Με μια λέξη, όχι.
Σε περίπτωση που δεν έχει προηγηθεί γάμος, όλα περνάνε από την μητέρα. Ο πατέρας δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνος του, δεν έχει καμμία νομική σχέση με το παιδί, ακόμα και η εκούσια αναγνώριση γίνεται με συναίνεση της μητέρας.
Η γονική μέριμνα του ανήλικου τέκνου που γεννήθηκε και παραμένει χωρίς γάμο των γονέων του ανήκει στη μητέρα του. Σε περίπτωση αναγνώρισής του, αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας, που όμως την ασκεί αν έπαψε η γονική μέριμνα της μητέρας ή αυτή αδυνατεί να την ασκήσει για νομικούς και πραγματικούς λόγους.
Με αίτηση του πατέρα το δικαστήριο μπορεί και σε κάθε άλλη περίπτωση, και ιδίως αν συμφωνεί η μητέρα, να αναθέσει και σε αυτόν την άσκηση της γονικής μέριμνας ή μέρους της, εφόσον αυτό επιβάλλεται από το συμφέρον του τέκνου.
Σε περίπτωση δικαστικής αναγνώρισης, στην οποία αντιδίκησε ο πατέρας, αυτός δεν ασκεί τη γονική μέριμνα ούτε αναπληρώνει τη μητέρα στην άσκησή της. Το δικαστήριο μπορεί, αν το επιβάλει το συμφέρον του τέκνου, να αποφασίσει διαφορετικά με αίτηση του πατέρα, εφόσον έπαψε η γονική μέριμνα της μητέρας ή αυτή αδυνατεί να την ασκήσει για νομικούς ή πραγματικούς λόγους ή υπάρχει συμφωνία των γονέων.
(άρθρο 1515 ΑΚ)
na eiste kala na mas bohthate!!!
poly kalo!!!
Καλησπερα.Αν γινει η αναγνωριση,η μαμα μετα δεν εχει το δικαιωμα να ζητησει να βγει απο ολη την διαδικασια και να μην εχει κανενα δικαιωμα πια ο μπαμπας?Δε ξερω αμα καταλαβατε τι ρωταω…Δε θελω ο γιος μου να εχει ουτε καν το επωνυμο του μιας και δεν συνεισφερει πουθενα.
Ευχαριστω εκ των προτερων.