WPA3 είναι το όνομα του πιο πρόσφατου στάνταρ ασφαλείας για ασύρματα δίκτυα. Τι περιλαμβάνει και τι πρέπει να ξέρουμε σχετικά;
Wi-Fi Protected Access είναι τα αρχικά και ορίζουν την διαδικασία με την οποία διασφαλίζουμε ότι μόνο οι συσκευές που εγκρίνουμε θα συνδεθούν ασύρματα με το wifi μας. Από τη μια μεριά ο υπολογιστής, το κινητό, η ταμπλέτα ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή με wifi. Από την άλλη το router σας. Και οι δυο πρέπει να είναι σίγουροι ότι συνδέονται με αυτό που νομίζουν ότι συνδέονται, να μην μπαίνουν παρείσακτοι στο δίκτυο. Το αρχικό στάνταρ WPA παρουσιάστηκε το 2003 και την επόμενη χρονιά το WPA2 μπάλωσε τις τρύπες ασφαλείας που είχαν αναφερθεί. Το WPA3 ανακοινώθηκε το 2018 και τώρα το βλέπουμε κανονικά διαθέσιμο.
Τι κάνει το WPA3?
Το WPA2 είναι αποδεδειγμένα ιδιαίτερα ασφαλές και συνεχίζει την πορεία του για παλιότερες συσκευές. Αλλά το WPA3 χρησιμοποιεί τις πιο σύγχρονες μεθόδους authentication και encryption (SAE) και έτσι μπορεί να αντισταθεί σε μεθόδους hacking όπως τα λεγόμενα “dictionary attacks.” Σας προστατεύει δηλαδή από προγράμματα τα οποία δοκιμάζουν συνθηματικά βασισμένα σε κοινές λέξεις. Επιπλέον περιλαμβάνει Protected Management Frames για ακόμα μεγαλύτερη προστασία των επικοινωνιών σας.
Πως ενεργοποιώ το WPA3?
Πριν το ενεργοποιήσετε καλό είναι να δείτε ποιες από τις συσκευές σας το υποστηρίζουν. Χοντρικά:
- Windows 10: Version 1903 ή μετέπειτα εκδόσεις υποστηρίζουν WPA3, μερικές εξαιρέσεις αν έχετε παλιότερους drivers σε συσκευές δικτύου σας.
- macOS υποστηρίζει WPA3 από την έκδοση 10.15 (Catalina).
- iOS και iPadOS: WPA3 υποστήριξη από έκδοση 13 και μετά.
- Android: το WPA3 μπήκε με τα Android 10 αλλά υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις, ιδιαίτερα σε ταμπλέτες ή εξειδικευμένες εκδόσεις.
Τα καλά νέα είναι ότι με το FRITZ!OS 7.20 είστε πανέτοιμοι στο router σας. Απλά ενεργοποιήστε το στο FRITZ!Box σας πηγαίνοντας από Wi-Fi > Security και μετά διαλέξτε ως Wi-Fi mode το WPA2 + WPA3. Έτσι από τώρα και μπρος οι ασύρματες συσκευές θα μπορούν να συνδέονται με WPA2 ή WPA3, ανάλογα τι υποστηρίζουν. Μηδέν μπελάς για εσάς, αυξημένη ασφάλεια για όσες συσκευές μπορούν να συνδεθούν με WPA3. To ιδανικό σενάριο μετάβασης!
Tips & tricks για το WPA3
Αν διαλέξετε “WPA2 + WPA3” mode όλα συνήθως πάνε ρολόι χωρίς να ξανασχοληθείτε. Ελάχιστες συσκευές ζητάνε να πάτε από μενού και να επιλέξετε ειδικά το WPA3. Κάποιες παλιότερες ασύρματες συσκευές και μερικοί ασύρματοι εκτυπωτές δεν υποστηρίζουν το Protected Management Frames και δεν μπορούν να συνδεθούν. Πολλές φορές έχει βγει νέο firmware για αυτές τις εξαιρέσεις ή απλά τις αφήνετε να συνδέονται με WPA2.