλα!)